KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Halové a střešní konstrukce    Záchytný systém od společnosti ENVIFORM a. s.

Záchytný systém od společnosti ENVIFORM a. s.

Publikováno: 16.10.2015
Rubrika: Halové a střešní konstrukce

Společnost ENVIFORM a. s. již dlouhou řadu let pracuje v oblasti bezpečnosti práce, kde řeší jak standardní, tak i ty méně obvyklé požadavky týkající se bezpečnosti práce. Právě bezpečnost práce byla jedním z důvodů, proč firma před několika lety nastartovala projekt, zabývající se zajištěním střech a volných okrajů proti pádu a propadnutí.

Zajištění střech spočívá nejen v posouzení možného řešení, ale v případě nemožnosti nebo nevhodnosti použití kolektivního zajištění prostoru ohroženého pádem (zábradlí apod.) i v přípravě vhodného projektu rozmístění kotvicího systému a samotné montáži kotvicích prvků, které zajišťují osoby v rizikových situacích ohrožené pádem. Systém zajištění proti pádu společnosti ENVIFORM a. s. řeší jak horizontální zajištění (střechy), tak i zajištění vertikální (stěny, žebříky). Všechna kotvicí zařízení, jež firma ENVIFORM a. s. používá, jsou certifikována v souladu jak s ČSN EN 795:2013 (zajištění jedné osoby) tak i ČSN P CEN/TS 16415 (zajištění více osob současně). Součástí projektu je i doporučení pro správné osobní ochranné pracovní prostředky spojené se záchytným systémem, přičemž je našimi odborníky preferováno použití zatahovacích zachycovačů pádu (fungují na principu podobném bezpečnostních pásů), které umožňují osobě přístup k nebezpečným místům, ovšem v případě pádu se zaseknou a nepustí osobu dále (při správném rozvržení záchytného systému zabrání pádu).

Povinnost zajistit (bezpečnou) pochůznost střechy dnes vychází z § 25 vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, jež je prováděcím předpisem Stavebního zákona č. 183/2006 Sb. Tímto předpisem je nutné se řídit nejen u nových staveb, ale i významných rekonstrukcí a výměn střechy a střešního pláště. Specifické požadavky na konkrétní kotvicí zařízení jsou řešeny např. ČSN EN 795 – Prostředky ochrany osob proti pádu – Kotvicí zařízení z roku 2013 nebo ČSN P CEN/TS 16415 – Prostředky ochrany osob proti pádu – Kotvicí zařízení – Doporučení pro kotvicí zařízení v případě použití více než jednou osobou současně. Každý, kdo se připravuje na stavbu nebo významnou rekonstrukci střechy, by měl již v projektu zvážit vhodné použití specifických typů kotvicích zařízení dle jejich uvažovaného použití (např. čištění okapů, revize hromosvodů, opravy a údržba vzduchotechniky, čištění prosklených ploch prováděných v závěsu, aj.). Pro bezpečné a samozřejmě ekonomické použití zabezpečovacích prvků nebo kotvicích zařízení je vhodné se obrátit buď na projektanta (znalého dané problematiky) nebo na odbornou firmu, zabývající se (odborně) problematikou zajištění osob proti pádu.

Vzhledem k tržnímu podhoubí firem zabývajících se zajištěním střech, je v zájmu investora, zhotovitele, popř. provozovatele vybrat si společnost, která je schopna poskytnout opravdu odborné rady zaměřené nejenom na ekonomickou stránku montáže kotvicích, či jiných zajišťovacích zařízení, ale primárně na samotnou snadnost a bezpečnost použití tohoto způsobu zajištění proti pádu. S ohledem na množství subjektů, které mají založeno podnikání na přeprodeji cizích, povětšinou zahraničních typů kotvicích zařízení, není žádnou výjimkou setkat se s návrhem nebo samotnou realizací kotvicího zařízení, které je zcela nevhodné a uživatelsky nepoužitelné. V důsledku nedostatečného proškolení výrobcem, neznalosti problematiky na odborné úrovni nebo nedostatečných zkušenostech takoví dodavatelé nebo někdy i projektanti navrhnou a namontují kotvicí zařízení, které nebere ohled na koncového uživatele a je za účelem zisku komplikované a předimenzované nebo naopak v rámci poskytnutí co nejnižší ceny za cílem získání zakázky zcela nedostatečné.

Dalším a často nevhodně používaným způsobem zajištěním střech je používání montážního lana (dočasné lano, které si musí uživatel před použitím nainstalovat sám; délka takového zpravidla textilního lana odpovídá jednomu až třem polím mezi jednotlivými kotevními body a uživatel si tak v případě potřeby práce na větší ploše, musí montážní lano opakovaně odmontovat, přesunout a znovu namontovat). Ano, lano je mnohem levnější (zvláště u střech s velkou plochou) než použití pevně instalovaného poddajného vedení (např. nerezového lana) a jeho ekonomická úspora může být v řádu desítek nebo u rozlehlých střech i stovek tisíc. Zde je potřeba ovšem zmínit několik negativ montážního lana. Prvním je velmi malá procentuální úspora z celkových nákladů na stavbu pohybujících se u nových staveb v řádu promile. Druhou je absurdnost použití montážního lana na velkých plochách, která spočívá v tom, že pokud je potřeba jít provádět konkrétní činnost na střechu (např. shazování sněhu) je nutné lano nejdříve nainstalovat na patřičné sloupky (často je problém najít i samotné body pro instalaci), pak se teprve na toto lano zajistit a následně jej přemístit na další místo a postup opakovat. V mnoha případech je nutné z důvodu nesmyslnosti projektu lano montovat se zajištěním, což znamená, že pracovník, který lano montuje, musí být při montáži (a samozřejmě demontáži) zajištěn o jedno z kotvicích zařízení nebo dodatečný bod pro kotvení při montáži dočasného lana. Samotná složitost a náročnost použití montážního lana pak logicky vede k tomu, že jej pracovníci nebudou raději používat a budou se tak vystavovat vysokému riziku pádu z výšky. Pro porovnání je to jako kdybyste před každou jízdou museli složitě nainstalovat všechny bezpečnostní pásy ve vozidle a po jízdě je zase všechny vymontovat. Pravděpodobně to párkrát zkusíte, ale pak budete jezdit bez nich.

Předcházením podobných situací ohrožení osob pádem v důsledku nevhodného způsobu rozvržení a stanovení kotvicích míst a typů kotvicích zařízení se zabývá firma ENVIFORM a. s., která se, jak už je v úvodu tohoto článku uvedeno, zabývá bezpečností práce a tak každý projekt, který máme možnost řešit, je řešen jak z ekonomického hlediska tak významných bezpečnostních rizik, včetně snadnosti použití (přístupy, rozmístění sloupků, osobní ochranné prostředky proti pádu). Toto řešení je označováno jako „Optimalizace funkce záchytného systému” a je předpokladem pro dlouhou a bezpečnou použitelnost systému zachycení proti pádu.

Se správným používáním záchytného systému souvisí i pravidelné kontroly (revize) tohoto systému, jež jsou obvykle periodicky nastaveny minimálně na 1 × za 12 měsíců. Tyto oborné kontroly obvykle provádí stanovená osoba výrobce nebo distributora, která na základě zjištěných skutečností doporučuje vhodná opatření pro bezpečnou funkčnost záchytného systému.

S používáním záchytného systému taktéž souvisí předepsaná dokumentace (návod k montáži, návod k použití), které by měly být výrobcem/distributorem vždy doložitelné v požadované specifikaci dané ČSN EN 795:2013. Společnost ENVIFORM a. s. se rozhodla jít ve zpracování dokumentace dále než ostatní (použití obecné dokumentace) a poskytuje tzv. „Dokumentaci na míru”, jež zvažuje specifika střechy a správného použití záchytného systému či osobních ochranných pracovních prostředků v konkrétních situacích.

Pokud shrneme podstatné body tohoto článku, je důležité si připomenout, že nejdražší řešení zajištění proti pádu neznamená nejlepší a nejlevnější se nutně nemusí stát ekonomicky nejvýhodnějším. Proto pokud provádíte nebo se chystáte provádět výstavbu objektu, kde bude nutné provádět údržbové práce na střeše (a nebude to zrovna možné z mobilní plošiny) nebo se chystáte na významnou rekonstrukci střechy, nezapomeňte zvážit odbornou konzultaci týkající se zajištění míst střechy s ohrožením pádu. Dále zvažte finanční možnosti a četnost, popř. náročnost údržbových prací na střeše. Dodržení těchto základní bodů vám může ušetřit náklady i následné problémy týkající se případného poškození zdraví osob používajících kotvicí zařízení.

Restraint System from ENVIFORM a. s.
Company ENVIFORM a. s. has operated for many years in the field of work safety, where it addresses the standard and also the less usual requirements relating to work safety. Work safety has actually been one of the reasons why several years ago the company started a project dealing with securing the roof and free edges against falling through and dropping.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhování celodřevěných tesařských spojůNavrhování celodřevěných tesařských spojů (66x)
Článek představuje novou metodiku, která se zabývá návrhem plátového nastavovacího spoje vhodného pro opravy cenných his...
Spřahování ocelobetonových konstrukcíSpřahování ocelobetonových konstrukcí (51x)
Společnost Hilti už několik desetiletí působí na celosvětovém trhu stavebnictví. Už v roce 1941 si společnost Martina Hi...
Aktivní centrum obce RatíškoviceAktivní centrum obce Ratíškovice (44x)
Stavba aktivního centra je charakteristická svojí atypičností, požární odolností nosné konstrukce R45 a množstvím tesařs...

NEJlépe hodnocené související články

Montovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v ZaječíMontovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v Zaječí (5 b.)
Ve známém vinařském areálu Vinařství U Kapličky na Jižní Moravě, kde se natáčel filmový snímek Bobule vyrostla nová mode...
Nová sportovní hala VyškovNová sportovní hala Vyškov (5 b.)
Ve městě Vyškov byla vystavěna nová sportovní hala, která je primárně určena pro tenis. Hala na podlahové ploše 1 420 m2...
Logistické centrum pre KIKLogistické centrum pre KIK (4.5 b.)
Stavebná spoločnosť HSF System SK ako generálny dodávateľ stavby dokončila druhú etapu logistického centra pre spoločnos...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice