KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Ukrajinské stavebnictví – strmý pád

Ukrajinské stavebnictví – strmý pád

Publikováno: 14.4.2009, Aktualizováno: 20.4.2009 08:19
Rubrika: 2009

První náznaky krize bylo možné pozorovat již na začátku roku 2008, ale byla jim věnována jen minimální pozornost. Jak vyplynulo z výzkumu CEEC Research, který na Ukrajině proběhl začátkem roku 2009 a jehož generálním partnerem je společnost KPMG Česká republika, situace rychle nabrala na obrátkách. Ukrajinské stavební společnosti byly silně zasaženy ekonomickou krizí a výrazně se zvýšil tlak na jejich efektivnost. Stavební společnosti podstupují častěji riziko, aby získaly zakázky a překonaly tak silnou konkurenci a nedostatečnou poptávku. Jejich největším problémem je však nedostatek finančních zdrojů. Pro rok 2009 očekávají ukrajinské stavební firmy výrazný propad celého odvětví, přibližně polovina firem předpovídá pokles svých prodejů i svého tržního podílu.

Jaká je budoucnost stavebnictví na Ukrajině? Jak vypadají očekávání vývoje pro nejbližší období? Jakým způsobem se v této zemi získávají a zadávají zakázky či jaké zdroje informací firmy využívají? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá připravovaná Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009 - ucelená sonda do ukrajinského stavebnictví. Studie obsahuje aktuální pohled firem podnikajících ve stavebnictví, interview byla realizována v první polovině března 2009, kdy byla finanční krize již ve zcela plném proudu. Výsledky jasně ukazují, jak výrazně se krize projevila v ukrajinském stavebnictví

Důležitá zjištění Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009:

  • 73 % dotázaných firem očekává pokles stavebnictví v roce 2009. Došlo k rapidní změně očekávání oproti březnu roku 2008, kdy všechny stavební firmy očekávaly růst odvětví v roce 2009. Pro období 2010 - 2011 očekávají společnosti návrat k pozvolnému růstu (v průměru 3%) nicméně současně uvádějí, že vzhledem k probíhající krizi jsou jejich možnosti pro odhad dalšího vývoje velice omezeny.
  • 100 % stavebních společností uvádí, že jsou ve svém růstu limitovány.. Jedná se o výrazný nárůst oproti roku 2008., kdy omezení svého růstu uvádělo 82 % (v roce 2007 pouze 64 %).
  • Nejčastěji zmíněným limitem růstu jsou nedostatečné finanční zdroje (68 %, nárůst z 22 % v roce 2007), silná konkurence (68 %)a vysoké náklady na materiál (66 %). Rovněž došlo k velice výraznému růstu u faktoru nedostatečná poptávka, z 0 % v roce 2007 na 51 % v roce 2009.
  • Nedostatečná poptávka společně se zintenzivňující se konkurencí způsobily výrazný propad ve využití kapacit stavebních firem, v průměru došlo k poklesu z 81 % v 2008 na 56 % v 2009.
  • Naopak faktor nedostatku zkušených pracovních sil uvádí menší podíl společností. S tím jak poklesl objem realizovaných zakázek se současně zvýšilo množství dostupných lidských zdrojů což vedlo k poklesu zaměstnávání zahraničních pracovníků z 16 % v 2008 na 7 % v 2009.
  • Pro získávání informací o nových zakázkách využívají společnosti nejvíce dlouhodobé kontakty (91 %) a v menší míře internet a média.
  • Internet využívá 100 % dotázaných společností. Nejvíce je využíván pro hledání informací 89 % (všeobecných informací), pro firemní prezentaci (50 %) a dlouhodobě rostoucí podíl firem využívá internet k nákupu (61 %).
  • Způsob, jakým firmy získávají své zakázky zůstal finanční krizí nedotčen (zatím), nicméně něco se přece jen změnilo - frekvence porušování systému řízení rizik kvůli získání zakázky se zvýšila.
  • Nejčastěji užívaným zdrojem nových zakázek jsou pro stavební firmy dlouhodobé rámcové smlouvy a osobní kontakty. Přímá poptávka od zákazníků, která byla ještě v roce 2007 nejčastějším zdrojem zakázek viditelně poklesla (jako důsledek všeobecně klesající poptávky).
  • V otázce úplatků jsou společnosti velice opatrné a stále většina (62 %) uvádí jako odpověď „No comment“. Tato odpověď je rovněž velice významná, vzhledem k tomu, že dané společnosti nechtěly označit odpověď „Ne“. Variantu „Ne“ uvedlo pouze 19 % společností.
  • V hodnocení transparetnosti se tendry na Ukrajině umístily jako jedny z nejméně transparetních ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy – 3,2 bodů z deseti (dokonce méně než Moskva, která v roce 2008 hodnotila tendry 3,9 bodů). Čtvrtina společností uvádí, že tendry na Ukrajině jsou naprosto netransparentní.
  • Svůj systém řízení rizik považuje za pokročilý 5 % stavebních společností, za středně rozvinutý jej považuje 59 % dotázaných, 33 % respondentů jej hodnotí jako základní a 3 % společností uvádí, že jejich risk management je na nízké úrovni.
  • Na otázku, zda-li firmy někdy porušily svůj systém řízení rizik, aby získaly zakázku, pouze 29 % stavebních firem uvádí, že ne. Ostatní firmy potvrzují, že porušují svůj systém řízení rizik za účelem získání zakázky a to buď zřídka (34 %) nebo vyjímečně (26 %). 11 % firem uvádí, že tak činí často (viditelný nárůst oproti roku 2008, kdy tento údaj činil 2 %).
  • Při výběru dodavatelů stavební firmy nejčastěji využívají dlouhodobé smlouvy (rámcové smlouvy) – 83 %, osobní kontakty 57 % a doporučení – 49 %.
  • Klíčová kritéria pro výběr dodavatelů jsou: cena (74 %), následují zkušenosti dodavatele (68 %) a využívané technologie (60 % - nárůst o 21 %).
  • Stavební společnosti očekávájí, že v dlouhodobé perspektivě klíčovým faktorem, který bude ovlivňovat jejich rozvoj budou zejména změny v oblasti firemních financí a příležitosti pro financování jejich aktivit (73 %).

Hlavním cílem všech zpracovaných studií projektu CEEC Research je poskytnout především využitelné a plně srovnatelné analýzy zkoumaných oblastí zemí střední a východní Evropy. Tyto analýzy pomáhají firmám v jejich růstu a získávání nových zakázek a také jim umožňují lépe přizpůsobit své strategie aktuální situaci na daném trhu. Svým širokým rozsahem a zaměřením je tento projekt jedinečný v celém regionu střední a východní Evropy,“ říká Jiří Vacek, autor a vedoucí projektu.

Již čtvrtým rokem projekt CEEC Research ve spolupráci s generálním partnerem - společností KPMG Česká republika - analyzuje v sérii kvalitativních výzkumů situaci ve stavebnictví v zemích střední a východní Evropy.

Generálním partnerem projektu CEEC Research je poradenská společnost KPMG Česká republika. „Věřím, že výsledky studií budou významným přínosem pro všechny profesionály z oblasti stavebnictví a pomohou jim k tomu, aby lépe porozuměli středo- a východoevropským trhům,“ dodává Andreas Höfinghoff, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za oblast stavebnictví.

Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009 je první studií z publikovaných studií ročníku 2009. Dále budou ještě publikovány studie slovenského, českého, polského a maďarského stavebnictví.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (18x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice