KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2016    Televizní komplex 21. století postavila Česká televize v Brně

Televizní komplex 21. století postavila Česká televize v Brně

Publikováno: 30.5.2016
Rubrika: 2016

Televizní komplex 21. století postavila Česká televize v Trnkově ulici v Brně-Líšni. Zaměstnanci a spolupracovníci brněnského studia v něm najdou moderní zázemí vybavené špičkovými technologiemi. Stavební společnosti IMOS Brno a PKS stavby, Žďár nad Sázavou, převzaly staveniště v Brně-Líšni v říjnu 2014. Stavební část byla dokončena v březnu letošního roku a nyní následují instalace technologií, vybavení objektu a úprava jeho okolí. Stěhování do nových prostor tak začne v polovině roku 2016.

Brněnské studio České, resp. Československé televize, začalo vysílat 6. 7. 1961. První adresou bylo studio Typos v dnešní Jezuitské ulici. A právě tady je jedno z hlavních pracovišť ČT dodnes. V tomto domě, a také v Běhounské ulici číslo 18, je umístěna většina pracovišť – studia, výrobní technologie, dramaturgie, produkce, archív programových fondů apod. Obě budovy byly postaveny ve 30. letech minulého století. Zatímco Typos vznikl jako bytový dům s tančírnou v suterénu, budova v Běhounské sloužila jako banka. Oba objekty svým původním určením a stavebním řešením nevyhovují televizním potřebám a žádná z budov nebyla za dobu své existence celkově rekonstruována. Stavební i jiné úpravy pouze přizpůsobovaly části objektů novému využití. To se projevuje na celkovém stavebním stavu objektů, který odpovídá míře amortizace. Zásluhou dobré údržby posledních let se sice podařilo zajistit základní funkce domů, ovšem za cenu stále vyšších nákladů na opravy a údržbu. Je zřejmé, že pokud by tady televize zůstala, během následujících let by musela značně investovat do celkových rekonstrukcí rozvodů vody, odpadů, topení, elektřiny a do rekonstrukcí některých stavebních částí.

Umístění budov v centru města navíc velmi komplikovalo dopravní obslužnost. Nový objekt byl proto pro brněnské studio České televize nezbytný. Vedení ČT předpokládá, že po skončení stavby a přestěhování provozů objekty v centru města prodá. 

ÚČEL OBJEKTU
Staveniště se nachází v zastavěné části obce Brno – místní část Líšeň, která byla dříve součástí areálu průmyslového závodu – Zetor. V minulosti bylo využíváno jako administrativní budova s centrálním vstupem do areálu Zetoru. Střední čtyřpodlažní část této administrativní budovy je rekonstruována pro potřeby ČT a zbývající křídla byla zbourána – nebyla vhodná pro koncepci využití nového televizního studia.

ZÁSADY ARCHITEKTONICKÉHO, FUNKČNÍHO, DISPOZIČNÍHO A VÝTVARNÉHO ŘEŠENÍ
Objekt je navržen s ohledem na možnosti staveniště a stávajícího administrativního objektu, který je do nového komplexu zapracován. Dispoziční uspořádání a architektonická koncepce fungují s ohledem na technologické návaznosti jednotlivých provozů studií.

Vlastní dispoziční uspořádání vychází ze členění na jednotlivé bloky – tj. výstupní a společné prostory s restaurací, na které navazují:

  • Blok natáčecích ateliérů (studií) včetně nezbytného zázemí výpravy a skladů scénického provozu a scénického osvětlení – blok B
  • Blok TV zpravodajství – tj. zpravodajský komplex se společným zázemím – TV obrazovou, zvukovou a odbavovací technikou – blok B
  • V rekonstruované čtyřpodlažní budově jsou situovány prostory vedení, programové, výrobní a ekonomické útvary – blok A.
  • V suterénu jsou situovány sklady a archívy – blok A.
  • Samostatnou část komplexu blok E, který tvoří zázemí pro natáčecí studia. Současně je v něm situované technické zázemí celé ČT (kotelna, strojovna chlazení). Na zpevněné ploše je uvažováno se skladem odpadu.

Západní část areálu je oplocena (vč. náhradního zdroje). Přístup najdeme přes kontrolovaný vstup z recepce. Veřejnosti přístupná vstupní část s restaurací má recepci v návaznosti na hlavní vstup. Pozemek před vstupem doplní rozptylová zpevněná plocha se sadovými úpravami a parkovištěm na východní straně pro návštěvníky.

TECHNICKÉ A KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ OBJEKTU
Základové konstrukce
Založení ŽB a ocelového skeletu je navrženo jako hlubinné na pilotách s monolitickými kalichy. Piloty jsou železobetonové, vrtané ∅ 600, 900, 1 200 a 1 500 mm. Délka pilot je navržena s ohledem na intenzitu zatížení.

Část ocelového skeletu je ukotvena na monolitických železobetonových stěnách, které jsou uloženy na pilotách. Monolitické kalichy jsou železobetonové. Obvodové kalichy obsahují uzemňovací pásovinu, která je vodivě propojena s výztuží monolitického kalicha a piloty.

Ve stávajícím objektu A je navrženo dodatečné provedení nové vodorovné hydroizolace zdiva podřezáním v místě stávající hydroizolace. Zásobovací rampa je uložena na železobetonové stěny, podporované pilotami ∅ 600 mm.

Obvodové konstrukce, fasády
Obvodové zdivo stávajícího objektu (blok A) je zatepleno kontaktním systémem s omítkou finálně upravenou nátěrem proti povětrnostním vlivům. Kotvení zateplení bylo provedeno zápustnou montáží se skrytou hmoždinkou a zakrývacím talířkem z izolačního materiálu o tloušťce 20 mm.

Obvodový plášť TV zpravodajství (blok B) je realizován:

  • u newsroomu bloku B s provětrávanou fasádou, opatřenou skleněnými smaltovými tabulemi zavěšenými skrytým způsoben. Spodní část konzoly je opatřena podhledem z desek bond,
  • u zbylé části objektu B najdeme lehký kazetový plášť se skrytým zámkem,
  • schodiště je celoprosklené ve sloupko-příčkovém rastrování hliníkové konstrukce,
  • výtahové šachty jsou rovněž celoprosklené ve sloupko-příčkovém rastrování hliníkové konstrukce.

Obvodová konstrukce bloku E je navržena jako lehký kazetový plášť se skrytým zámkem.

Obvodovou konstrukci obou studií tvoří z vnitřní a vnější strany železobetonové panely tl. 200 mm připevněné přes pružné podložky ke sloupům železobetonového skeletu. Mezera tl. 400 mm mezi panely je vyplněna zvukovou izolací. Z vnitřní strany studií jsou stěny pro zlepšení akustických parametrů dále doplněny předstěnami ze sádrovláknitých desek 2 × 12,5 mm (ρ = min. 1 200 kg/m3) s akustickým obkladem.

Svislou nosnou konstrukci stávajícího objektu (blok A) tvoří železobetonový skelet s cihelnými meziokenními pilíři mimo hlavní modulové osy.

Nosná konstrukce bloku B je navržena z ocelových sloupů kruhového průřezu. Obvodové sloupy jsou kotveny shora na žb. obvodovou stěnu suterénu, vnitřní sloupy pak až do zhlaví pilot pod podlahou suterénu.

Nosná konstrukce bloku D je navržena z ocelových sloupů a ocelových příhradových vazníků a ocelových nosníků. Základová konstrukce je z monolitického betonu a montovaných železobetonových prvků.

Konstrukci bloku E tvoří monolitický a montovaný železobetonový skelet.

Svislé přechodové spáry mezi jednotlivými druhy opláštění jsou uzavřeny přechodovými lištami. Součástí dodávky plášťů je i lemování veškerých otvorů a prostupů na fasádě, lemovací prvky atiky v místě ukončení pláště apod.

Ocelová konstrukce atik ocelových částí objektu (blok B a spojovací krčky) je oboustranně či jednostranně opláštěna impregnovanými dřevoštěpovými deskami tl. 15 mm do trvale vlhkého prostředí. Tyto desky vytvářejí nosný podklad pro připevnění tepelné izolace obvodového pláště a hydroizolačního střešního systému.

Vnitřní konstrukce podle nároků na akustiku
Vnitřní příčky tl. 100, 125, 150 a 200 mm akusticky nenáročných místností v 1. PP a 1. NP jsou navrženy z keramických cihel vyzděných na systémové pojivo. Ve 2. až 4. NP jsou s výjimkou stěn sociálních zařízení, instalačních šachet apod. příčky tl. 100 a 150 mm provedeny ze sádrokartonu. Místnosti v 1. PP bloku B s největšími nároky na akustiku (zvukové studio a hlasatelna) jsou řešeny systémem „dům v domě“. Samostatné svislé konstrukce těchto místností jsou vyzděny z betonových tvárnic tl. 300 mm vyplněných betonem, přičemž jsou od základové desky podlahy v celé ploše odděleny pružnou podložkou. Z vnitřní strany místností jsou stěny pro zlepšení akustických vlastností dále doplněny pružně uloženými předstěnami ze sádrovláknitých desek 2 × 12,5 mm (ρ = min. 1 200 kg/m3) s akustickým obkladem. Příčky ostatních místností ve 2. a 3. NP bloku B se zvýšenými nároky na akustiku (střižny apod.) jsou provedeny jako dvojité dvojitě opláštěné SDK příčky tl. 155 mm s akustickým obkladem. Jen stěny zvukové režie 1 a obvodové stěny zvukové režie 2 spojené posuvnými dveřmi s obrazovou režií 2 jsou vyzděny z keramických AKU cihel tl. 190 mm doplněných z vnitřní strany místností o předstěny ze sádrovláknitých desek 2 × 12,5 mm (ρ = min. 1 200 kg/m3) s akustickým obkladem.

Izolace zvukové
U místností s většími nároky na akustiku je ve skladbě podlahy navržena minerální vata tl. 80 mm pro těžké plovoucí podlahy, v podlahách bloku B tl. 50 mm. V ostatních blocích je kročejová izolace tl. 30 mm navržena z minerální vaty pro těžké podlahy, ve stávajícím objektu (blok A) potom z plastifikovaného polystyrenu tl. 30 mm. Všechny svrchní vrstvy plovoucí podlahy jsou od stěn oddilatovány pásy min. plsti tl. 30 mm. Od svislých stěn je rovněž oddilatována zdvojená podlaha. Vzduchová mezera tl. 400 a 500 mm mezi betonovými panely opláštění studií 1 a 2 je vyplněna minerální vatou. Ta je dále v tl. 60 a 100 mm vložena do vzduchových mezer zdvojených stěn zvukového studia a hlasatelny v 1. PP, v akustických předstěnách a těžkých, pružně zavěšených akustických podhledech. Odhlučnění dešťové kanalizace v natáčecím ateliéru je navrženo nopkovou zvukovou folií – izolací.

Izolace speciální
Stěny zvukového studia a hlasatelny v 1. PP jsou od základové desky pružně odděleny průběžným pásem trvale pružného materiálu – elastomerem tl. 50 mm. Na pásech elastomeru tl. 50 mm je rovněž uložena těžká plovoucí podlaha obou místností.

VODOROVNÉ KONSTRUKCE A SCHODIŠTĚ, NADSTŘEŠENÍ
Vodorovné konstrukce
Oba krajní trakty stávajícího objektu (blok A) jsou zastropeny trámovým železobetonovým stropem, střední chodbový trakt pak železobetonovou deskou. Stropy ocelového skeletu bloku B jsou navrženy z ocelových nosníků vynášejících trapézový plech, na němž je provedena betonová deska tl. 65, 95, 150 a 200 mm. V blocích C, D a E tvoří nosnou konstrukci stropu monolitická žb. deska tl. 230, 250, 280 a 300 mm, ve střeše tl. 200, 220, 250, 270 a 300 mm.

Schodiště
Ve stávajícím objektu (blok A) zůstalo zachováno původní žb. schodiště. V ocelovém skeletu bloku B je vnitřní a venkovní schodiště navrženo jako ocelové. Vnější schodiště je ocelové v rozsahu 1. – 3. NP s ocelovou prosklenou obvodovou stěnou. Suterénní stěny jsou železobetonové. V objektu E je schodiště provedeno jako monolitické železobetonové s fasádní žb. stěnou členěnou okny a z vnější strany opatřenou kontaktním zateplovacím systémem v obdobném provedení jako kontaktní zateplovací systém objektu A.

Nadstřešení
Nákladová rampa u bloku E podél východní fasády je zastřešena ocelovou konstrukcí zavěšenou na fasádě a opláštěna trapézovým plechem s konečnou povrchovou úpravou. Nad manipulační rampou na východní fasádě je navržena betonová stříška uložená na vyzděné nosné konstrukci s tepelnou izolací tl. 200 mm a uzavřena fólií.

OTVOROVÉ VÝPLNĚ
Blok A

  • Okna plastová s izolačním prosklením.
  • Dveře prosklené hliníkové.

Blok B

  • Okna hliníková s izolačním prosklením.
  • Dveře prosklené hliníkové.
  • Prosklené stěny hliníkové (rámy s přerušeným tepelným mostem), bezpečnostní sklo.

Blok D

  • Okna hliníková s izolačním prosklením.
  • Prosklené stěny hliníkové (rámy s přerušeným tepelným mostem), bezpečnostní sklo.

Blok E

  • Okna hliníková s izolačním prosklením.
  • Hliníkové dveře plné.
  • Vrata sekční plná zateplená.

Okna v objektu ČT jsou opatřena žaluziemi. Okna jsou s rámy s přerušeným tepelným mostem. Venkovní vstupní dveře jsou automatické, opatřené elektrickým a bezpečnostním zámkem. Vrata a dveře, které jsou určeny pro požární únik, jsou napojeny na EPS. Vnitřní dveře jsou dřevěné i kovové, do ocelových zárubní i do dřevěných zárubní. Dveře určené PBŘ jsou provedeny s požární odolností. Při zasahování požárně-nebezpečného prostoru do oken místností jsou tato okna s pevným zasklením a s požadovanou požární odolností. 

Do studií jsou navržena speciální těžká akustická vrata, ale i do ostatních místností s požadavky na akustiku jsou navrženy speciální konstrukce dveří, které musí splňovat požadavky na akustický útlum ve studiích a ateliéru apod.

Prosklené vnitřní stěny s otvory a vnitřní okna splňují požadavky kladené na ně provozem (zvuková neprůzvučnost) a PBŘ. Otvory VZT jsou vyplněny ocelovými mřížkami nebo protidešťovými žaluziemi s ochranou proti hmyzu. Instalační šachty jsou uzavřeny ocelovými vodotěsnými poklopy s povrchovou úpravou podlahy. Výplně vnějších otvorů splňují požadavky ČSN (prostupnost tepla, zvuková neprůzvučnost, pevnost a stabilita, bezpečnost) pro montáž TNI 74 6077.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

  • Investor: Česká televize
  • Generální projektant: Sdružení A PLUS – S-projekt plus, S-projekt plus, a. s. (vedoucí člen sdružení), A PLUS, a. s. (člen sdružení)
  • Zhotovitel: IMOS Brno a PKS stavby, Žďár nad Sázavou
  • Projektový manažer: K4 a. s.
  • Doba výstavby: zahájení 10/2014, dokončení 6/2016

Z podkladů S-projekt plus, a. s. a A PLUS, a. s.

The Television Complex of 21st Century Built by Czech Television (ČT) in Brno
The television complex of the 21st century has been built by Czech Television (ČT) in Brno in Trnkova Street in Brno-Líšeň. The employees and workers cooperating with the studio in Brno will find it a modern base equipped by top technologies. The construction site in Brno-Líšeň was taken over by the construction companies IMOS Brno and PKS stavby, Žďár nad Sázavou in October 2014. While the structure was completed in March 2016, the installation of technologies, equipping and modification of the surroundings is being executed in this period. Thus, moving into the new premises will begin in mid-2016.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pohled na nové studio ČT ve fázi projektové přípravyPohled na nové studio ČT ve fázi projektové přípravyAreál v Brně-Líšni před zahájením stavbyPoklep základního kameneLeden 2015Květen 2015Květen 2015Květen 2015Stěny studií – železobetonové prefabrikované panely se vzduchovou mezerou vyplněnou akustickou izolacíPohled na interier studiaMontáž zdvojené podlahyInterier s obkladem prostorové akustikyPohled z proskleného schodiště do interiéruPohled na hliníkové opláštění schodiště a výtahové šachtyPohled na střešní plášť objektu BVjezd do areálu objektu ze severní strany

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČAOK – Výkladový komentář k normě ČSN 73 2604 – rozhovor s Ing. Vladimírem Janatou, CSc. (52x)
Vzhledem k opakujícím se dotazům na některá ustanovení normy ČSN 73 2604 Ocelové konstrukce – Kontrola a údržba ocelovýc...
Stotunový jeřáb dorazil ze Sviadnova do Abú Dabí za 30 dní (31x)
Největší kompletní jeřáb vyrobený ve sviadnovském Huismanu v celé jeho 20leté historii převážela společnost DAN-CZECH SP...
Evropská unie zavedla antidumpingová cla na ocel válcovanou za studena vyrobenou v Rusku a ČíněEvropská unie zavedla antidumpingová cla na ocel válcovanou za studena vyrobenou v Rusku a Číně (26x)
Ze zmíněné zprávy vyplývá, že EU zavádí definitivní antidumpingová cla na dovoz určité produkce z oceli válcované za stu...

NEJlépe hodnocené související články

80 let Blaser Swisslube (5 b.)
„Bez práce nejsou koláče“ – s tímto heslem letos slaví výrobce chladicích a mazacích látek Blaser Swisslube své 80-ti le...
V Huismanu vyrobili specifický tensioner o váze 485 tunV Huismanu vyrobili specifický tensioner o váze 485 tun (5 b.)
Sviadnovští odborníci společnosti Huisman navrhli a vyrobili specifický tensioner o váze 485 tun. Zařízení je součástí p...
PSJ v Rusku dokončuje závod na výrobu rajčatové pastyPSJ v Rusku dokončuje závod na výrobu rajčatové pasty (5 b.)
V Charabalinském okrese Ruské federace finišuje netradiční zakázka exportní divize PSJ. V městečku Zavolžskoe by měla bý...

NEJdiskutovanější související články

„Hrozivá“ kampaň Poslední strojař začala. Akademici a průmyslníci spojili síly a lákají ke studiu techniky společně„Hrozivá“ kampaň Poslední strojař začala. Akademici a průmyslníci spojili síly a lákají ke studiu techniky společně (3x)
Zástupci Fakulty strojní VŠB-TU Ostrava vytvořili ojedinělou kampaň, jež se poprvé nesnaží jen o samoúčelnou propagaci v...
„V Brně rychle klesá počet volných nových bytů“„V Brně rychle klesá počet volných nových bytů“ (1x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Marek Vinter, MBA, předseda správní rady Asociace brněnských architektů a ...
Vítkovice personálně zbrojí, do vedení přichází uznávaný Libor Witassek (1x)
Skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP (VMG), respektive její společnost VÍTKOVICE, a.s., personálně posiluje. Do léta ji dop...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice