KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Advance Design: BIM software pro statické výpočty a posuzování konstrukcí podle Eurokódů

Advance Design: BIM software pro statické výpočty a posuzování konstrukcí podle Eurokódů

Publikováno: 17.9.2012
Rubrika: Projektování

V letošním roce uvedla firma AB Studio verzi programu Advance Design 2012, kompletně lokalizovanou do českého jazyka a se zapracovanými národními přílohami k platným Eurokódům. Advance Design je určený ke statickým výpočtům a posuzování stavebních konstrukcí. Je součástí BIM řešení Graitec Advance, díky kterému je zajištěna obousměrná výměna dat s dalšími aplikacemi této softwarové řady. Model budovy, vytvořený pro statický návrh, lze spolehlivě využít pro další tvorbu detailní projektové dokumentace a navíc je možné v průběhu práce modely v jednotlivých aplikacích porovnat a synchronizovat.

Advance Design disponuje vlastním modelářem, který usnadňuje tvorbu konstrukčního modelu pomocí mnoha pokročilých CAD funkcí (např. režimy uchopování, souřadnicové systémy, zadávání v příkazovém řádku atd.). Další unikátní nástroje ulehčují rychlá nastavení a organizaci konstrukce. Koncept podlaží usnadňuje zadávání konstrukčních prvků (např. stěna dvěma body, sloup jedním bodem), nebo rychlou úpravu konstrukční výšky celého podlaží. Velkou pomůckou pro modelování je taky možnost načtení souborů DXF (včetně hierarchie hladin) a následné využití nástrojů pro konverzi grafických entit na konstrukční prvky.

Statická a dynamická zatížení konstrukce jsou přehledně organizována v rodinách jednotlivých typů zatěžovacích stavů. Generátory klimatických zatížení sněhem a větrem pracují podle příslušných norem ČSN EN 1991-1-3 a ČSN EN 1991-1-4. Zatížení konstrukcí účinky zemětřesení se opírá o spektra seizmické odezvy podle ČSN EN 1998. K automatickému vytváření kombinací podle ČSN EN 1990 jsou dispozici dva samostatné nástroje – konfigurovatelná matice pravidel kombinací mezi jednotlivými zatěžovacími stavy nebo generátor kombinací se zohledněním nejúčinnějších složek zatížení.

Výpočet konstrukce a posouzení výsledků probíhají v tom samém prostředí a je možné kdykoli v průběhu práce upravovat konstrukční model nebo kontrolovat výsledky. Síť konečných prvků je generována automaticky, podle globálních nastavení pro celý model, se zohledněním individuálních nastavení pro jednotlivé prvky. Výkonné výpočetní jádro Advance Design umožňuje provádět statické a dynamické, lineární a nelineární výpočty, nebo posudky betonových (ČSN EN 1992), ocelových (ČSN EN 1993) a dřevěných (ČSN EN 1995) konstrukcí.

Funkce „uložené pohledy“ umožňuje okamžité ukládání grafických náhledů různých schémat popisujících konstrukci, nebo zobrazujících výsledky. Pomocí generátoru statických zpráv lze vytvářet elegantní dokumenty, obsahující tabulky s požadovanými daty projektu (popis konstrukce, výsledky, obálky, posudky atd.), nebo „uložené pohledy“. Technologie post-processingu zajišťuje aktuálnost a konzistenci projektu ve všech jeho fázích. Po úpravách geometrie modelu a nově provedených výpočtech lze odvozené grafické náhledy a dokumenty automaticky aktualizovat.

Advance Design splňuje všechny současné požadavky datové výměny BIM. Pro přenos a synchronizaci modelů s příbuznými aplikacemi využívá vlastní formát GTC. Komunikaci s externími aplikacemi zajišťují specializované formáty IFC, SDNF, PSS nebo CIS/2.

Průběžné automatické testování správného fungování a korektnosti výsledků programu Advance Design zajišťují jeho vysokou spolehlivost a kvalitu. Inovativní přístup, vývoj nových funkcí a rozšiřování výpočetních kapacit potvrzují snahy firmy Graitec o neustálé překračování běžných požadavků na software pro návrh a detailování stavebních konstrukcí. Pozitivní reakce prvních uživatelů Advance Design v České republice dokazují, že si zde tento solidní výpočetní program nalezne své stálé místo.

Advance Design: BIM Software For Static Calculations and Assessment of Structures in Accordance with Eurocodes
This year, the AB Studio company released a version of Advance Design 2012 software with complete Czech localization and implemented national additions to valid Eurocodes. Advance Design is designed for static calculations and assessment of building structures. It is a part of BIM solutions Graitec Advance, which enables bi-directional data exchange with other applications from this software series. The building model created for static project can be reliably used for further creation of detailed project documentation and in addition, it is possible to compare and synchronise models in each application during the process.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Kontrola deformací betonových konstrukcí na projektu muzea „Confluence“ v Lyonu, Francie. (Projektant: BE Polybatic)Konstrukční model částí kombinované konstrukce ragbyového stadionu „Jean Bouine“ (20 000 míst) v Paříži, Francie. (Projektant: CTE Strasbourg)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice