KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    22. konference Ocelové konstrukce a mosty 2009

22. konference Ocelové konstrukce a mosty 2009

Publikováno: 3.11.2009, Aktualizováno: 14.12.2009 08:54
Rubrika: Zajímavosti

Kongresovém centru BVV – veletrhy Brno hostilo ve dnech 24. a 25. 9. 2009 společnou českou a slovenskou mezinárodní konferenci Ocelové konstrukce a mosty 2009. Tato odborná akce se koná každé tři roky střídavě v České republice a Slovenské republice.

Tradice společných česko – slovenských konferencí zaměřených na problematiku teorie, výzkumu, vývoje, projektování, výroby, montáže a přestaveb v oboru ocelových konstrukcí byla založena první konferencí pořádanou v r. 1953 péčí SAV ve Smolenicích na Slovensku. Na přípravě, obsahovém zaměření a organizaci těchto akcí se od počátku podílely zejména SAV a ČSAV, dále Čs. vědecko-technická společnost, Slovenská vědecko-technická spoločnosť,vysoké školy, výzkumné ústavy, projektové instituce, mostárny i montážní podniky.

Po několik předcházejících desetiletí se rozvíjela tradice těchto konferencí, jež se staly významnými ocelářskými odbornými i společenskými událostmi, jež umožnily prezentaci výsledků, hodnocení přínosu i formulování trendů dalšího vývoje příslušného oboru. V současné době orgnizují společné setkání Česká společnost pro ocelové konstrukce při ČSVTS, Slovenská spoločnosť pre ocelové konštrukcie při ZSVTS, Česká asociace ocelových konstrukcí, české a slovenské vysoké školy a Slovenská komora stavebných inžinierov.

Jednání letošní konference bylo zaměřeno na rozvoj i prezentaci výsledků vědy, techniky, technologie i realizační sféry příslušného oboru s cílem zabezpečení spolehlivosti, trvanlivosti a efektivnosti ocelových staveb se soudobým pojetím důrazu na výtvarný projev i ekologické aspekty. Na konferenci vystoupila i významná architektka Ing. arch. Eva Jiřičná, jejíž profesní aktivity jsou výrazně orientovány zejména do oblasti stavebních děl s nosnou ocelovou konstrukcí.

Konference se zúčastnilo 168 odborníků oboru, z toho 19 čestných hostů, kteří v minulosti významně přispěli k rozvoji oboru ocelových konstrukcí. Vyslechli jsme 45 odborných přednášek a ve sborníku bylo otištěno 61 příspěvků.

Soutěž o Nejlepší realizovanou stavbu s nosnou ocelovou konstrukcí
Součástí konference bylo vyhlášení výsledků tradiční soutěže o Nejlepší realizovanou stavbu s nosnou ocelovou konstrukcí v období 2006–2009.

Soutěž byla vyhlášena ve třech kategoriích:
1. Mosty, věže a stožáry
2. Průmyslové stavby a rekonstrukce
3. Občanské a sportovní stavby

Předloženo bylo celkem 29 soutěžních přihlášek. Hlavní cena prof. Františka Faltuse byla udělena ocelové konstrukci zastřešení fotbalového stadionu Slavie v Praze. Specialisté brněnského regionu, zabývající se navrhováním a realizací ocelových konstrukcí staveb, patří k předním odborníkům příslušného oboru u nás i v mezinárodním měřítku. V této souvislosti lze připomenout zejména unikátní konstrukci mřížové báně Pavilonu Z na brněnském výstavišti, jejímž autorem je prof. Ferdinand Lederer, bývalý profesor VUT v Brně. Řada dalších realizací ocelových stavebních konstrukcí dokládá pokračující trend rozvoje tohoto oboru v našem regionu. V této souvislosti můžeme uvést např. konstrukce v areálu Administrativního a řídícího centra a. s. Jihomoravská plynárenská, zastřešení velkých rozpětí mnoha sportovních a občanských staveb, objekty výstavních pavilonů na BVV, objekty obchodních center, nový Letištní terminál v Tuřanech, četné mostní objekty, aj.

22nd Conference of Steel Structures and Bridges 2009
The congress centre BVV – trade fairs Brno hosted a common Czech and Slovak international conference of Steel Structures and Bridges 2009 on September 24th and 25th, 2009. This professional event takes place every three years alternatively in the Czech Republic and the Slovak Republic. As a part of the conference, the results of the traditional competition of the Best implemented structure with steel bearing structure in the period of 2006–2009 were announced. The main prize of Prof. Faltus was awarded to the steel structure Roofi ng of the football stadium of Slavia in Prague.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (301x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice