KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    AČSZ – Vyhodnocení soutěže Czech and Slovak Galvanizing Award 2009

AČSZ – Vyhodnocení soutěže Czech and Slovak Galvanizing Award 2009

Publikováno: 17.7.2009
Rubrika: Zajímavosti

Asociace českých zinkoven a Asociácia slovenských zinkovní se zařadily mezi jiné evropské a „světové“ asociace, které v rámci propagace oboru žárového zinkování vyhlásily soutěž pro architekty a projektanty o nejvýznamnější stavbu s užitím žárově pozinkované oceli. Soutěž byla pojmenována CZECH and SLOVAK GALVANIZING AWARD. Jejím cílem bylo ukázat veřejnosti praktické užití žárově zinkované oceli a mezi projektanty vzbudit zájem o používání této protikorozní ochrany kovů. Do soutěže se přihlásilo nebo bylo navrženo  několik projektů – staveb, které byly na území ČR a Slovenska dokončeny v období mezi 1. 1. 2006 až 31. 12. 2008.

Hodnotil se celkový vzhled stavby, originalita a „viditelnost“ použité žárově pozinkované oceli. Jediným kritériem pro nominované stavby bylo časové období, ve kterém stavba byla dokončena. Pokud ale byla nějaká zajímavá stavba realizována ne dlouho před začátkem tohoto období, byla se sníženou šancí na vítězství, zařazena mezi kandidáty.

NOMINOVANÍ KANDIDÁTI A PŘIHLÁŠENÉ STAVBY

Lávka u knihovny Hradec Králové (realizace dokončena 2008)

Lávka pro pěší tvoří, kromě komunikačního účelu, zároveň podklad „zeleného“ zastřešení parkoviště důležité veřejné instituce – krajské knihovny. Žárově zinkovaná ocel byla zvolena pro subtilnost konstrukce (lehký pocit jako v mracích) a zároveň poctivost přiznání materiálové kvality oceli (nátěr by tuto festovnost zrušil). Třetina pochozí plochy je z póroroštů což zajistí celoroční provoz.
Projekt – Projektil architekti s. r. o. Praha.

Rekreační a sportovní centrum Park Holiday Praha (2008)
Jeden z pěti titulů Stavba roku 2008, které byly bez rozlišení pořad uděleny koncem října u příležitosti slavnostního večera Dnů stavitelství a architektury, získal Rekreační a sportovní komplex Park Holiday v Praze Benicích. Pozinkovaná ocel byla použita v exteriéru pro výrobu schodišť, zábradlí apod.
Projekt – Petr Suske – SEA Architekt.

Domov sociální péče Hagibor (2008)
Domov sociální péče Hagibor (DSP Hagibor) získal v říjnu 2008 v rámci renomované soutěže Stavba roku prestižní ocenění - Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR. Pozinkovaná ocel byla použita v exteriéru ve značné míře: schodiště, zábradlí, mostky, plošiny pro bezbariérový přístup, nosníky zasklení lodžií apod.
Projekt – Ing. arch. Jan Línek, atelier L&P.

Moravský zemský archív Brno (2008)

Další stavba z pětice oceněných staveb roku 2008. Veškerá pozinkovaná ocel není viditelná na první pohled, když se na stavbu díváte z větší vzdálenosti. V největším množství ji najdete na fasádě objektu, kde slouží jako skelet k bezproblémovému uchycení skleněného pláště. Mezi lícem kontaktního systému a sklem bodové fasády je průchozí prostor, umožňující čištění a obsluhu či případnou výměnu osvětlovacích těles. Na jižní straně bloku je vnější ocelové únikové schodiště, jehož součástí je i navazující krycí stěna, opláštěná kazetami z tahokovu.
Projekt – A PLUS Brno, a. s.

Přednádražní prostor Ostrava-Svinov (2006)
Nově vytvořený přednádražní prostor má ve svých komunikačních částech vytvořené zastřešení z ocelové pozinkované konstrukce, která nese strukturální zasklení.
Projekt – Ing. Arch. Václav Filandr, Ostrava.

Poštovna Anežka na Sněžce (2007)
Stavba je pojata jako experiment a vychází z typického materiálu, dřeva, které ji zejména v zimě přizpůsobí charakteru horské boudy. Odráží zkušenosti z Grónska a Islandu. Originální dřevěná stavba, zpevněna proti poryvům větru vnitřními ocelovými táhly, má navržený plášť ze zdvojeného skla a vnější izolované dřevěné okenice, jejichž otevíráním a zavíráním lze měnit podobu stavby. Veškerá použitá ocel je žárově pozinkovaná.
Projekt – prof. Ing. Arch. Martin Rajniš a Ing. Arch. Patrik Hoff man.

Úprava vrcholu Bradlo (2007)
Předmětem zadání bylo navrhnout úpravu povrchu vrcholové partie a oprav zábradlí. Byl navržen ocelový rošt, který záměrně nepokrývá celou plochu skály. Žárově zinkovaná pásová ocel je natřená z přístupové strany modrou barvou a rošt tak získává „dvojí tvář“ – z jedné strany modrý, z druhé zinkově šedý.
Projekt – Tomáš Pejpek a Pavel Martin.

Garáže Ostrava (2005)
Opláštění celého objektu je z pozinkovaných prvků vytvořených z lemovaných plechů tahokov, nosné konstrukce schodišť, výtahu a dále celá konstrukce posledního podlaží včetně zastřešení, to vše je z žárově zinkované oceli.
Projekt – Ing. Arch. Václav Filandr, Ostrava.

Rodinný dům Plecháč (2005)
Kostru domu tvoří ocelový žárově zinkovaný skelet. Objekt je obložen – potažen cortenovým plechem tl. 4 mm. V interiéru jsou veškeré nosné konstrukce přiznané – viz ocelové nosníky, trapézové plechy.
Projekt – OK PLAN ARCHITEKTS s. r. o.

Vrátnice Letiště Praha (2005)
Kompozičně a výtvarně je působení objektu založeno na kontrastu transparentního povrchu hlavní hmoty (žárově zinkovaný tahokov), oproti menším hmotám „přístavků bez oken“ (hliníkové lamely v přírodní barvě). Kovově šedo-stříbrný plášť budovy reaguje na barevnost a materiálové řešení okolních objektů.
Projekt – Jiran Kohout architekti.

Při hodnocení projektů se posuzovalo spoustu detailů, každý člen poroty upřednostňoval jiné priority. Někdo kladl důraz na celkový vzhled stavby, jiný na technické řešení stavby, na její viditelnost a množství pozinkované ocele, někdo na „funkčnost“ stavby a její návštěvnost občany, někdo na netradičnost použití apod. Po sečtení všech názorů a hlasů je konečné pořadí následující:

  1. Domov sociální péče Hagibor, Praha
  2. Moravský zemský archív Brno
  3. Lávka u knihovny Hradec Králové
  4. Rekreační a sportovní centrum Park Holiday Praha
  5. Úprava vrcholu Bradlo

Nejvýznamnější stavbou roku s užitím žárově pozinkované oceli CZECH and SLOVAK GALVANIZING AWARD 2009 se stala stavba  Domova sociální péče Hagibor v Praze. Projektantem stavby Ing. Arch. Jan Línek.

Cena vítězi bude předána na společenském večeru u příležitosti 15. konference žárového zinkování, která se bude konat v termínu 6.–8. 10. 2009 v hotelu Kaskády, Sliač (Slovensko). Ocelové konstrukce Domova sociální péče Hagibor a Moravského zemského archivu byly zinkovány v pozinkovně společnosti MEA MEISINGER s. r. o. Plzeň.

Evaluation of the competition Czech and Slovak Galvanizing Award 2009
Czech Galvanizer Association and Slovak Galvanizer Association belong to other European and „world“ associations and within promotion of the field of zinc dipping, it announced a competition for architects and designers on the most significant structure using steel zinc dipping. The competition was named CZECH and SLOVAK GALVANIZING AWARD. The most significant structure using steel zinc dipping in the competition CZECH and SLOVAK GALVANIZING AWARD 2009 became the structure of Social Services Home (Domov sociální péče) Hagibor in Prague. The construction designer is Ing. Arch. Jan Línek.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Lávka pro pěší u knihovny v Hradci KrálovéRekreační a sportovní centrum Park Holiday PrahaDomov sociální péče HagiborÚprava vrcholu BradloMoravský zemský archív Brno

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (378x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (56x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice