KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Realizace    Halové a střešní konstrukce    Ocelové konstrukce nového televizního studia

Ocelové konstrukce nového televizního studia

Publikováno: 19.6.2016
Rubrika: Halové a střešní konstrukce

Na stavbě nového televizního studia v Brně, hrají nezastupitelnou roli rovněž ocelové konstrukce. Najdeme je jak v blocích B a D, tak ve formě ocelové konstrukce pro stínicí markýzy. Na konstrukce bylo užito běžných uhlíkových nízkolegovaných ocelí řady S 235JR a S355JR. Trubky sloupů jsou navrženy typu MSH dle EN 10210 z oceli S355J2H. Tyto oceli mají zaručenou svařitelnost. Trapézové plechy jsou z oceli s mezí kluzu 320 MPa. Jako materiál čepů a táhel z kulatiny byly navrženy oceli vyšších pevností (S355, S460). Šrouby se předpokládají jakosti 5.6. VP šrouby mat. 10.9 jsou užity v přípojích rámových příčlí.

KONSTRUKCE BUDOVY SO1 – BLOK B
Hlavní skelet – konstrukce
Řešená část objektu B se nachází přibližně v prostoru mezi osami B.D – B.L2 a B.1 – B.10. Půdorysný tvar objektu představuje nepravidelný pravoúhlý 10ti úhelník. Nosnou OK pavilonu tvoří prostorový rám, který je uložen kloubově na ŽB základy na úrovních –5.710 m, –4.350 m, –4.100 m, –0,900 m, –0,600 m, –0,435 m a –0,350 m. Patrové  rámy v obou směrech jsou navrženy na proměnné rozpětí 4,0 až 9,9 m. Kotvení ocelové konstrukce je navrženo s předem zabetonovanými kotevními šrouby a na předem zabetonované kotvení desky v ŽB základových a jiných konstrukcích.

Objekt je konstrukčně tvořen dvěma částmi. Hlavní částí, která je uložena na betonovou ,,vanu“ a částí vyvýšenou nad terénem – Newsroom (osy B.K-B.L2, B.1-B.51), která je uložena na základ pomocí dvojice ocelových vidlic (rozsoch). Obvodové sloupy hlavní části jsou kloubově uloženy na ocelové desky, kotveny do obvodových základových zdí železobetonové vany. Vnitřní sloupy hlavní části objektu jsou kloubově uloženy v suterénu ve třech výškových úrovních. Konstrukce je v podélném i příčném směru uvažovaná jako rámová s pomocnými ztužidly ve stěně přilehlé části Newsroom. Vyvýšená přilehlá část Newsroomu je vynášena roštovou konstrukcí uloženou na rozsochách; vodorovné účinky jsou částečně přenášeny rozsochami, částečně rámy a pomocnými ztužidly hlavního objektu. Konstrukce podlahy částí Newsroomu je vykonzolována cca 5,50 m proti ose podpory.

Vlastní ocelové rámy jsou tvořeny sloupy umístěnými v průsečících stavebních os budovy. Použitý profil sloupů (rámové stojky) jsou trubky ∅ 406 mm, ev. ∅ 324 mm. V úrovni stropů jsou na trubky přivařeny svařence z plechů, které vytváří prostorový rámový kout pro napojení podélných a příčných rámových příčlí. Příčle jsou z válcovaných profilů, v příčných a podélných rámech profil HEB, případně HEA. Příčle jsou k rámovým koutům připojeny v momentových stycích pomocí vysokopevnostních šroubů.

Mezi rámové příčle jsou vloženy stropnice z válcovaných profilů IPE v osových vzdálenostech cca 2,34 m. Stropnice jsou šroubovány prostřednictvím čelních desek. V úrovni 1. NP jsou stropnice uloženy na ŽB opěrnou stěnu. V tomto podlaží zajišťuje konstrukce (vč. OK) stropní desky přenesení zemních tlaků na opěrnou stěnu 1. PP, která je monoliticky propojena se stropní deskou 1. NP. 

Na stropnicích, resp. mezi stropnice jsou uloženy ocelové trapézové pozinkované plechy, uvažované jako ztracené bednění pro nosnou stropní ŽB desku.

V řadě B.K ve stěně Newsroomu jsou situována dvě stěnová ztužidla. Vodorovná ztužidla jsou použita jak v nosné konstrukci podlahy, tak ve střeše části Newsroomu. Na střeše budovy jsou osazeny trubky plnící funkci přípravy pro kotvení zábradlí. Toto zábradlí, vzhledem ke své odsunuté poloze od okraje budovy, neplní funkci zábrany pádu.

Konstrukce proskleného schodiště
Ke stejné fasádě, jako v případě konstrukcí výtahů, je situováno dvouramenné schodiště z mezipodestou spojující úrovně 1. PP až střechu. Schody jsou neseny dvěma vnějšími schodnicemi z plechu svařeného do truhlíku 275 × 50 mm a podepřeny centrálním sloupkem. Stupně jsou ocelové z ohýbaného plechu bez podstupnic vevařené mezi schodnice. Součástí schodiště je trubkové nerezové zábradlí.

Konstrukce vnitřního schodiště
Schodiště situované do středu budovy je dvojramenné s jednou mezipodestou, spojující 1. až 3. NP. Schody jsou neseny dvěma vnějšími schodnicemi z plechu 275 × 50 mm a závěsy skrytými ve zdivu. Stupně jsou ocelové z ohýbaného plechu bez podstupnic vevařené mezi schodnice. Součástí schodiště je trubkové nerezové zábradlí na vnitřní schodnici a nerezové madlo na vnějším líci schodiště. Vzhledem k požadavku na minimalizaci přenosu rázů a otřesů důsledkem provozu do ocelové konstrukce, je napojení na hlavní ocelovou konstrukci (HOK), realizováno přes elastomerová ložiska rozměrů 150 × 150 mm.

Satelitní plošina
Pro kotvení satelitní techniky je v rámci OK vybudován v úrovni cca 1,0 m nad ocelovou konstrukcí střechy nosný ocelový rošt s osazenými stojkami pro vynesení uvedeného zařízení. Součástí konstrukce pro vysílací technologie je podlaha z pororoštů pro obsluhu resp. údržbu aparátů a zábradlí v místech kde je rošt výše než 0,5 m
nad povrchem střechy. Nosné sloupky roštů z trubek jsou osazeny na horní příruby příčných průvlaků.

PODKONSTRUKCE HORNÍCH SFÉR
Ve studiu 1 o půdorysných rozměrech 24 × 15 m a studiu 2 o půdorysných rozměrech 14 × 10 m je pod stopní konstrukcí příprava, resp. ocelová podkonstrukce pro zavěšení „horních sfér“ studia. Na základě podkladů geometrického rozmístění a zatížení byl navržen nosný systém vodorovných I-profilů kotvených k předem zabetonovaným ocelovým plotnám do železobetonové konstrukce stropu přes tyče se závity, díky čemuž je umožněno vyrektifikování do roviny v důsledku průhybů konstrukce stropu pro případ zatížení od stálých zatížení a ve výsledku tak splňující požadavek na maximální průhyb 1/750.

Vzhledem k požadavku na minimalizaci přenosu rázů a otřesů při provozu do skeletu budovy, je kotvení realizováno s vloženými pružnými podložkami.

Vodorovná stabilizace je zajištěna svislými taženými křížovými ztužidly v jednom a svislou tlačenou diagonálou ve druhém směru. Samotné nosníky jsou pak mezi sebou vzájemně propojeny kulatinou. Podkonstrukce horních sfér je určena výhradně pro potřeby nosných drah (horních sfér) světelné a zvukové technologie.

MARKÝZA E.9
Nosná ocelová konstrukce markýzy v jižní části budovy na ose E.9 a E.A až E.C je řešena „roštem“ z válcovaných profilů IPE a UPE. Konstrukce je kotvena v osách ŽB sloupů na předem zabetonované plotny přes trubkový závěs. Na horní líc ocelové konstrukce je kladen trapézový plech.

KONSTRUKCE BUDOVY SO1 – BLOK D
Objekt D se nachází mezi osami D.1 až D.6 a D.A až D.E. Konstrukční systém tvoří soustava kyvných vazeb, jejichž tuhost je zajištěna ztužidly z profilu 2 × L60/6 v obou směrech. Trubkové sloupy průměru 244,5 mm jsou uvažovány jako kyvné stojky, průvlaky a stropnice z profilů IPE, HEA a HEB jako kloubově uložené prosté nosníky. Kotvení ocelové konstrukce je navrženo na předem zabetonované kotvení šrouby v ŽB základových konstrukcích.

Na stropnicích, resp. mezi stropnice jsou uloženy ocelové trapézové pozinkované plechy uvažované jako ztracené bednění pro nosnou stropní ŽB desku. Před zalitím betonové desky bylo třeba celou stropní konstrukci ztužit pomocí úhelníku.

Součástí bloku D je trelážová stěna v ose D.2, skládající se z příhradových sloupů a nosníků a vyplněná diagonálami z trubek. Příhradové sloupy a výplňové diagonály jsou zakotveny na žb. základ a v osách D.A, D.C a D.E do bloku D.

POŽÁRNÍ A POVRCHOVÁ OCHRANA REALIZOVANÝCH KONSTRUKCÍ
Požární odolnost je u ocelových trubkových sloupů dosažena pomocí vyplnění vnitřního prostoru železobetonem minimální pevnosti 30 MPa a stupně vyztužením 1 % až 4 %. Trubky jsou opatřeny v každém patře dvojicí otvorů ∅ 20 mm pro umožnění úniku páry v případě požáru. Vodorovné prvky OK, tj. průvlaky a stropnice jsou požárně chráněny obkladem. Trapézové stropní plechy slouží pouze jako ztracené bednění a nejsou požárně chráněny. ŽB deska nad plechem je dimenzována na požadované požární zatížení. Zpěňující nátěry jsou použity v objektech A, B a D.

Protikorozní ochrana OK je zajištěna pomocí ochranných nátěrových systémů navržených podle ČSN EN ISO 12944 pro korozní prostředí v interiéru C2.

Nosné konstrukce v exteriérech a v suterénu jsou navrženy pro kategorii korozní agresivity atmosféry C3.

Základním požadavkem pro nátěrový systém byla záruka 5 let, životnost min 15 let.

Veškeré trapézové plechy a pororošty jsou dodány pozinkovány ponorem.

Nosné konstrukce v exteriérech a v suterénu jsou navrženy pro kategorii korozní agresivity atmosféry C3.

Veškeré součásti podpůrných konstrukcí pro satelitní technologie, ostatní technologie nad úrovní střechy a kotvení karoserie na jižní fasádě jsou protikorozně chráněny zinkováním.

Z podkladů S-projekt plus, a. s. a A PLUS, a. s. a OKF s. r. o.
Foto: archiv ČT, Radomír Řezáč

Steel Structures of the New Television Studio
Steel structures also played an important part of the construction of the new television studio. They can be found both in block B and D as well as in awnings (in the form of
a steel structure). The structures were made of regular carbon low alloy steel of S 235JR and S355JR steel grades. The post profiles are designed as MSH in line with EN 10210 and are made of S355J2H steel grade. The weldability of this type of steel is guaranteed. The trapezoidal sheets are made of the steel of yield strength of 320 MPa. The material designed for both pins and round timber rods is the higher-strength steel (S355, S460).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ocelová konstrukce objektu DMontáž příčlí k rámovým koutům v úrovni stropu objektu BKloubové uložení ocelové konstrukce objektu BNosná konstrukce schodiště, včetně hliníkového fasádního pláštěVýchodní pohled – montáž ocelové konstrukce objektu B, ŽB prefabrikované konstrukce studií a původní skelet objektu AVýkres DPS ocelové konstrukce markýzy nad rampou objektu E

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navrhování celodřevěných tesařských spojůNavrhování celodřevěných tesařských spojů (74x)
Článek představuje novou metodiku, která se zabývá návrhem plátového nastavovacího spoje vhodného pro opravy cenných his...
Spřahování ocelobetonových konstrukcíSpřahování ocelobetonových konstrukcí (49x)
Společnost Hilti už několik desetiletí působí na celosvětovém trhu stavebnictví. Už v roce 1941 si společnost Martina Hi...
Aktivní centrum obce RatíškoviceAktivní centrum obce Ratíškovice (35x)
Stavba aktivního centra je charakteristická svojí atypičností, požární odolností nosné konstrukce R45 a množstvím tesařs...

NEJlépe hodnocené související články

Montovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v ZaječíMontovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v Zaječí (5 b.)
Ve známém vinařském areálu Vinařství U Kapličky na Jižní Moravě, kde se natáčel filmový snímek Bobule vyrostla nová mode...
Nová sportovní hala VyškovNová sportovní hala Vyškov (5 b.)
Ve městě Vyškov byla vystavěna nová sportovní hala, která je primárně určena pro tenis. Hala na podlahové ploše 1 420 m2...
Logistické centrum pre KIKLogistické centrum pre KIK (4.5 b.)
Stavebná spoločnosť HSF System SK ako generálny dodávateľ stavby dokončila druhú etapu logistického centra pre spoločnos...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice