KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2005    Pasivní domy – stavby budoucnosti

Pasivní domy – stavby budoucnosti

Publikováno: 10.10.2005, Aktualizováno: 18.2.2010 22:21
Rubrika: 2005

Centrum pasivního domu a Pasivní dům pořádají první ročník mezinárodní konference Pasivní domy 2005. Akce se uskuteční ve dnech 18. a 19. října 2005 v Kongresovém centru v Brně. Konference Pasivní domy 2005 je určena především odborníkům zabývajícím se výstavbou, tj. architektům, projektantům, zaměstnancům stavebních firem, výrobcům stavebních prvků, developerům, studentům stavebních a architektonických fakult, akademické veřejnosti, a také laické veřejnosti, zaměstnancům státní správy a potenciálním investorům.

Co je to pasivní dům?
Pasivní domy jsou budovy zajišťující příjemné vnitřní prostředí v létě i v zimě bez použití klasického vytápěcího systému. Oproti stávajícím budovám, které jsou spíše tepelnými zářiči, spotřebují o 85 až 90 % méně energie. Oproti novostavbám splňujícím současné národní normy a předpisy činí tato úspora až tři čtvrtiny. V současnosti vývoj v této oblasti probíhá nejrychleji v Německu a Rakousku, u našich nejbližších sousedů, kteří mají obdobné klimatické podmínky a kde jsou velmi podobné stavební tradice.

Koncept pasivního domu lze aplikovat na nejrůznější typy budov. V Německu i Rakousku jsou úspěšně realizovány školy, výrobní haly, kancelářské budovy, tělocvičny, a samozřejmě v největší míře bytové a rodinné domy. koncept lze aplikovat i na rekostrukce. Rozvoj výstavby pasivních domů v Německu i v Rakousku je velmi podobný, i když v Rakousku začali o pět let později. Počet nově postavených pasivních domů se každým rokem zdvojnásobuje, v současnosti je v Rakousku 950 pasivních domů. V roce 2010 očekávají 12 000 pasivních staveb.

V době vzrůstajících nároků na kvalitu bydlení je především velmi důležitá pohoda prostředí. Větrací systém neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě, aniž by vznikal průvan. Díky vzduchotěsné obálce budovy bez tepelných mostů a díky neustálému větrání zůstávají konstrukce suché a bezporuchové. Vše dohromady zvyšuje kvalitu bydlení a hodnotu nemovitosti. Podstatné jsou detaily:

  • vysoce kvalitní tepelně izolační okna s dobře izolovanými rámy,
  • kvalitní tepelná izolace,
  • konstrukce bez tepelných mostů,
  • vzduchotěsná obálka,
  • větrací systém s vysoce účinným zpětným získáváním tepla.

Program konference
Program prvního ročníku konference bude zaměřen především na představení základních technických aspektů pasivních domů, také s ohledem na ekonomické hledisko. Tématem přednášek budou základní energetické souvislosti a přínos pasivních domů pro kvalitu bydlení. Prezentovány budou také úspěšné realizace a studie pasivních domů v České republice i v zahraničí. Bytová družstva a ostatní majitelé chátrajících panelových domů se mohou inspirovat příspěvkem o sanaci panelových domů ve východním Německu, kde byly využity prvky pasivních domů. Pozornost si zaslouží mimo jiné i zcela soběstačná pasivní horská chata v Alpách v nadmořské výšce 2 154 m.

Na konferenci budou přednášet přední čeští a zahraniční experti v čele s Wolfgangem Feistem, zakladatelem Passivhaus Institutu a tvůrcem konceptu pasivního domu. Součástí konference je volně přístupná doprovodná výstava informující o produktech, materiálech, nových tech-nických systémech a postupech v oblasti výstavby a modernizací dle zásad konceptu pasivního domu. Podrobný program konference je k dispozici na www.2005.pasivnidomy.cz. Partnery konference jsou:

  • ČKA – Česká komora architektů,
  • ČKAIT – Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě,
  • ČSSI – Český svaz stavebních inženýrů,
  • NSC – Národní stavební centrum,
  • SPS – Svaz podnikatelů ve stavebnictví,
  • STP – Společnost pro techniku prostředí, OS14.

Konference se koná současně s výročním zasedáním UICB (International Union of Building Centres), které pořádá Národní stavební centrum, a s mezinárodním veletrhem WoodTec.


Jan Bárta,
externí spolupracovník redakce časopisu KONSTRUKCE

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Allianz Arena pohledem fotografa (28x)
Na několika záběrech je zachycena stavba unikátního fotbalového stadionu, který se buduje na severu Mnichova. Finanční o...
Ústí nad Labem bude mít moderní železniční uzel (27x)
Cesta po železnici mezi Prahou a Děčínem bude pohodlnější a rychlejší, a to díky modernizaci průjezdu železničním uzlem ...
Další velký ocelářský gigant je na světě (22x)
V Číně se zřejmě spojí dvě ocelářské firmy. Dvojka na největším ocelářském trhu nejlidnatější země stavě, Angang, se spo...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice