KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    AČSZ – Zinek chrání nejenom před korozí, ale také zachraňuje životy

AČSZ – Zinek chrání nejenom před korozí, ale také zachraňuje životy

Publikováno: 17.12.2010
Rubrika: Zajímavosti

Účastníci 16. konference žárového zinkování se rozhodli, že nebudou jen chránit ocel před korozí, ale že pomohou zachránit několik lidských životů. A ty životy nebudou ledajaké, budou to ty nejzranitelnější – dětské!

Zinc Saves Kids™ je projekt Mezinárodního sdružení výrobců zinku IZA (International Zinc Association) za podpory UNICEF, jehož cílem je zlepšit podmínky pro přežití, růst a vývoj podvyživených dětí prostřednictvím finanční podpory programů UNICEF zaměřených na suplementaci zinku a léčbu zinkem.

Všichni jsme slyšeli a často se setkáváme se sponzorskými aktivitami zaměřenými proti AIDS, malárii, rakovině… ale nikdo z nás pravděpodobně neví, že pro nás tak banální onemocnění jako je průjem, ročně připraví o život více jak 450 tisíc dětí mladších 5 let! Je udivující, že téměř nikdo z nás dosud neslyšel o průjmu jako o smrtelné nemoci, přestože téměř 20 % dětských úmrtí do 5 let věku je způsobeno průjmem. Pro porovnání – AIDS činí pouhá 3 %. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobí průjem v kombinaci se zápalem plic ročně 1/3 úmrtí dětí mladších 5 let. Jedná se o kritický zdravotní problém v rozvojových zemích. Jedním z nejvýznamnějších faktorů spojených s průjmem je nedostatek zinku. Co je pro nás jen o něco málo víc než jen nepříjemnost, je smrtící hrozbou pro děti v rozvojových zemích, které jsou často podvyživené, chybí jim dostatečné množství vitaminů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro posílení imunitního systému a pro boj proti nemocem a infekcím. Nedostatek zinku je nejčastějším nedostatkem stopových prvků u dětí mladších pěti let. Zinek je pro život nezbytný. Všichni lidé, zvířata a rostliny ho potřebují ke svému fungování. Ovlivňuje více než 300 enzymů v těle a je důležitý pro tvorbu buněk a pro růst, je rovněž klíčovým pro imunitní systém. Doporučená denní dávka pro děti je 5–10 mg zinku, pro dospělé je 12–15 mg, těhotné ženy a kojící matky ho potřebují více. Zinek neumí být v těle uložen do zásoby, musí být denně dodáván spolu s jídlem. Většina z nás dostává potřebnou denní dávku z vyvážené stravy, včetně masa a ryb. V rozvojových zemích nemá většina lidí vyváženou stravu, lidé se zde živí hlavně obilninami – rýží, pšenicí a kukuřicí. Tyto plodiny jsou všeobecně chudé na zinek a obsahují fytáty – látky, které zabraňují vstřebávání zinku. Nedostatek zinku je velkým problémem pro třetinu populace, trpí jím 2 miliardy lidí. Nedostatek zinku oslabuje tělo natolik, že je pak snadno napadáno nemocemi, jako jsou průjmy nebo zápal plic, které patří mezi nejčastější příčiny úmrtí hladovějících dětí v rozvojových zemích. Ročně zemře 450 000 dětí mladších 5 let kvůli nedostatku zinku. Jinými slovy, úmrtí 450 000 dětí lze předejít tím, že jim zajistíme optimální příjem zinku prostřednictvím prevence a léčby. Mnoho dalších dětí bude růst a rozvíjet se optimálně díky tomu, že budou dostávat zinek v dostatečném množství. Zinek je prvek ovlivňující růst, což znamená, že nedostatečný příjem může způsobit zpomalení růstu nebo zakrnění u dětí. Zakrnění v prvních dvou letech života vede ke snížení intelektuální kapacity, která se promítá do snížené školní výkonnosti a snížení produktivity a schopnosti být ekonomicky činný během celé dospělosti. Zakrnění se podle odhadů týká asi 195 milionů dětí na celém světě, 80 % těchto zakrnělých dětí žije v pouhých 24 zemích světa.

Během posledních deseti let byla provedena Světovou zdravotnickou organizací a UNICEF celá řada výzkumů v oblasti účinků zinku na dětskou nemocnost a úmrtnost. Výzkum prokázal – mimo jakoukoli pochybnost – souvislost mezi nedostatkem zinku v potravě a dětskou úmrtností. Zinek rovněž odvrátí záchvaty průjmů po dobu dalších 3 měsíců, což je dost dlouhá doba k přečkání smrtícího období dešťů v Africe a Asii. Zinek je velmi efektivní v zastavení průjmu. Děti také dostávají orální rehydratační terapii, aby byly kompenzovány tekutiny, které ztratila jejich slabá těla. Zinek plus orální rehydratační terapie stojí méně než 0,5 $, což činí tuto léčbu dostupnou i pro ty nejchudší rodiny v nejchudších komunitách, které by si to jinak nemohly dovolit. Nyní je třeba zajistit, aby byl zinek dostupný pro ty, kdo ho potřebují nejvíce, jako prevence i léčba. Cílem programu je sehnat minimálně 5 milionů dolarů během 3 let. Existuje přes 20 zemí s velkým nedostatkem zinku. Získané prostředky nebudou během krátké doby postačovat k boji proti nedostatku zinku ve všech těchto zemích. Nicméně, zaměření se na několik zemí včetně Nepálu a Peru prokáže úspěch v těchto oblastech světa a pomůže v těchto zemích rozšířit programy UNICEF na léčbu zinkem a jiné preventivní programy. Proč Nepál a Peru? V Nepálu více než 50 % dětí do pěti let trpí podvýživou a růstovou retardací, což je ukazatel pro těžký nedostatek zinku. V Peru je situace podobná, více než 40 % populace trpí nedostatkem zinku. Jak Nepál, tak i Peru jsou poměrně malé země, získané prostředky zde budou mít tedy skutečný dopad.

Jak je možno pomoci? Méně než 10 US dolarů zajistí jednomu dítěti suplementaci zinku a léčbu zinkem po dobu jednoho roku. Je možné přispět na účet českého výboru UNICEF: 95159515/0300, variabilní symbol 2021.

A kolik dětí zachránili účastníci 16. Konference žárového zinkování, která se konala v termínu 5. – 7. 10. 2010 v Plzni? Účastníci v průběhu konferenčního dne a hlavně společenského večera přispěli celkovou částkou 16 814 Kč. Velice významné byly firemní dary, které se rozhodli věnovat zástupci společností účastnících se konference. Společnost ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic s. r. o. přispěla za každého svého zaměstnance částkou 10 US D, takže celková částka příspěvku po přepočtu na koruny byla 65 000 Kč. Společnost KONSTRUKCE Media, s. r. o. přispěla částkou 5 000 Kč a Ekomor s. r. o. Frýdek-Místek 2 000 Kč.

AČSZ přímou sbírkou fyzických osob a zajištěním firemních darů, zajistila projektu Zinc Saves Kids, kterého iniciátorem je IZA za podpory fondu Unicef, částku 81 814 Kč. Všem dárcům upřímně děkujeme!

„Zinek zachraňuje děti.“

Zinc Saves Kids™ je projekt Mezinárodního sdružení výrobců zinku IZA (International Zinc Association) za podpory UNICEF, jehož cílem je zlepšit podmínky pro přežití, růst a vývoj podvyživených dětí prostřednictvím finanční podpory programů UNICEF zaměřených na suplementaci zinku a léčbu zinkem.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Na podporu projektu přispívali během společenského večera účastníci 16. konference žárového zinkování

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (301x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (94x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice