KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    10 let Sdružení obchodníků s hutními materiály SOHM – 10 let služeb našim zákazníkům

10 let Sdružení obchodníků s hutními materiály SOHM – 10 let služeb našim zákazníkům

Publikováno: 26.10.2012
Rubrika: Zajímavosti

V letošním roce si asociace Sdružení obchodníků s hutními materiály připomíná desáté výročí své existence. Z původních šesti zakládajících podniků se členská základna postupně rozrostla až na dnešních 46 členů a několik členů přidružených.

Sdružení během své existence prošlo řadou změn, aby reflektovalo stále nové požadavky doby. Jednou z nejpodstatnějších byla úprava Stanov a následné otevření Asociace i pro slovenské firmy, což také vedlo k vytvoření názvu v anglické transkripci: Association of Czech and Slovak Steel Stockholders.

Na webových stránkách Sdružení (www.sohm.cz) naleznete nejen seznam všech členů Asociace, ale také sekci Katalog, kde je možné najít požadovaný materiál nebo služby přímo ve spojení s místně příslušným členem našeho Sdružení.

Dále zde najdete seznamy dlužníků, burzu nabídek, poptávek materiálů a zařízení a také zprávy z mezinárodní organizace Eurometal, jehož je SOHM členem. Webové stránky SOHM navštíví přibližně 3 000 zájemců měsíčně.

K nejdůležitějším informacím pro členy SOHM patří údaje INFO systému tj. statistických výsledků Sdružení v oblasti prodejů a zásob materiálů v tunách a korunách a konstrukce průměrných prodejních cen jednotlivých materiálových skupin za uplynulé čtvrtletí.

INFO systém je doveden až na údaje za jednotlivé materiálové skupiny hutních výrobků podle členění Eurometalu.

Na tomto INFO systému se podílejí všichni členové Sdružení svými údaji. A protože Sdružení prodalo v r. 2011 téměř 2,3 mil. tun hutních materiálů, což představuje cca 35 % všech prodejů na území ČR a SR, výše uvedené hodnoty tak poskytují informace o základních trendech ve spotřebě hutních materiálů. Pro členy sdružení tak mohou představovat velmi hodnotný aspekt v rámci ekonomického a marketingového rozhodování.

Sortiment, který naší členové prodávají, je velice rozsáhlý. Od klasických nosičů a profilů přes betonářskou ocel, nástrojové materiály až k nerezu, barevným kovům a šrotu.

Mezi členy Sdružení jsou i podniky, které mají ve svém areálu dělicí linky a řadí se tak mezi podniky označované jako SSC – Steel servis centra. Většina našich podniků poskytuje dnes již běžné služby, které zvyšují přidanou hodnotu produktů.

Jedná se např. o dělení, stříhání, vypalování, ohýbaní armovací výztuže a mnohé další služby. Mezi našimi podniky je také výrobce speciálních rozměrů nerezových trubek.

Na letošním MSV v Brně má SOHM již několik let samostatnou expozici v pavilonu V, číslo stánku 037.

K výhodám, které členstvím v SOHM získáte, patří např.:

  • osobní kontakty na vedoucí pracovníky našich podniků,
  • účast na odborných prezentacích z oblasti hutnictví, dopravy, bankovnictví,
  • participaci na interním INFO Systému, který obsahuje podrobné informace o tržním prostředí hutních polotovarů v ČR a SR včetně cen,
  • možnost inzerce na webových stránkách SOHM,
  • přístup k databázi neplatičů,
  • účast na seminářích „Základy metalurgie a zpracování kovů“ a „Dlouhé výrobky“ v Třineckých železárnách,
  • účast na MSV Brno v asociační expozici s cílenou dotací.

Začátkem září 2011 se 18 osob z 12 podniků Asociace zúčastnilo obchodní mise do Turecka, která byla organizována SOHM ve spolupráci s obchodním oddělením Turecké ambasády a tureckou Asociací IMMIB. Přímo jsme navštívili šest výrobních podniků a dalších 15 výrobců přišlo nabízet svůj sortiment při kontraktačním setkání.

Předběžně bylo s tureckými partnery domluveno, že v r. 2012 naši Asociaci navštíví delegace tureckých výrobců hutních materiálů. Toto kontraktační jednání bude otevřeno všem členům SOHM.

Mezi nejaktuálnější problémy naší Asociace v současné době patří pokles spotřeby hutního materiálu v souvislosti s vleklou celoevropskou krizí. Již několik čtvrtletí čelíme poklesu prodejů stavebních položek, jako např. profilů, nosičů a betonářské oceli. Omezení spotřeby těchto sortimentů je spojeno s omezením investiční výstavby, a to ve všech sférách národního hospodářství. Tento trend není ojedinělý pouze v České republice.

Také ve všech ostatních členských zemích Eurometalu, tedy zemí západní a střední Evropy, se projevují stejné tendence. Lze konstatovat, že se jedná o celoevropskou recesi.

Jiným palčivým problémem současnosti jsou tzv. „karuselové obchody“. Tento výraz, jak jej pojmenovali naši polští kolegové z PUDS, označuje neoprávněné čerpání odpočtu DPH při fingovaných vývozech hutního materiálu.

Řada subjektů v ČR, v Polsku, Pobaltí, v Maďarsku a pravděpodobně i v dalších zemích výše zmíněným způsobem poškozuje stát a také seriózní obchodníky.

Výsledkem této nelegální činnosti je na jedné straně nesplnění odvodové povinnosti do státního rozpočtu a na straně druhé pak tento způsob „obchodování“ umožňuje nabízet hutní materiály za cenu o cca 10 – 15 % nižší než je běžná tržní cena, což nemohou učinit seriózní distributoři hutních materiálů.

V této věci se naše Asociace obrátila na Ministerstvo Financí se žádostí o nápravu.

Podrobnější informace o činnosti SOHM a o případné spolupráci si vyžádejte přímo v našem asociačním stánku na MSV Brno, tj. v pavilonu V, číslo stánku 37, nebo v našem sekretariátě na adrese info@sohm.cz.

10 Years of Association of Czech Steel Stockholders – 10 Years of Services to Our Customers
This year the Association of Czech Steel Stockholders remembers the 10th anniversary of its existence. Step by step the association expanded from its 6 original members to the present 46 members and several associated members.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Návšteva v Agir Haddecilik u tureckého výrobce protiskluzových plechůNávštěva ve válcovně profilů v Diril Demir CelikAsociační expozice SOHM na MSV BrnoSeminář „Základy metalurgie a zpracování kovů“, který pro své členy pořádá SOHM ve spolupráci s Třineckými železárnami.Výroční členská konference SOHM za rok 2011 v Loučni

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (299x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (70x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice