KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2005    Opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí ve stavebnictví

Opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí ve stavebnictví

Publikováno: 28.6.2005, Aktualizováno: 20.12.2008 11:24
Rubrika: 2005

Svaz podnikatelů ve stavebnictví soustavně spolupracuje s Ministerstvem pro místní rozvoj na připomínkování zákona o zadávání veřejných zakázek. Do nově připravovaného zákona, s jehož účinností se počítá již od 1. 1. 2006, se podařilo zapracovat řadu připomínek Svazu, které by měly přispět k větší průhlednosti soutěží. Nadále však není zákonem vyřešena odborná způsobilost zadavatelů a zamezení zneužití váhy kriterií zvolených zadavatelem.

V současné době jsou tyto největší problémy u soutěží o stavební veřejnou zakázku s více kriteriemi:
- kriteria nemají doporučená omezení a jsou zneužívána uchazeči o zakázku tím, že jsou vysoce překračována za účelem získání maxima bodů.

Na kritiku Svazu i dalších odborných partnerů vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj doporučení pro veřejné zadavatele, vyřadit vysoce překročená kriteria ze soutěže:
- kriteria jsou sestavena tak, aby cílila na určitou firmu či skupinu firem.

Svaz projednal s Ministerstvem průmyslu a obchodu, že bude zpracováno nové vydání Všeobecných obchodních podmínek pro dodávky staveb, které bude lépe odpovídat současným poměrům na stavebním trhu a udávat optimální rozsah kritérií pro posuzování nabídek uchazečů.

Stavební zákon a vyvlastňování ve veřejném zájmu.

Na přípravě stavebního zákona spolupracoval Svaz s Ministerstvem pro místní rozvoj a partnerskými organizacemi asi 2 roky a se zněním, které odsouhlasila vláda, souhlasí. Protože se jedná o velmi komplikovaný zákon s mnoha novými prvky, které by měly urychlit proces přípravy a realizace staveb, je obava, aby poslanecké návrhy na změny neporušily konstrukci zákona a jeho kontinuitu s vývojem stavebního práva v ČR i EU. Zákon předpokládá změny v dalších 48 zákonech. Svaz proto s partnery ze SIA nabízí Poslanecké sněmovně uspořádání semináře, kde by byly vysvětleny navrhované změny vůči novému zákonu i právní konstrukce zákona.


 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Další japonská společnost v Brně (37x)
Černovická terasa v Brně bude základnou pro další japonskou společnost. Bude jí Ohmori Technos Corporation a její výrobn...
V Jihlavě vyrostla nová hala (27x)
Ve čtvrtek 5. května byla slavnostně přestřižena páska v prostoru nové výrobní haly společnosti Bosch Diesel v Jihlavě &...
Metrostav navýšil podíl v Subterra na 100% (25x)
Na 100% navýšila stavební společnost Metrostav svůj podíl ve firmě Subterra....

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice