KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Aktuální kondice českého stavebnictví: Propad v plném proudu. Jak to vidí výrobci a dodavatelé v oboru OK?

Aktuální kondice českého stavebnictví: Propad v plném proudu. Jak to vidí výrobci a dodavatelé v oboru OK?

Publikováno: 2.10.2009
Rubrika: Zajímavosti

Jak ukazují výsledky aktuálně dokončených rozhovorů s představiteli velkých, středních a malých stavebních firem (vzorek 73 firem), situace v českém stavebnictví se podstatně zhoršuje. Firmy předpovídají výrazně hlubší propad celého odvětví a v důsledku toho také svých vlastních prodejů. Sebedůvěra velké části firem se viditelně zhoršuje. Současně všichni respondenti potvrzují, že jsou omezeni ve svém růstu, a zcela nově většina firem uvádí, že mají aktuálně nasmlouváno méně zakázek než před rokem. Situace je o to horší, že k těmto změnám dochází s nebývalou rychlostí, na což jsou firmy schopny reagovat jen v omezené míře. A světlo na konci tunelu stále není vidět. Tyto a mnohé další poznatky přináší aktuálně publikovaná Kvartální analýza stavu a vývoje českého stavebnictví 07/2009, kterou připravil CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG Česká republika, s. r. o. a Ipsos Tambor, s. r. o.

 

FIRMY OČEKÁVAJÍ VÝRAZNĚ HLUBŠÍ PROPAD ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ, NEŽ PŘEDPOVÍDALY V DUBNU
Ještě před třemi měsíci očekávaly firmy pokles výkonu stavebnictví pro rok 2009 v průměru o tři procenta, nicméně v současné době se očekávání podstatně zhoršila – firmy předpovídají pokles až o 11 procent. Před patnácti měsíci přitom respondenti pro dané období počítali dokonce s růstem. Do konce roku 2009 jsou předpovědi usnadněny tím, že část roku je již za námi a na určitý počet dalších měsíců mají firmy nasmlouvané zakázky z dřívějšího období. Ohledně předpokládaného výhledu do budoucna jsou však firmy velice opatrné a zdůrazňují značnou omezenost svých schopností předpovídat vývoj po roce 2009. Jak ukazují analýzy odpovědí, pro období 2010–2011 předpokládají firmy stále pokles, nicméně již mírný – pouze o jedno procento. Před třemi měsíci firmy očekávaly pro toto období tříprocentní růst.  Zpráva navazující na předchozí studii CEEC Research z června 2009 tak vůbec nevyznívá optimisticky. Jak vidí současnou situaci výrobci a dodavatelé OK? Zástupcům několika firem na tomto poli jsme položili několik stejných otázek. Zde jsou odpovědi.

1) Podle studie CEEC Research v době krize více než polovina firem (61 %) hodlá investovat do inovací své nabídky. Jaká je situace ve vaší firmě?
2) Pro 84 % dodavatelů je nyní výrazným rozhodujícím faktorem cena. Jak se aktuální situace a slabá poptávka projevila ve vaší cenové politice?
3) Jakým směrem se podle vás bude dále ubírat trh s ocelí, ocelovým materiálem a komponenty nepostradatelnými při stavbách z oceli?

Ing. Ivan Šulc, Salzgitter Mannesmann Stahlhandel s. r. o.
Ad 1) Máte-li na mysli studii stavebnictví ČR z června 2009 jsem k jejím závěrům poněkud rezervovaný, protože zahrnuje sice poměrně velký, ale přece jenom omezený segment firem, které mají vztah k ocelářství jako celku. Námi nabízený sortiment nám, snad kromě zlepšení možností zákaznického servisu v oblasti dělení a pálení, event. opracování materiálů, dává poměrně omezený prostor pro zásadní inovaci. Co však lze samozřejmě neustále zlepšovat je náš přístup k zákazníkovi. Stále větší podíl má již nyní forma určitého „poradenství“, tzn. díky přímému napojení na naše hutě jsme schopni nabídnout dostatek informací stran materiálů, provedení, ale i termínů dodávek, což v případě dobře fungující komunikace, přináší oběma stranám pozitivní výsledky ve formě úspor.

Ad 2) Vzhledem k vývoji na trhu s ocelí za posledních 5–6 let bylo nutno s obdobným cenovým vývojem tak trochu počítat. Samozřejmě je třeba se v současné době cenovému vývoji přizpůsobit, ale je třeba si i uvědomit, že výroba hutních výrobků, stejně jako obchod, má určité limity.

Ad 3) I přes zvyšující se tlak na někdy až neúměrné snížení cen ve stavebnictví, zůstává role použití oceli stále nezastupitelná. Nelze však předpokládat, že by trh s ocelí dosáhl v dohledné době úrovně předchozích let. Lze ale postupem času očekávat určitou stabilizaci trhu co se týče nabídky a poptávky a z toho vyplývající cenové úrovně. Co však bude modifikovat trh v tomto období daleko podstatnějším způsobem než doposud, bude bonita odběratelů, schopnost dostát svým závazkům na jedné straně a možnosti financování dodávek na straně druhé. S obojí je jednoznačně ovlivněno přístupem bank a komerčních pojišťoven k oboru jako celku, což se zásadním způsobem projevuje už i v současné době.

Ing. Jiří Schlossbauer, Tension Systems, s. r. o.
Ad 1)
Motivace procesu vývoje a inovací systémů konstrukčních táhel Macalloy je dána realizací stále náročnějších stavebních objektů. Inovační proces zahrnuje především aktivní spoluprací s projektanty těchto akcí při přípravě a realizaci předpínacích a montážních postupů. Dále jsme do portfolia našich služeb zahrnuli alternativní způsoby měření sil v táhlech při předpínacích aktivitách. Kontinuálně se snažíme, aby tyto výše uvedené procesy se staly maximálně bezpečnými.

Ad 2) Společnost Macalloy Ltd – výrobce systémů konstrukčních táhel Macalloy je celosvětovým hráčem, který tuto situaci využívá pro svůj prospěch. V současné době je z hlediska realizovaných zakázek velmi silně zastoupen v lokalitách, které aktivity výstavby oproti všeobecné krizi ještě navýšily. Jsou to především infrastrukturní projekty v Číně a na Středním Východě, které v prvním pololetí 2009 zajistily plnou kapacitu výroby v mateřském podniku v Anglii. Protože, speciální ocel nakupujeme ve Švédsku a Finsku jsme nuceni kalkulovat i s kurzem koruny vůči Euru ale to je v současné době pro nás jako importéry v příznivém stavu. Od začátku roku jsme do nabídek kalkulovali ceny totožné s rokem 2008.

Ad 3) Toto je pro nás velmi komplikovaná otázka, která má velké množství vazeb. Za naši společnost a specifiku dodávek speciálních ocelí mohu říci, že segment ocelových konstrukcí se postupně dostává na své dno z hlediska poptávky. Očekávám mírný optimismus a oživení zakázek na jaře roku 2010 a na tuto situaci chceme být připraveni s nabídkou, která pro odběratele bude nejzajímavější.

Bc. Libor Mátl, OK mont – STM spol. s r. o.
Ad 1)
I my se částečně zabýváme myšlenkou inovace naší nabídky. Vzhledem k šíři našeho portfolia nabízených produktů, respektive služeb by se spíše jednalo o optimalizaci samotného procesu realizace nabídek a získávání zakázek.

Ad 2) S tím musím samozřejmě souhlasit. V současné době pociťujeme výrazný tlak našich odběratelů na cenu a nezbývá, než se přizpůsobit. I my zvyšujeme tlak na cenu u našich dodavatelů.

Ad 3) Očekávám, že v důsledku mírně zvýšené poptávky se v příštím roce podaří uvolnit napětí na trhu a v důsledku toho se mírně uvolní nepřiměřený tlak na cenu. Do té doby neočekávám ani výrazné změny v cenách surovin, i když na ty má vliv mezi jinými také cena ropy a kurs koruny.

Ing. Jiří Spáčil, WAREX spol. s r. o.
Ad 1)
Ano, i my jsme „využili“ období nižší poptávky a zaměřili jsme se na inovace – přestavbu vlastního výrobního závodu. Chceme rozšířit výrobní prostory a doplnit výrobní závod novými technologiemi. Vše v horizontu tohoto a příštího roku, kdy předpokládáme oživení poptávky.

Ad 2) Museli jsme zareagovat na požadavky našich odběratelů a snížit ceny našich výrobků s ohledem na probíhající ekonomickou krizi a s tím související snížení poptávky při současném snížení cen vstupních materiálů. Bohužel, pro většinu odběratelů je nejnižší cena rozhodujícím faktorem pro výběr dodavatele bez ohledu na kvalitu dodávek a profesní odbornost dodavatele. Doufám, že tato situace má pouze dočasný charakter.

Ad 3) Ocel měla a bude mít své nepostradatelné místo ve stavebnictví. I přes probíhající ekonomickou krizi se ocelové konstrukce a související komponenty ocelových konstrukcí stanou moderním a využívaným materiálem při výstavbě průmyslových, technologických, občanských a komerčních staveb. Předpokládám, že požadavky stavebního trhu se budou ubírat směrem k vysokopevnostním a ušlechtilým materiálům a k novým „zeleným“ technologiím, které budou schopny zajistit požadavky architektů a stavebních inženýrů na moderní, energeticky samostatné, budovy.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice