KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    41. konference – PROJEKTOVÁNÍ A PROVOZ POVRCHOVÝCH ÚPRAV 2015

41. konference – PROJEKTOVÁNÍ A PROVOZ POVRCHOVÝCH ÚPRAV 2015

Publikováno: 2.4.2015, Aktualizováno: 2.7.2015 15:12
Rubrika: Projektování

Tradice 41 let, kterou drží konference Projektování a provoz povrchových úprav, ji řadí mezi nejstarší v tohoto oboru. Letos se účastníci sešli ve dnech 11. a 12. března 2015 opět v Praze v hotelu Pyramida.

Na konferenci ve vzácné spolupráci předsedali a přednášeli prezidenti odborných společností a asociací (nejen z ČR ale i ze Slovenska), které se zabývají problematikou povrchových úprav, což garantovalo vysokou odbornou úroveň.

Úvodní přednáška prof. Ing. P. Nováka (VŠCHT) se věnovala vážným haváriím způsobených korozí kovů. Účastníci konference kladně hodnotili jako poučné „Nové směry v aplikacích technologie chemického niklování“ Ing. L. Obra, CSc. (ČSPÚ). Na základě naměřených hodnot katodové proudové účinnosti dvou slabě kyselých zinkovacích lázní formuloval Ing. P. Szelag (za AKI a Pragochema) závěry a doporučení k navodíkování oceli ze slabě kyselých zinkovacích lázní. O výhodách a možnostech použití žárového zinkování hovořil již tradičně Ing. P. Strzyž (AČSZ). Zástupce SSPÚ Mgr. M. Halama, Ph.D. za kolektiv pracovníků TU Košice se věnoval nedestruktivnímu stanovení kvality tenkých organických povlaků. Z Košic také přijeli přednášet o způsobech hodnocení otryskaných povrchů doc. Ing. Guzanová, PhD. a Ing. D. Draganovská. Mnohaleté zkušenosti SVÚOM zúročila Ing. H. GEIPLOVÁ při hodnocení nátěrů v korozně agresivních podmínkách. „Nové trendy v navrhování a provádění korozních zkoušek“ uvedla Ing. K Kreislová, Ph.D. (také ze SVÚOM).

V bloku o normách a legislativě Ing. Z. Svoboda (Strojírenský zkušební ústav-TI) zdůraznil, že normy převážně přebírané z Evropské unie se průběžné revidují. Došlo také ke změnám v požadavcích na bezpečnost zařízení pro nanášení nátěrových hmot a práškových plastů v elektrickém poli.

S povinnostmi provozovatele lakoven seznámil účastníky Ing. V. Kratochvíl (Kraso) v přednášce o změnách v oblasti předpisů týkajících se hořlavých kapalin a jejich skladování.

Přednáška Ing. R. Náse (ČIŽP – OI Praha) „Dozorová činnost ČIŽP při vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečných látek“ se zabývala nejen povinnostmi a podmínkami, za jakých lze odpadní vody vypouštět, ale demonstrovala příklady havarijních stavů na vodách vyvolaných požárem galvanické linky. Na to, že těžké kovy v odpadních vodách představují problém, poukázala Ing. J. Matysíková (a kol. ASIO). Použitím nanočástice nulamocného železa se snažili o inovativní a účinné odstranění těžkých kovů.

O ochraně zdraví, klasifikaci a označení nebezpečnosti chemických látek a směsí, podle nového systému – nařízení CLP (classification, labelling, packing) podrobně účastníky instruovala MUDr. Z. Trávníčková, CSc. (Státní zdravotní ústav).

Konferenci zakončila zajímavá exkurze do závodu AERO Vodochody AEROSPACE a.s. na pozvání pracovníků závodu a firem Steng s.r.o. a Galatek a. s. – dodavatelů technologických zařízení.

Konference je již několik let zařazována mezi vzdělávací programy České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

Podrobnější informace zájemci mohou najít na našich stránkách a ve vydaném 41. sborníku Projektování a provoz povrchových úprav, který má přiděleno ISBN. Sborník lze na dobírku objednat na adrese pořadatele.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (225x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (71x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (55x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice