KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2010    Propad polské stavebnictví nečeká

Propad polské stavebnictví nečeká

Publikováno: 20.12.2010, Aktualizováno: 28.12.2010 10:22
Rubrika: 2010

V roce 2009 bylo Polsko jedinou zemí Višegrádské čtyřky, jejíž stavebnictví neprožilo pokles. V první polovině roku 2010 polské stavební firmy předpovídaly pokračování růstu i v roce 2010, zářijové předpovědi však ukazují spíše na stagnaci. Stále však ne dramatický pokles, který je vidět aktuálně v České republice, na Slovensku nebo i v Maďarsku. V roce 2011 by již mělo dojít opět k růstu (o 3,2 %). Tyto a další závěry vyplývají z výsledků nejnovější Kvalitativní studie polského stavebnictví H2/2010, kterou připravila společnost CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG Polsko a Norstat Polsko.

Hlavní zjištění Kvalitativní studie polského stavebnictví H2/2010:
Optimismus pro další růst odvětví v roce 2010 se vytratil, propad však nehrozí

  • Stavební firmy nyní očekávají minimální růst odvětví v roce 2010 (0,8 %).
  • Růst odvětví předpovídá nadpoloviční většina dotazovaných (57 %).
  • Mezi velkými a malými firmami zaznamenáváme drobné odlišnosti – velké společnosti předpovídají růst o 1,5 %, kdežto malé firmy pouze o 0,4 %. Mírné rozdíly jsou patrné také mezi společnostmi z inženýrského (růst o 2 %) a pozemního stavitelství (0,3% nárůst).
  • Pro rok 2011 společnosti předpovídají již 3,2% růst.

Vývoj prodejů stavebních společností bude následovat vývoj trhu. V rámci regionu si vedou polské stavební společnosti nejlépe.

  • Vývoj prodejů stavebních společností bude kopírovat trend celého odvětví. V průměru firmy očekávají prakticky stejný objem prodejů jako v roce 2009 (růst o 0,3 %).
  • Pokud se zaměříme na jednotlivé segmenty, malé a střední firmy nepředpovídají žádný a velké společnosti pak pouze minimální nárůst svých prodejů v roce 2010. Inženýrské i pozemní stavitelství se v předpovědích shodují, predikují téměř nulový růst.
  • Předpovědi pro rok 2011 jsou optimističtější než výhledy na vývoj v roce 2010. Ukazují na nárůst prodejů v průměru o 3,2 %.
  • Pokud srovnáme predikce vývoje prodejů v Polsku s Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem, zjistíme že polské stavební firmy si stojí nejlépe. Ve všech ostatních třech zemích je očekáván znatelný pokles prodejů v roce 2010.

Sebedůvěra polských stavebních společností od března klesla

  • Nejnovější výsledky výzkumu ukazují na zhoršující se sebedůvěru polských stavebních firem (oproti výzkumu z března 2010). Každá druhá stavební firma očekává, že se jí v budoucnu povede hůře, než její konkurenci.
  • 70 % respondentů očekává zlepšení své tržní pozice v roce 2011.

Vytížení kapacit stavebních společností se zvýšilo na 80 %

  • Průměrná vytíženost kapacit stavebních společností se zvýšila na 80 % (v březnu 70 %).
  • Rozdíly mezi velkými firmami a středními/malými nebo mezi segmenty inženýrského a pozemního stavitelství jsou v tomto směru minimální. Firmy z oblasti inženýrského stavitelství dokázaly výrazně zlepšit efektivitu vytížení svých kapacit.
  • Ve srovnání se stejným obdobím roku 2009, menší množství zakázek potvrzuje 37 % stavebních společností.
  • Průměrně mají polské stavební společnosti nasmlouvané zakázky na 8 měsíců dopředu. Nejlépe si pak v tomto směru vede segment velkých společností, které uvádějí, že mají podepsané zakázky až na 11 měsíců (v průměru).

Nejrozšířenějším způsobem získávání zakázek jsou osobní kontakty

  • Nejrozšířenějším způsobem získávání zakázek jsou osobní kontakty (využívá je 94 % firem), nicméně jejich efektivita viditelně poklesla. Dalšími způsoby jsou přímá poptávka od zákazníků (používá ji 92 %, ale v hodnocení efektivity obdržela nejnižší hodnocení) a tendry (používá 89 % respondentů).
  • Jako nejefektivnější způsoby získávání zakázek jsou hodnoceny tendry a dlouhodobá spolupráce/smlouvy.
  • V České republice jsou za nejefektivnější způsoby získávání nových zakázek považovány osobní kontakty, na Slovensku jsou ceněny dlouhodobá spolupráce/ smlouvy a osobní kontakty.
  • Každá třetí polská stavební společnost je ochotna přijmout zakázku s nulovým nebo záporným ziskem. V České republice je ochotno totéž udělat 33 % firem a na Slovensku 31 % stavebních společností.

    Všichni respondenti uvádí, že jsou omezeni ve svém růstu
  • Největším problémem polských stavebních společností je byrokracie, vysoké náklady na práci a nedostatečná soukromá poptávka, která od března zaznamenala znatelný nárůst mezi omezujícími faktory. V březnu respondenti uváděli naopak poptávku z veřejných zdrojů.
  • Nedostatek kvalifikované pracovní síly již stavební společnosti netíží.
  • Pro české stavební firmy je klíčovým problémem nedostatečná poptávka zejména z veřejných zdrojů, tvrdá konkurence a byrokracie. Slovenské stavební společnosti uvádí taktéž nízkou veřejnou poptávku a v Maďarsku jsou problémy s byrokracií, vysokými náklady na práci, nedostatkem finančních zdrojů a také nedostatečnou poptávkou.

Klíčová priorita pro dalších dvanáct měsíců: ještě výraznější zvýšení efektivity fungování stavebních společností

  • Klíčovou oblastí pro naprostou většinu dotázaných společností zůstává i nadále zvýšení efektivity jejich fungování (97 %).
  • Naopak, jako svoji nejnižší prioritu uvádějí stavební firmy akvizici jiné společnosti.

Kvalitativní studie polského stavebnictví H2/2010 je založena na strukturovaných telefonických rozhovorech s vybraným vzorkem 100 stavebních společností podnikajících v polském stavebnictví. Rozhovory proběhly v září 2010.

Kvalitativní studie polského stavebnictví H2/2010 je k dispozici zdarma ke stažení na internetových prezentacích společnosti CEEC Research www.studieStavebnictvi.cz, kde lze také získat více informací, případně nás můžete kontaktovat na: kontakt@CEEC.Eu.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nový zimní stadion v ChomutověNový zimní stadion v Chomutově (39x)
V roce 2013 bude v Chomutově v blízkosti Zooparku k dispozici kompletní a moderní sportovní a kulturní společenský areál...
„Od počátku své existence se PSJ, a. s., prosazuje na zahraničních trzích,“„Od počátku své existence se PSJ, a. s., prosazuje na zahraničních trzích,“ (27x)
tvrdí generální ředitel a předseda představenstva PSJ, a. s., Ing. František Vaculík....
Cemix získal titul Nejlepší výrobce stavebnin roku (23x)
Společnost LB Cemix, s.r.o. si připsala cenný úspěch. V soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku získala titul Nejlepšího...

NEJlépe hodnocené související články

Trimo představí Qbiss One a ArtMe na veletrhu BAU 2011 (5 b.)
Od 17. do 22. ledna 2011 bude Mnichov hostit veletrh architektury, stavebníchmateriálů a systémů BAU 2011. Trimo na vele...
„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“ (5 b.)
vysvětluje ředitel společnosti STROS – Sedlčanské strojírny a. s. Ing. Ladislav Filip....
Skanska se zaměří na zelené administrativní projekty ve Střední Evropě - prodává logistický pozemek (5 b.)
Společnost Skanska se rozhodla soustředit v České republice ještě výrazněji na development ekologicky šetrných administr...

NEJdiskutovanější související články

Volvo začalo stavět nové Truck Centrum v HavířověVolvo začalo stavět nové Truck Centrum v Havířově (16x)
Společnost Volvo Truck Czech s.r.o. zahájila výstavbu nového Volvo Truck Centra v Havířově. A to v době, kdy se příliš m...
Cemix získal titul Nejlepší výrobce stavebnin roku (3x)
Společnost LB Cemix, s.r.o. si připsala cenný úspěch. V soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku získala titul Nejlepšího...
Ceny stavebních prací klesnou až o 25% (3x)
Ceny stavebních prací klesnou v roce 2010 až o 25% a ceny stavebních hmot klesají nejčastěji mezi 5 až 15%. Pokud jste v...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice