KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Úspory nákladů na energii díky rekuperaci tepla u společnosti MEVACO

Úspory nákladů na energii díky rekuperaci tepla u společnosti MEVACO

Publikováno: 29.10.2009
Rubrika: 2009

Úsporám energie v oblasti průmyslu byla v minulých letech věnována stále větší pozornost. To vedlo k neustálému snižování spotřeby energie u výrobních zařízení a procesů. V mnoha průmyslových procesech i nadále nevyhnutelně vzniká odpadní teplo, které je často odváděno ven. V tomto odpadním teple se skrývá potenciál, který MEVACO využívá ke snížení spotřeby energie. S tím je spojená významná 50 až 70% úspora nákladů na energii oproti nákladům na energii v minulých letech.

Společnost MEVACO vyrábí ve Schlierbachu (Bádensko-Württembersko) děrované plechy. Při výrobě děrovaných plechů se používají šířkové lisy. Při výrobním procesu vzniká teplo vlivem velkých elektromotorů, pohonů, hydraulických strojů a v neposlední řadě samotného děrovacího procesu. MEVACO využívá vznikající odpadní teplo ke snížení nákladů na vytápění. V pěti modulech je vysvětleno, jak to funguje:

Modul 1: Zbytkové teplo z lisů v protihlukových kabinách
Teplý vzduch v protihlukových kabinách, kde stojí lisy na děrované plechy, se odsává, čistí a v chladném ročním období se až z 80% odvádí zpět do výrobní haly. Pomocí větrání haly se přivádí 20% čerstvého vzduchu. V létě se 100% odvádí ven a pomocí větrání haly se přivádí kompletní čerstvý vzduch.

Modul 2: Přiváděný a odváděný vzduch ve výrobní hale
Větráním ve výrobní hale se ven vypouští velké množství odváděného vzduchu. Odváděný vzduch je zpravidla zahřátý, takže přichází nazmar příslušné odpadní teplo. Zároveň je nutno ohřívat přiváděný čerstvý vzduch na požadovanou teplotu. MEVACO k tomuto účelu používá regenerační výměník tepla. Pokud toto opatření nestačí k udržování teploty v hale na požadované úrovni, lze do haly přivádět zpět až 70% teplého, vyčištěného odváděného vzduchu. V zimě se minimálně 30% odváděného vzduchu používá k ohřevu topného okruhu.

Modul 3: Odpadní teplo kompresorů pro zásobování stlačeným vzduchem
V chladném ročním období je do haly přiváděno zpět 100% odpadního tepla z kompresorů. V létě je 100% odváděno ven.

Modul 4: Rozptýlení vrstvy teplého vzduchu u stropu haly
Pomocí zařízení pro víření vzduchu je teplý vzduch, který se hromadí u stropu haly, tlačen dolů. Tím se ohřívá vzduch u podlahy. Tak je zajištěna neustálá cirkulace vzduchu a zabraňuje se velkým teplotním rozdílům.

Modul 5: Konstantní teplota hydraulického oleje díky výměníku tepla
Sklad materiálu bezprostředně sousedí s výrobní halou, ve které se vyrábějí děrované plechy. Pomocí výměníku tepla se udržuje konstantní teplota hydraulického oleje výrobních zařízení. V hale s materiálem se vznikající odpadní teplo odvádí přes další výměník tepla a používá se k temperování haly.
Když pět popsaných modulů pro udržování požadované teploty ve výrobní hale, resp. hale s materiálem, nestačí, rozdíl se vyrovnává pomocí kondenzačního kotle. Díky inteligentnímu propojení modulů pomocí zařízení DDC (direct data control) lze výrazně snížit přívod potřebné primární energie. Takto uspořené náklady na energii investuje MEVACO až ze 70% do výrobků a služeb pro své zákazníky.

 Více informací na www.mevaco.cz

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Obrázek s vyznačením všech modulů 1-5

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice