KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Florentinum    Výtahy Schindler šité na míru pro Florentinum

Výtahy Schindler šité na míru pro Florentinum

Publikováno: 30.12.2013
Rubrika: Florentinum

Společnost Schindler CZ, a. s. byla výhradním dodavatelem výtahů a eskalátorů pro projekt Florentinum Praha, který představuje největší administrativní komplex v Praze i v ČR realizovaný v jedné etapě. Projekt získal předcertifikaci LEED Gold. Jeho architektem je společnost Cigler Marani Architects. Florentinum je developerským projektem investiční skupiny Penta v Čechách.

Zeptali jsme se proto Ing. Tomáše Mičky vedoucího obchodu nových instalací společnosti Schindler CZ, a. s. v Praze na průběh celého projektu.

Společnost Schindler CZ, a. s. má celý rok jistě mnoho zakázek, čím byl projekt Florentinum odlišný a specifický v porovnání s ostatními?
Odlišný byl jistě svým rozsahem a pro nás použitím inovativního výtahu S5500, který jsme ve velkém rozsahu poprvé dodávali na český trh. Celkem se jednalo o několik desítek výtahů Schindler 5500. Jsme rádi, že jsme mohli nabídnout takový produkt do administrativní budovy, který vychází vstříc potřebám dnešních architektů a konstruktérů. Víme, že každá vize investorů, architektů a projektantů je jedinečná. Proto jsme přišli na trh s takovým výtahem, který lze vytvořit na míru každé budově a jejím potřebám.

Jak se Vám pracovalo s projektanty?
V takto velkém a významném projektu je velmi důležitá počáteční příprava v podobě zpracování přepravních analýz, navržení správného počtu výtahů, jejich nosností a rychlostí. Byl jsem proto velmi potěšen, že spolupráce nad tímto krásným projektem byla se všemi lidmi od samého začátku systematická a inspirativní. Velmi nám pomohlo, že už ve fázi přípravy jsme se mohli podílet na návrzích výtahových šachet, což přispělo k optimalizaci prostoru. Například jsme mohli efektivně využít celkový rozměr výtahové šachty pro umístění optimálního rozměru kabin, velikosti a typu dveří. Jednoduše řečeno pokud jsme u projektu od prvopočátku, můžeme zákazníkovi nabídnout nejlepší řešení vzhledem k danému prostoru a lépe skloubit jednotlivé kroky projektu.

Florentinum upoutalo pozornost i v souvislosti s udělením certifikátu LEED Gold. Jak Schindler přispěl svými výtahy k udělení certifikátu?
LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) je systém certifikace zelených budov. Klasifikuje budovy podle toho, jak je jich návrh, proces výstavby a provoz šetrný k životnímu prostředí. Koncern Schindler globálně podporuje projekty zelených budov. Nové technologie pomáhají šetřit náklady a jsou vytvářeny s ohledem na životní prostředí. Nejdříve bych zmínil technologii cílového řízení Schindler PORT, která je moderní a nadčasová a je faktickým nástupcem systému Miconic 10. Díky kratšímu čekání a kratším dobám příjezdu optimalizuje technologie PORT provoz v celé budově pomocí integrovaného přístupu, orientace, přepravy a bezpečnosti. Tato špičková technologie navíc podporuje přístupy pomocí vstupních karet.

Dalším příspěvkem je určitě technologie použitá v samotném výtahu, úspory energie pomocí LED svítidel, stand-by režim, nové pohony, možnost rekuperace. Výtahy Schindler 5500 byly navrženy tak, aby byly nejen účinné a konstrukčně dokonalé, ale zároveň i podporovaly energetickou účinnost dnešních budov. Nový pohon STM modelu Schindler 5500 má zmenšenou velikost, je mnohem lehčí, a přitom stále nabízí vysoký výkon a více možností pro dokonalé využití prostoru. Dosáhli jsme rovněž nízkých hladin hluku – v kabině i kolem ní, protože je důležitý pozitivní zážitek z jízdy.

Tichý chod a špičkových akustických hodnot dosahujeme díky speciálním trakčním nosným prostředkům STM. Zjednodušeně jsme konvenční ocelová lana nahradili nosnými pásy.

V dnešní době se stále hovoří o solární energii. Uvažuje Schindler i o solárním výtahu?
Společnost Schindler se v poslední době zabývala výtahem na solární pohon a důkazem zaměření na budoucí generace je i podpora projektu Solar Impulse – letadla na solární pohon. Společně cítíme zodpovědnost za naši planetu a zachování pro další generace.

A co se týká designu, z jaké škály si může zákazník vybrat?
Dá se říci, že nabízíme zákazníkům čisté malířské plátno, na němž si může navrhnout vše od A do Z a sadu designových nástrojů s řadou možností, z nichž si lze vybírat. Při volbě interiéru kabiny se snažíme pomoci zvolit zákazníkovi takový design, který bude nejlépe vyhovovat interiéru dané budovy a jejímu účelu. Jiné požadavky mají nemocnice, administrativní budovy nebo výtahy v rezidenčním bydlení. Už v samotné fázi přípravy projektu jsme diskutovali s architekty řešení tak, aby vlastní design výtahu skvěle zapadl do celkového konceptu Florentina a tvořil s ním jedinečný harmonický celek. Výsledkem je tak absolutně jedinečný styl, který, doufáme, ocení všichni cestující.

Z podkladů Schindler CZ, a. s

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Florentinum – zahradaCílové řízení Schindler PORT (více na www.theporttechnology.com)Ovládací panely PORTOvládací panely PORTVýtah Schindler 5500 určený pro kancelářské budovy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Florentinum – nadčasová budova v centru PrahyFlorentinum – nadčasová budova v centru Prahy (20x)
Projekt Florentinum je pro architekta fascinující příležitostí, příležitostí realizovat výraznou budovu, jež by měla být...
Stavebně konstrukční část administrativního objektu FlorentinumStavebně konstrukční část administrativního objektu Florentinum (14x)
Objekt Florentinum je postaven na místě dnes již bývalých výrobních hal a administrativního objektu Typografie. Celý poz...
Opláštění administrativního a obchodního paláce FlorentinumOpláštění administrativního a obchodního paláce Florentinum (14x)
V rámci přípravy projektu Florentinum byla klientovi společnosti Development Florentinum nabídnuta společností Sipral zm...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice