KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    AČSZ – Ochranné povlaky ocelových drátů na bázi zinku a hliníku

AČSZ – Ochranné povlaky ocelových drátů na bázi zinku a hliníku

Publikováno: 11.6.2012
Rubrika: Zajímavosti

Ačkoliv protikorozní ochrana 100% zinkovým povlakem je v praxi velice dobře známa a rozšířená, hledají se nové typy povlaků s lepšími protikorozními vlastnostmi. Na trhu se velice rychle a dobře ujaly povlaky na bázi binární slitiny zinku a hliníku. Organizace ILZRO (International Lead-zincresearchorganisation) pod názvem GALFAN® (Galvanisationfantastique)
vyvinula okolo roku 1980 slitinu 95 % Zn a 5 % Al, která vykazovala velmi dobrou odolnost proti korozi. Tato nová slitina byla nazvána GALFAN®.

Povlak se skládá se slitinové vrstvy Fe(Al)Zn (vrstva na rozhraní základního materiálu a povlaku) a binární slitiny Zn+Al.

Princip korozní ochrany povlaku Bezinal

  • Bezinal® nabízí katodickou ochranu podobnou zinku, ale zároveň vytváří dodatečnou pasivační vrstvu oxidů na povrchu povlaku
  • Koroze probíhá ve dvou fázích
    – V první fázi dochází k rychlé reakci povrchových vrstev přesycených hliníkem s okolitým kyslíkem a k vytvoření tenké oxidační vrstvy Al2O3.
    – Ve druhé fázi dochází k pozvolné difuzi Zn přes vrstvu Al2O3 a k precipitaci Zn oxidů (Zn(OH)2 , ZnO, ZnSO4) na povrchu.

Korozní produkty jsou zablokovány v povrchové vrstvě a v krátké době vytvářejí sivou patinu na povrchu.

BEKAERT byla první firma, která využila licenci GALFAN® pro antikorozní ochranu drátu. Rozsáhlý výzkum a velké množství testů a zkoušek nám umožnilo optimalizovat výrobní proces a tím dosáhnout lepších antikorozních vlastností.

Dráty a výrobky z drátu s povlakem GALFAN ® jsou prodávány na trhu pod obchodním názvem BEZINAL® (Bekaert + Zinc + Aluminum).

Použití drátu s povlakem BEZINAL® je široké. Například speciální aplikace pro automobilový průmysl (pružiny, stěrače), stavební průmysl (drát na gabiony, drátěné systémy na ochranu skal), drát na pletivo, drát na svařované klece (klece pro slepice a norky), napínací dráty do vinic a ovocných sadů, drát na hřebíky apod.

Korozní úbytek zinkového povlaku má lineární charakter a je přímo úměrný velikosti náběru zinku. Slitinová vrstva nepřispívá ke zvýšení korozní odolnosti a je velice křehká a těžce deformovatelná. Červená koroze se objevuje již při relativně krátkých časech expozice v korozním prostředí.

Korozní úbytek povlaku Bezinal má exponenciální charakter s relativně rychlým průběhem na začátku expozice v korozním prostředí a následným výrazným zpomalením korozních úbytků. Slitinová vrstva je ušlechtilá a má výrazný vliv na celkovou korozní odolnost povlaku.

Začátkem roku 2006 BEKAERT uvedl na trh nový, modifikovaný ZnAl povlak, který se vyznačuje vynikající odolnosti proti korozi. Tento povlak je prodáván pod značkou BEZINAL®2000. Povlak BEZINAL®2000 je nadřazen povlakům typu Zinek a Bezinal® v korozním prostředí chloridů a prostředí SO2.

Korozní odolnost povlaku BEZINAL®2000 v solné komoře je přibližně 2 až 3× vyšší než u povlaku Bezinal® a až 6× vyšší než u zinkových povlaků.

Korozní odolnost povlakuBEZINAL®2000 v prostředí SO2 je přibližně 3 až 5× vyšší než u povlaku Bezinal® a až 8× vyšší než u zinkových povlaků.

Velkou výhodou těchto povlaků je jejich výborná korozní odolnost ve svarech, kde slitinová vrstva povlaku z důvodu vysoké teploty tavení (je vyšší než svařovací teplota) je i po svaření drátu neporušená a zajišťuje korozní ochranu drátu, což u pozinkovaných drátů neplatí.

Protective Coatings of Steel Wires on the Basis of Zinc and Aluminum
Although the corrosion protection of 100 % zinc coating is very well known and widespread in practice, there is a search for new types of coatings with improved anti-corrosion properties. Coatings based on a binary alloy of zinc and aluminum became well established in the market. ILZRO Organization (International Lead-zincresearchorganisation) called GALFAN® (Galvanisationfantastique) developed alloy of 95 % Zn and 5 % Al, which showed very good corrosion resistance, around 1980. This new alloy was called GALFAN®.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Příklady použití drátu s povlakem BEZINAL®2000 v gabionových klecíchDalší příklady použití drátu s povlakem Bezinal®a Bezinal2000® - drát na hřebíkyDalší příklady použití drátu s povlakem Bezinal®a Bezinal2000® - drát na svařované kleceSrovnání výsledků měření v solné komoře: Zinkový povlak/Bezinal®/Bezinal®2000 v hodinách do vzniku červené koroze na 5 % povrchu drátuSrovnání korozní odolnosti povlaku: Zinek/Bezinal®/Bezinal®2000 při různých tloušťkách povlaku 60/180/300 g/m² a v různých korozních prostředích C1/C2/C3/C4/C5/CX

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (60x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice