KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Unikátní stabilizační systém Volvo Trucks

Unikátní stabilizační systém Volvo Trucks

Publikováno: 13.8.2009
Rubrika: 2009

V roce 2008 Volvo Trucks uvedlo jako první výrobce nákladních automobilů na světě vylepšený systém ESP (Elektronický stabilizační program), který dokáže stabilizovat jak tahač s návěsem, tak i soupravu vozidla s přívěsem. Na trh uváděná vylepšená verze dokáže pomoci podvozkům v konfiguraci 4x2 a 6x2 s jedním či více přívěsy. Největším přínosem nové verze je, že je schopna pokrýt většinu typů přepravy.

Více jak polovina všech dopravních nehod nákladních vozů, kde dojde k úmrtí či vážným zraněním, dochází právě kvůli převrácení nebo sjetí nákladního vozu z vozovky.

"Snížení rizika převrácení či zalomení soupravy je jednou z nejdůležitějších cest, jak bychom mohli v budoucnu efektivně snížit celkový počet dopravních nehod nákladních vozidel", říká Carl-Johan Almquist, nový ředitel pro bezpečnost dopravy a produktů společnosti Volvo Trucks. "Jsme rádi, že můžeme nový systém představit v našich vozech Volvo FE, FM a FH, kde ho naši zákazníci nejvíce využijí.

Vážné dopravní nehody tohoto druhu přináší nejvíce ztrát a škod na nákladním vozidle, návěsu či na přepravovaném zboží.

"Objednání systému ESP do vozidla je výbornou investicí pro dopravní společnosti. Simulace a testy chování vozidel v krizových situacích s ESP a bez ESP prokázaly, výborné zvládnutí situací právě u vozů, které ESP měly," říká Martin Palming, manažer projektu ESP.

ESP reaguje rychlostí světla
ESP systém je řízen počítačem, který získává informace z různých zdrojů, např. čidla ABS, řídící systém, gyroskop. Po vyhodnocení těchto údajů palubní počítač určí, zda nákladnímu vozidlu hrozí převrácení nebo smyk. Systém ESP přímo určuje, jestli bude brzdit jedním nebo více koly jízdní soupravy. V případě nutnosti je schopný snížit otáčky motoru.

Při smyku soupravy systém ESP zabrzdí jednotlivá kola tak, aby souprava zůstala bezpečně na vozovce.

Při smyku na kluzké vozovce a v situaci, kdy hrozí převrácení soupravy, systém ESP sníží otáčky motoru nebo rychlost vozidla tak, aby stabilizovalo celou jízdní soupravu.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Volvo Truck Czech Volvo Truck Czech Volvo Truck Czech

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice