KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    AČSZ – The Global Galvanizing Awards 2015

AČSZ – The Global Galvanizing Awards 2015

Publikováno: 19.7.2016
Rubrika: Zajímavosti

Cílem The Global Galvanizing Awards bylo ocenit architekty, stavební inženýry a konstruktéry za nejúčelnější a nejvíc inovativní užití žárově pozinkované oceli v architektuře a stavebnictví. Neméně důležitým faktorem byla funkčnost a estetika konstrukce. Speciální pozornost pak byla věnována projektům demonstrujícím přínos žárového zinkování k udržitelné výstavbě.

Hlavním posláním každé takové soutěže je zviditelnění a propagace staveb, u kterých je použita žárově pozinkovaná ocel. Některé národní nebo regionální asociace pořádají tento typ soutěží již několik desítek let. V roce 2009 se k nim přidalo také Evropské sdružení asociací žárových zinkoven (EGGA) a vyhlásilo 1. ročník soutěže o nejlepší evropskou stavbu s užitím žárově pozinkované oceli – European Galvanizing Award 2009. V roce 2012 (2. ročník) byla soutěž již celosvětová a z toho důvodu došlo k přejmenování na International Galvanizing Awards. Do 3. ročníku soutěže přihlásilo své projekty ještě více zemí a název byl změněn na The Global Galvanizing Awards 2015.

Jednotlivé národní a regionální asociace z celého světa přihlásily v roce 2015 do soutěže celkem 45 projektů. Projekty byly posuzovány ve dvou oddělených kategoriích a byly vyhlášeny dvě hlavní ceny:

„Judges Award“ (Cena odborníků) – projekty hodnotila porota odborníků ze světa architektury a designu.

„Industry Award“ (Cena průmyslu) – byla zvolena zástupci průmyslu žárového zinkování prostřednictvím jednotlivých účastnících se asociací.

Kromě těchto dvou hlavních cen porota odborníků vyzdvihla další čtyři projekty Highly Commended a následně vybrala nejlepší stavbu z každé země, které přihlásily do soutěže své projekty prostřednictvím svých asociací.

Judges Award – získal projekt Centrální autobusové nádraží v německém městě Haldensleben. Autorem projektu je Schulitz Architects.

Industry Award – získal projekt Vídeňské vlakové nádraží. Autorem projektu je Albert Wimmer ZT – GmbH.

Highly Commended:

  • Zdravotní středisko ve španělském městě Móstoles
  • Vodní zásobník ve španělské pustině Guijo de Coria
  • Sklad cukru v brazilském přístavu Santos
  • Cliffwalk – stezka nad útesem v kanadském Capilano Suspensions Bridge Park

Vybíralo se z projektů realizovaných v letech 2012 – 2014 a vítězové byli ocenění v průběhu mezinárodní konference žárového zinkování INTERGALVA 2015 v Liverpoolu.

Českou a Slovenskou republiku reprezentovaly čtyři nejlepší projekty soutěže Czech and Slovak Galvanizing Award 2015. Projekty byly posuzovány zvlášť za Českou republiku a zvlášť za Slovensko. Nejlépe hodnocenou stavbou za Českou republiku byla Lávka pro pěší a cyklisty přes Orlici v Hradci Králové (autoři: Mirko Baum a David Baroš) a nejlépe hodnocenou stavbou za Slovenskou republiku byl Cyklomost slobody, který spojuje Devínskou Novou Ves a Schlosshof (autor: Milan Beláček).

Všechny přihlášené stavby jsou vynikajícími příklady rostoucího používání zinkování v oblasti architektury a stavebnictví na celém světě. Doufáme, že budou sloužit jako inspirace pro ostatní.

The Global Galvanizing Awards 2015
The objective of The Global Galvanizing Awards was to award architects, structural engineers and designers for the most effective and innovative use of hot‑dip galvanised steel in architecture and civil engineering. The functionality and aesthetic parameters of the structure were equally important. Special attention was drawn to projects demonstrating the benefits of hot‑dip galvanizing for maintainable construction.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Central Bus Station, Haldensleben, Germany (Foto 1: Schulitz Architects)Central Bus Station, Haldensleben, Germany (Foto 2: Schulitz Architects)Central Bus Station, Haldensleben, Germany (Foto 3: Schulitz Architects)Vienna Railway Station, Austria (Foto 4: © ÖBB Roman Bönsch)Vienna Railway Station, Austria (Foto 5: © Renée Del Missier, Unger Steel Group)Vienna Railway Station, Austria (Foto 6: © Renée Del Missier, Unger Steel Group)Health Centre, Móstoles, Spain (Foto 7: Miguel de Guzman)Water Tank, Guijo De Coria, Spain (Foto 8: Lluis Casals)Sugar Warehouse, Santos, Brazil (Foto 9: Photo courtesy of ICZ‑Instituto de Maetais Nao Ferrosos)Cliffwalk, Capilano Suspension Bridge Park, Canada (Foto 10: Kent LaRose)Lávka pro pěší a cyklisty přes Orlici, Hradec Králové, Česká republika (Foto 11: Baum & Baroš)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (298x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (92x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice