KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Halové a střešní konstrukce    Titanzinková střecha zimního stadionu Ludvíka Koška v Turnově

Titanzinková střecha zimního stadionu Ludvíka Koška v Turnově

Publikováno: 4.11.2016, Aktualizováno: 7.11.2016 08:45
Rubrika: Halové a střešní konstrukce

Dominantou nového zimního stadionu Ludvíka Koška v Turnově je bezesporu střecha. Autoři návrhu architekti Miloš Mlejnek a Antonín Buchta z BFB Studia podpořili symboliku místa právě střechou ve tvaru listu, která se pro stadion stala identifikujícím pohledovým detailem a celé stavbě zajišťuje právem velkou pozornost návštěvníků.

Tématem architektonického zadání byla příroda, a proto byl pro realizaci střešního pláště vybrán přírodní materiál titanzinek – RHEINZINK – prePATINA walzblank. Neupravený povrch titanzinku doslova prochází několika přírodními fázemi zabarvování – zvětrávání. Výsledná patina zachovává přírodní barevný tón povrchu po celou dobu životnosti objektu a celá stavba harmonicky splyne s okolím. Trvalá hodnota stavby je dána dlouhodobě trvalým estetickým vzhledem a dlouhou životností materiálu.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Nedávno otevřený zimní stadion je součástí nově budovaného sportovně‑rekreačního areálu Maškova zahrada v Turnově. Nachází se v jižní části města, na břehu řeky Jizery v blízkosti historického centra města. Součástí areálu je také letní koupaliště s mnoha atrakcemi, skate park, in‑line dráha, dětská hřiště, univerzální hřiště, hřiště plážového volejbalu a velké parkoviště.

Vzhledem k tomu, že se areál nachází v jedinečném přírodním prostředí údolí nivy Jizery, má architektura organický charakter.

Celkový vzhled objektu zimního stadionu je dán do značné míry konstrukcí zastropení prostoru nad vlastní ledovou plochou. Vzhledem k relativně velkému rozponu a specifickému prostředí zimního stadionu je zastřešení realizováno pomocí velkorozponových dřevěných lepených vazníků uložených na železobetonových sloupech. Všech 12 vazníků má stejný tvar, ale jsou uloženy v různých výškách a jsou půdorysně různě dlouhé, takže vytváří ve své konečné podobě střešní konstrukci připomínající list stromu. Jako finální střešní krytina, umístěná nad vrstvami tepelné izolace a hydroizolace, je použit titanzinkový plech RHEINZINK. Šatnová přízemní část má plochou střechu, obvodový plášť je opatřen dřevěným horizontálním obkladem, obvodový plášť haly je opatřen omítkou světle šedé barvy. Vnější výplně otvorů jsou hliníkové, či plastové v tmavě šedé barvě. 

Z centrálního náměstíčka je dostupná prostorná vstupní hala s pokladnou, otevřenou šatnou bruslící veřejnosti, kanceláří, oddělenými wc pro diváky a ošetřovnou. Tato část pro veřejnost je doplněna o drobné rychlé občerstvení s vlastním skladovým a hygienickým zázemím. Centrální výdej občerstvení může obsloužit jednak návštěvníky u stolů, dále přes výdejní okna bruslící veřejnost kolem ledové plochy, ale i osoby mimo zimní stadion na terase pod přesahující střechou objektu. Nástup diváků na betonovou tribunu je po samostatném schodišti z ochozu kolem ledové plochy. Kapacita tribuny je 346 sedících a 100 stojících diváků. Na opačné straně je ze vstupní haly umístěna šatnová část hokejistů. Tvoří ji dvojice největších šaten s vlastními sprchami a wc, umístěná pod ochozem divácké tribuny, čtyři menší šatny, které mají vždy dvě společné sprchy a wc a samostatná šatna rozhodčích a šatna trenérů, vždy s vlastním hygienickým zařízením. Pod diváckou tribunu je pak ještě umístěna strojovna VZT. Pod přesah střechy vlastní haly stadionu na opačné straně, než je občerstvení, je umístěno technické a technologické zázemí. Samostatný vstup má šatna strojníků s vlastním hygienickým zázemím, velín, kotelna, elektrorozvodna, vlastní strojovna chlazení, rolbovna a malá dílna s možností broušení bruslí.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ

Hlavní nosná konstrukce objektu je kombinovaná – železobetonové sloupy a zděné stěny tl. 300 a 400 mm. Zděné svislé nosné konstrukce jsou z cihelných bloků šířky 300 mm a tepelně izolačních bloků šířky 400 mm [U min. 0,3 W/(m2. K)]. Obvodové zdivo, i bez dodatečné tepelné izolace, splní normové požadavky na součinitel tepelné vodivosti. Nadpraží otvorů v nosných i nenosných zděných stěnách je řešeno systémovými překlady dle použitého zdícího materiálu, větší rozpony jsou řešeny železobetonovými monolitickými průvlaky. Místně jsou použity ocelové překlady z válcovaných profilů. Vnitřní nenosné příčky jsou cihelné tl. 150 a 125 mm. Exponované vnější rohy jsou opatřeny kovovými ochrannými prvky. Příčky jsou vyzdívané na separační podklad. Dilatace příček je po max. 6 m. Vyzdívané stěny a příčky jsou k železobetonovým konstrukcím kotveny pomocí nerezových systémových kotev. Předstěny pro zavěšené zařizovací předměty jsou vyzdívané do výšky cca 1 200 mm. Dilatace ve svislých konstrukcích je vyplněna polystyrénovou izolací a ošetřena trvale pružným tmelem. Na pohledově exponovaných místech je zakryta kovovou dilatační lištou. Zděné stěny jsou vyztuženy monolitickými betonovými věnci.

ZASTŘEŠENÍ

Ploché střechy
Na přístavbě najdeme běžnou jednoplášťovou střechu s krytinou z mPVC. Nosnou konstrukcí této střechy je železobetonová deska. Dle konkrétního místa se jedná o střechu s krytinou přitíženou kamenivem nebo krytinu mechanicky kotvenou. Parozábrana je z bitumenového SBS modifikovaného pásu. Tepelná izolace je polystyrénová se spádovými klíny pro spád 0,5 a 1 %. V části této ploché střechy jsou elektrorozvody pro 1. NP vedeny po stropní desce. Před prováděním střešní skladby bylo proto nutné tyto rozvody zakrýt vrstvou perlitbetonu. Střecha je na okrajích zakončena zvýšenou atikou. Odvod vody je řešen vnitřními svody, v atice jsou provedeny dva bezpečnostní přepady. Nad vstupem je navržena železobetonová stříška – markýza (po okraji spodní strany je proveden žlábek pro odkap vody). Místo krytiny je na této konstrukci proveden hydroizolační nátěr – na horní a bočních stranách. Spodní plocha je opatřena běžným nátěrem jako ostatní betonové stropy.

Střecha haly s ledovou plochou
Jedná se o lehkou dvouplášťovou střechu s titanzinkovou krytinou na dřevěném bednění. Nosnou konstrukci střechy tvoří dřevěné lepené vazníky a soustava dřevěných lepených vaznic a krokví doplněná o spodní “bednění” z trapézového plechu. Tvarově se jedná o prostorovou konstrukci tvořenou obloukovými vazníky stejného poloměru a rozdílné půdorysné délky osazované v různých výškách daných hřebenovým obloukem. Takto kladené prvky vytvoří tvar připomínající list stromu čočkovitého půdorysu. Spády na této střeše jsou proto velmi proměnlivé. V části hřebenu je střecha doplněna o zvýšenou konstrukci sloužící pro odvětrání horního pláště střechy a pro osazení odvětrávacích prvků vzduchotechniky. Na okraji je střecha zakončena vně ležícím nadřímsovým žlabem, který svádí dešťové vody do dvou nejnižších bodů, kde jsou pomocí chrliče odvedeny do studny napojené na dešťovou kanalizaci. Skladbu střechy tvoří dvě vrstvy parotěsné zábrany (bitumenový SBS modifikovaný pás) a tepelnou izolaci tl. 100 mm z EPS (ve dvou vrstvách po 50 mm).

Dřevěná konstrukce (křížem kladené trámky rozměru 100 × 100 mm) tvoří hlavní nosnou konstrukci pro vrchní dřevěný plášť z prken tl. 24 mm. Tento dřevěný rošt zajišťuje i prostor pro odvětrání střešního pláště. Z běžných dřevěných prvků je vytvořena i konstrukce střešní nástavby. Na dřevěném bednění je položena drážkovaná krytina z titanzinku. Pod plechovou krytinou je použita strukturní dělící vrstva. Povrchovou ochranu všech viditelných dřevěných prvků zajišťuje vosková případně olejová lazura.

TITANZINKOVÝ LIST

Střecha je pohledově dominantním prvkem. Jedná se o nepravidelně zaoblenou plochu (podobající se výseči elipsoidu) imitující skutečný list spadlý ze stromu na zem. Střecha se svažuje stejnoměrně na čtyři strany, což dalo přirozený podnět pro rozdělení celé střechy na čtyři části, které jsou plošně i profilově stejně veliké. Realizace probíhala na všech částech podle stejného vzoru. Ideálním vyjádřením žilnatiny listu na střeše je vybraná krytina na dvojitou stojatou drážku. Směr kladení pásů měl podle přání architektů připomínat kresbu skutečného listu. V reálu bylo nutné najít v každé části střechy přirozenou spádnici, kterou pak vedla hlavní středová osa kladení pásů. Krytí střechy je provedeno stejnou krycí šířkou na obě strany od středové osy. Střechu opticky rozděluje na polovinu masivní větraný hřeben, přecházející v dolních částech střechy na hřeben nevětraný, provedený na dvojitou úhlovou drážku. Rozdělené poloviny střechy se dál dělí, ve vrcholu na konečné čtyři části nevětraným hřebenem navazujícím kolmo na hřeben větraný. 

Vzhledem k velikosti ploch a délce použitých krytinových pásů bylo nutno střechu příčně rozdělit. Jeden příčný spoj je technický a je proveden v místě, kde prochází objektová dilatace. Spoj byl proveden s jednoduchou ležatou drážkou a bylo nutno splnit podmínku, že bude moci dojít v tomto místě k posunu jednotlivých střešních ploch až o 5 cm. Tato skutečnost by nastala v případě maximálního zatížení střešního pláště sněhem. Druhý příčný spoj byl veden ve vazbě na přirozenou spádnici a rozděluje krytinové pásy ve zbylé části střechy zhruba v polovině. Provedení bylo jednoduchou ležatou drážkou s přídavnou drážkou vzhledem k nižšímu sklonu střechy v místě dělení.

Zvolený kladečský plán podporoval zamýšlený vzhled a navíc se stal nejekonomičtější volbou i nejrychlejším způsobem, jak splnit napjaté termíny celé stavby. Samotné provedení krytí i přes dvojnásobné rozdělení střešní plochy dodrželo přímou linii drážek od vrcholu střechy až po okapní hranu. Optická provázanost ploch je pak viditelná na dělicích hranách přesně nabíjecími pásy proti sobě.

Tvar listu vtisknutý do půdorysu střechy se uzavírá na protilehlých koncích do pomyslného řapíku. Po celém vnějším obvodu střechy je veden vně ležící nadřímsový žlab svedený do dvou velkokapacitních chrličů. Žlab je spájen po 1 m a po 6 – 8 m je vložen dilatační prvek pro eliminaci délkové roztažnosti. Pájení umožnilo spojení jednotlivých částí žlabu v kvalitě a pevnosti základního použitého materiálu. Díky tomu je v tomto kritickém místě zachována stejná životnost materiálu jako na celé střeše.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

  • Investor: Městská sportovní Turnov s. r. o.
  • Architekt: BFB Studio s. r. o., Ing. arch. Miloš Mlejnek, Ing. arch. Antonín Buchta
  • Realizace klempířských prací z titanzinku RHEINZINK: GOS cz s. r. o., Trutnov
  • Generální dodavatel stavby: sdružení stavebních firem BAK+Syner
  • Plocha: 3 690 m2
  • Materiál: RHEINZINK – prePATINA walzblank, dvojitá stojatá drážka
  • Celková tonáž: 29,5 t
  • Velikost ledové plochy: 59 × 26 m
  • Realizace: 2015

Pohledy na halu naleznete zde:

Nákres střechy ve tvaru lisru naleznete ZDE.

Titanium-Zinc Roof of the Winter Stadium of Ludvík Košek in Turnov
Dominating feature of the new winter stadium of Ludvík Košek in Turnov is undoubtedly the roof. The authors of the design, architects Miloš Mlejnek and Antonín Buchta from BFB Studio, supported the symbolism of the place with the roof in a shape of a leaf, which became an identifying visual detail of the stadium, deservedly attracting great attention of the visitors to the whole building.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vizualizace exteriérVizualizace interiérPohled na vstup do halyPohled východní s detailem chrličeInteriér haly s přiznanou pohledovou spodní střešní konstrukcíChodba s technickým zázemím

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhování celodřevěných tesařských spojůNavrhování celodřevěných tesařských spojů (63x)
Článek představuje novou metodiku, která se zabývá návrhem plátového nastavovacího spoje vhodného pro opravy cenných his...
Spřahování ocelobetonových konstrukcíSpřahování ocelobetonových konstrukcí (61x)
Společnost Hilti už několik desetiletí působí na celosvětovém trhu stavebnictví. Už v roce 1941 si společnost Martina Hi...
Realizace ocelové konstrukce nástavby skeletu MS-OBRealizace ocelové konstrukce nástavby skeletu MS-OB (31x)
V současné době, kdy je stavebnictví na vzestupu, se kromě výstavby nových objektů stále častěji v poptávkách u zavedený...

NEJlépe hodnocené související články

Montovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v ZaječíMontovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v Zaječí (5 b.)
Ve známém vinařském areálu Vinařství U Kapličky na Jižní Moravě, kde se natáčel filmový snímek Bobule vyrostla nová mode...
Nová sportovní hala VyškovNová sportovní hala Vyškov (5 b.)
Ve městě Vyškov byla vystavěna nová sportovní hala, která je primárně určena pro tenis. Hala na podlahové ploše 1 420 m2...
Logistické centrum pre KIKLogistické centrum pre KIK (4.5 b.)
Stavebná spoločnosť HSF System SK ako generálny dodávateľ stavby dokončila druhú etapu logistického centra pre spoločnos...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice