KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Protikorupční balíček - výzva vládě k jeho doplnění

Protikorupční balíček - výzva vládě k jeho doplnění

Publikováno: 26.11.2009
Rubrika: 2009

Česká komora architektů (ČKA) se před třemi měsíci odhodlala reflektovat neutěšený stav veřejných financí, deficit transparentnosti při zadávání veřejných zakázek, lehkovážné nakládání s penězi a stále sílící podezření o velmi rozsáhlém koruptivním chování a přešla do jisté ofenzívy.

Poukázala na dávno známý nástroj, který takové praktiky a jednání znesnadňuje. Přitom jde o nástroj osvědčený a hojně užívaný ve většině vyspělých zemí. Je jím architektonická soutěž. Vyvstal paradox - čím více roste povědomí o rozšíření neprůhledných praktik, tím méně pravých architektonických soutěží veřejní zadavatelé v České republice organizují.

Česká komora architektů poprvé zřetelněji vystoupila se všeobecnou aktivní výzvou vůči všem politickým stranám. Slibovala si od tohoto pokusu přispět ke zlepšení situace. Některé ze stran výzvu reflektovaly a tři z nich dokonce zaslaly písemnou reakci svých předsedů. Jistě jim za to náleží dík a podmíněné uznání. Uznání je dosud jen podmíněné právě proto, že jejich postoj k této věci je stále jenom povšechný a málo konkrétní.

Vzhledem k tomu, že se „zájem“ o protikorupční aktivity nese napříč politickým spektrem, dovolujeme si vládě doporučit, aby do svého tzv. protikorupčního balíčku zařadila podporu architektonických soutěží jako cestu transparentního způsobu k zadávání veřejných zakázek na projektové práce. Zadávání veřejných zakázek je jednou z hlavních oblastí, kde se disponuje s veřejnými penězi, veřejným prostorem a veřejným očekáváním. Zadávání většiny projektových prací se děje buď ve výběrových řízeních s úzkým okruhem účastníků, někdy dokonce přímo z volné ruky, což je škoda a újmou veřejného zájmu. Věřme, že ODS i ČSSD si problematiku zatím „slovy“ uvědomují a průhlednost při zadávání veřejných zakázek považují za základní kámen protikorupčního balíčku, stejně jako boj proti klientelismu, daňovým únikům a praní špinavých peněz. Česká komora architektů opět požádá dvacet politických stran k zařazení architektonických soutěží do jejich politických programů a věří, že jejich iniciativa bude mít konkrétní a efektivní dopad. Budeme usilovat o trvalý a plodný dialog.

ČKA zatím vykonala určitý kus práce. Podařilo se zpřesnit statistiku soutěží u nás i v zahraničí, analyzovat konkrétní případy prohospodaření veřejných prostředků, průběh zadávání veřejných zakázek a dále v této činnosti pokračujeme. Snažíme se v perspektivě příštích měsíců vytvořit přehlednou mapu, jak a kde byl tento veřejně prospěšný nástroj transparentnosti v posledních dvaceti letech použit (státní správou i samosprávou), aby byla jasná konkrétní zodpovědnost. Již teď můžeme říci, že v ČR proběhlo v roce 2008 pouhých deset architektonických soutěží. Pravděpodobně jen ze tří z nich by mohla vzejít veřejná zakázka. Přitom bylo v roce 2008 zadáno přes jeden a půl tisíce zakázek na projektové práce.

Dovolujeme si tedy apelovat na vládu a politické strany, aby přijaly opatření, která architektonické soutěže podpoří a díky kterým si veřejní zadavatelé tyto principy osvojí a budou je uplatňovat. V jednom z více úseků tak vyjdou vstříc silným tužbám veřejnosti.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (27x)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...
VIDEO: ČVUT urychluje marketingovou komunikaci směrem ke středoškolákům (27x)
České vysoké učení technické v Praze startuje novou kampaň "Urychlovač" v rámci své marketingové komunikace Se...
CPI Group dosáhla očekávaného pozitivního hospodářského výsledku za rok 2008CPI Group dosáhla očekávaného pozitivního hospodářského výsledku za rok 2008 (25x)
Investorská a developerská skupina CPI Group dosáhla v loňském roce pozitivního hospodářského výsledku. Čistý zisk skupi...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice