KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Obchodní Centrum Frýda    Obchodní centrum Frýda – nová dominanta Frýdku-Místku

Obchodní centrum Frýda – nová dominanta Frýdku-Místku

Publikováno: 30.12.2014
Rubrika: Obchodní Centrum Frýda

Nové Obchodní centrum FRÝDA, které vyrostlo na pozemku bývalé frýdeckomístecké sportovní haly, se stalo novou nepřehlédnutelnou dominantou města. Stavba sousedí s nově vybudovanou halou Polárka a najdeme ji na pravém břehu řeky Ostravice při průjezdu městem směrem na Ostravu. Novostavba obchodního centra zaujme na první pohled především svou barevnou fasádou. Co se technických zajímavostí týče, lze zmínit odlehčovací otvory pro řízené zaplavení umístěné v drátkobetonové podlahové desce a navržené jako opatření pro případ zvýšení úrovně spodní vody a to až do výšky stoleté vody v řece Ostravici.

Účelem výstavby objektu bylo vytvoření multifunkčního prostoru, který propojuje řešené obchodní centrum s vedlejší samostatnou stavbou haly Polárka. Funkční náplní jsou obchodní plochy a jim přidružené potřebné provozy. Obchodní centrum zahrnuje 65 nájemních jednotek, z toho čtyři jídelní provozy, které tvoří tzv. food court (jídelní část). V pasáži lze dále umístit sedm kiosků. Nájemní jednotky jsou situovány v 1. NP. První podzemní podlaží zahrnuje technické místnosti a parkovací plochy, které mají 572 stání.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Objekt obchodního centra je umístěn přibližně v místě bývalého zimního stadiónu, přiléhá k estakádě komunikace I/48 a k nábřeží řeky Ostravice. Koncept vnitřních pasáží objektu navazuje na pěší tahy v území a umožní přechod „suchou nohou“ od pěší lávky přes řeku Ostravici směrem k Frýdku. Dopravně je areál Multifunkčního centra napojen dvěma příjezdy dle původního řešení, a to společnou komunikací pro sportovní halu Polárku a obchodní centrum ze severní strany objektu OC a druhou samostatnou příjezdovou komunikací od Mc Donald´s z východní strany. Objekt obchodního centra má dvě podlaží. V 1. PP jsou hromadné garáže a v 1. NP obchodní galerie.

Pro OC Frýda je určující úprava architektonického řešení fasád. Investor dospěl k závěru, že původní řešení je s ohledem na aktuální dobu v některých ohledech již překonané. Proto zadal architektonické části ateliéru PROJEKTSTUDIO EUCZ pod vedením Ing. arch. Davida Kotka a Ing. arch. Petra Kundráta vypracování detailního řešení fasády objektu OC, i v kontextu s výtvarným řešením stavby Haly Polárka, se kterou lokalita výstavby ve výsledku vytvoří společný veřejný prostor.

Obvodový plášť je kombinovaný z lehkých sendvičových panelů opláštěných fasádními plechovými kazetami ve třech horizontálách stejné velikosti a svislým přesazeným kladením s různou barevností ve třech odstínech (bílá, světle a tmavě šedá) s doplněním o akcent kazet ve zlaté metalické barvě. Barevné kazety se střídají a vytvářejí tak hmotově kompaktní, ale graficky rozmanitou fasádu, které dominují vstupní portály, jež jsou provedeny z bondových kazet s vysokým leskem. Architektonický dojem dotváří podsvícení fasády řešené vloženými LED pásy v soklové hraně a ve spárách fasádních kazet. Kombinace barevných kazet je volena tak, aby grafický rytmus gradoval směrem od klidnějších ploch nároží k hlavním vstupům do objektu. Tento architektonický koncept podporuje i zvolená četnost prosvětlených svislých spár mezi kazetami, která rovněž graduje směrem k portálům vstupů. Sokl je navržen z fasádního provětrávaného obkladu s kvalitními fasádními vláknocementovými deskami v tmavě šedé barvě se svislým i vodorovným spárořezem.

Po obvodu objektu OC jsou situována úniková schodiště z 1. PP a 1. NP. Jedná se o ocelové konstrukce schodišť a jejich zastřešení. Pro opláštění těchto konstrukcí bylo navrženo sjednocujícího materiálu tahokovu, čímž došlo k hmotovému zkompaktnění těchto funkčních přístavků, a zároveň je možné přes perforaci tahokovu vnímat základní fasádu obchodního centra. Tyto konstrukce včetně opláštění byly realizovány jednotně v úpravě pozinkováním, resp. opatřeny barvou stříbrného světlého odstínu RAL 9006.

Obdobně bylo přistoupeno k materiálovému řešení dalších funkčních přístavků technických a technologických částí budovy – jako je energocentrum a strojovna SHZ. Tyto z hlavní hmoty objektu vystupující části s výrazně nižší výškou oproti výšce atiky hlavní části objektu, jsou navrženy s opláštěním trapézovým pozinkovaným plechem, resp opatřeny systémovou povrchovou úpravou stříbrného světlého odstínu RAL 9006.

V prostoru zásobovacího dvora a nad střechou energocentra byly ve fasádách umístěny sendvičové panely se svislým kladením v barevné kombinaci odstínů fasádních kazet v exponovaných částech fasád. Obvodové stěny u zásobovacích ramp jsou opatřeny fasádní omítkovinou v odstínu šedé.

CELKOVÉ PROVOZNÍ ŘEŠENÍ
V objektu převažuje obchodní funkce, doplněná službami a stravováním. Prostor je variabilní a jeho využití je možné měnit podle aktuálních potřeb.

V 1. PP je situováno parkování, technické místnosti a sklady. Parkovací část je rozdělena do dvou stavebně oddělených částí. V části parkingu blíže k hale Polárka a McDonald je umožněno parkování vozidel s CNG/LPG pohonem.

V 1. NP se nachází obchodní patro, food court včetně zázemí, sociální zázemí pro veřejnost, místnosti ostrahy a zásobovací plochy v návaznosti na zásobovací dvůr. Ve 2. NP (dva lokální vestavky/mezaniny), kde je situována správa centra a sociální zázemí úklidu, údržby a nájemních jednotek, které nemají zázemí vlastní. Aktuálně je navrženo vytvoření 63 obchodních jednotek, které je případně možné úpravou dělících nenosných stěn upravit sloučením nebo rozdělením.

Polozapuštěné 1. PP s parkováním je přístupné z navazujících komunikací pomocí dvou ramp. Vertikální spojení mezi 1. PP a 1. NP zajišťuje travelátor, eskalátor a výtah. Obchodní patro v 1. NP je přístupné z exteriéru pomocí dvou protilehlých portálů. Pohyb v tomto patře zajišťuje středová obvodová pasáž s obchodními jednotkami umístěnými po obou stranách pasáže, ze které radiálně ústí technické, zásobovací a únikové chodby.

Zásobování probíhá ze zásobovacího dvora, kde jsou dvě zásobovací rampy.

Food court
Food court je situován u vstupu do obchodního centra ze strany od řeky Ostravice. Obsahuje čtyři jednotky a jeden kiosek. Jídelní prostor společný pro všechny jednotky je otevřený do pasáže, na kterou navazuje. Kiosek je solitérní a navazuje přímo na pasáž. Jednotky food courtu spolu sousedí a v zadní části u fasády jsou spojeny zásobovací/únikovou chodbou, která navazuje na pasáž a vstup do obchodního centra.

ZALOŽENÍ STAVBY
Objekt je založen na velkoprůměrových vrtaných pilotách. Požadavkem objednatele bylo i z důvodu rozdílné výškové úrovně parkovacích ploch v 1. PP, aby vnitřní nenosné zděné konstrukce byly provedeny před betonovou podlahovou deskou v 1. PP, a tudíž musely mít svůj základ. Založení těchto konstrukcí je řešeno pásy z monolitického betonu třídy C 20/25, XC2 s tím, že lokálně byl vyztužen KARI sítěmi (např. v místech hutněných zásypů ležaté kanalizace).

Dojezdové šachty travelátoru, eskalátoru a výtahu jsou provedeny z monolitického železobetonu.

Všechny monolitické konstrukce jsou separovány od ŽB prefabrikovaných konstrukcí pomocí vložení perimetrického EPS tl. 20 mm.

V rámci základových konstrukcí je provedena po obvodu objektu drenáž z perforovaných drenážních trubek DN 150. Drenáž je obsypána kačírkem fr. 16 – 32 mm a separována od zeminy (zásypu) geotextílií s plošnou hmotností 500 g/m2.

Protipovodňová opatření
Vzhledem k protipovodňovým opatřením na nejbližší vodoteči (řeka Ostravice) nebyla navrhována žádná protipovodňová opatření. Stavba je situována mimo vyhlášené záplavové území.

Pro případ mimořádného zvýšení hladiny spodní vody při úrovni Q100 = 285,1 m. n. m. řeky Ostravice jsou v konstrukci podlah suterénu navrtány odlehčovací otvory pro možnost řízeného zaplavení prostoru garáže. Úroveň podlahy suterénu je 284,375, resp 284,625 m. n. m. Technologické prvky technických místností v suterénu jsou osazeny cca 700 mm na úroveň podlahy suterénu.

NOSNÉ KONSTRUKCE
Svislou nosnou konstrukci vytváří systém železobetonových sloupů v rastru 8 × 8 m. V osovém rastru 16 × 16 m tvořeném vnitřními průběžnými sloupy vynášejícími v úrovni stropu průvlaky – přes konzoly, v úrovni střechy vazníky – uložení do vidličky (průřez 600 × 400 mm v suterénu, 400 × 400 mm nad 1. NP). Mezi tyto průbežné sloupy jsou vloženy vnitřní krátké sloupy vynášející pouze stropní průvlaky tak, aby byl dodržen rastr 8 × 8 m. Tyto subtilnější sloupy mají průřez 400 × 300 mm. Po obvodě objektu jsou umístěny průběžné sloupy průřezu 400 × 400 mm vynášející jak stropní průvlaky, tak i střešní prvky. Tyto sloupy jsou opatřeny kotevními deskami pro kotvení základových stěn – svařovaný přípoj.

Mezaniny (2. NP) nesou sloupy průřezu 400 × 400 mm a prostory zdvíhací techniky jsou podepřeny sloupy průřezu 400 × 400 mm nebo 400 × 300 mm.

Po obvodu objektu jsou navrženy základové opěrné stěny tl. 200 mm kotvené přes kotevní desky k obvodovým sloupům. Výška stěn je 4,250 m a jsou sestaveny ze dvou prvků vzájemně napojených pomocí trnů.

Stropní konstrukce objektu zahrnuje tři typy průvlaků podle typu zatížení. Průvlaky jsou uloženy ozubem na zhlaví sloupu nebo konzolu ze sloupu a tvoří podpůrnou konstrukci pro předpjaté panely SPIROLL. V objektu jsou použity panely tl. 265, 320 a 400 mm podle typu zatížení a ve stropech mezaninů (2. NP) panely SPIROLL tl. 200 mm.

Součástí montovaného skeletu jsou i vnitřní schodiště z úrovně 1. NP do 2. NP a schodiště výstupu na střechu. Dále také tři venkovní prefa schodište od únikových východů z 1. PP. Objekt je v úrovni 1. NP a střechy rozdilatován na čtyři části.

Sekundární nosné kosntrukce jsou navrženy z oceli a zahrnují:

  • OK fasád,
  • OK portálu,
  • OK zastřešení zásobovacích ramp,
  • OK pasážových světlíků,
  • OK rámy pod střešní jednotky (VZT, CHLAD, SOZ),
  • OK výstupu na střechu,
  • OK zastřešení energocentra a strojovny SHZ,
  • OK shopfrontů,
  • OK výtahu v úrovni 1. NP/podhled pasáže, kde je výtah prosklený,
  • OK pro opláštění a zastřešení únikových schodišť,
  • OK únikového schodiště z jednotky B.01.

Zděné nosné stěny se nacházejí u šachty SOZ a u šachty výtahu, které byly vyzděny z cihelných tvárnic tl. 250 mm. Dále je najdeme u přístavků energocentra, strojovny SHZ, jejichž materiál byl zvolen z pórobetonových tvárnic tl. 250 mm.

OBVODOVÝ PLÁŠŤ
Nosný prvek obvodového pláště představuje ocelová konstrukce montovaná na nosný konstrukční systém z prefabrikovaného ŽB. Ocelová konstrukce zahrnuje sloupy vložené v půlmodulu prefy a ocelové i prefa sloupy jsou zarovnány po obvodu (tzn. vnější líc je v rovině). Na tyto sloupy jsou montovány paždíky v úrovni soklu, středový a atikový paždík. Paždíky jsou předsazeny před prefa sloupy. V rámci paždíků bylo provedeno vyrovnání nerovností prefy tak, aby na paždíky mohl být montován svislý fasádní sendvičový panel, který je z jednoho kusu od atiky (+8,000) po hranu soklu (+0,800). Na fasádní sendvičový panel jsou montovány plechové kazety, které jsou na tuto výšku děleny na třetiny s rozdílnou barevností.

V návaznosti na zásobovací rampy jsou obvodové stěny tvořeny vyzdívkou z pórobetonových tvárnic z důvodu snadné opravitelnosti pórobetonového zdiva při jeho mechanickém poškození v rámci zásobování. Pórobetonové zdivo je předsazeno 75 mm před líc prefa sloupů a prefa sloup je tepelně zaizolován minerální izolací tl. 60 mm (lepeno na prefa sloup). Pórobetonové zdivo je v místě ocelových sloupů vyřezáno tak, aby tyto konstrukce nebyly vzájemně spojeny.

Zděné přístavky energocentra a strojovny SHZ jsou opláštěny trapézovým plechem na omega profilech. Trapézový plech je orientován svisle.

Ocelová konstrukce zastřešených únikových schodišť v 1. PP a 1. NP je opláštěna tahokovem. Tahokov slouží rovněž i pro optické zakrytí střešních ventilátorů SOZ situovaných na šachtě SOZ.

ŽB prefa obvodová stěna 1. PP je opatřena soklovým obkladem z desek SILBONIT na systémovém montážním rektifikačním roštu.

ZASTŘEŠENÍ
Dvouprocentní spád ploché střechy obchodního centra zajišťuje nosná konstrukce z ŽB prefa vaznic. Na tyto vaznice je kladeno střešní souvrství:

  • trapézový plech,
  • parozábrana,
  • tepelná izolace z minerální vlny v tl. 2 × 20 mm s přeložením spár,
  • tepelné izolace z EPS,
  • geotextílie a hydroizolační fólie z mPVC.

Stropní konstrukce mezaninů (2. NP) je v rovině, takže zde je 2% spád tvořen tepelně izolačními klíny z EPS. Střechu odvodňují vyhřívané vtoky do podtlakové kanalizace. Každá strana úžlabí obsahuje bezpečnostní přepady řešené vnitřními svody s vyústěním pod soklovým obkladem na terén.

Střecha je přístupná ze zpevněných ploch požárním žebříkem. Servisní přístup na střechu zajišťuje schodiště. V trasách mezi střešními jednotkami (VZT, CHLAD, SOZ) je navržen pás z protiskluzné fólie. V místech došlapu z plošin, ze žebříku, u výstupu na střechu byla vložena OSB deska pod hydroizolační fólii (deska zapuštěná do EPS) tak, že OSB deska roznese zatížení a zamezí prošlápnutí tepelné izolace.

Úniková schodiště byla zastřešena trapézovým plechem, stejně jako střecha zásobovacích ramp navazující na trapézovou profilaci střešního sendvičového panelu strojovny SHZ a energocentra (profilové sjednocení tr. plechu a panelu).

VYBRANÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE
Ocelová konstrukce fasády
Konstrukce je navržena po celém obvodu obchodního centra kromě vyzděné části v řadě A, mezi řadami 6 – 7. Hlavní nosnou konstrukci tvoří ocelové mezisloupky a paždíky pro panely opláštění. Mezi hlavními sloupy betonového skeletu se nachází mezisloupky. U přímých stěn s osmimetrovou osovou roztečí mezi betonovými sloupy, byl v polovině rozpětí instalován jeden ocelový mezisloupek. U šikmých stěn s roztečí mezi betonovými sloupy 10 m, jsou navrženy dva mezisloupky, ve třetinách rozpětí. Fasádní mezisloupky byly realizovány jako zalomené, dolní část je v líci betonového skeletu a horní, atiková část, je předsazená před vnějším lícem. Paždíky jsou ve třech úrovních a navrženy z uzavřených čtvercových profilů před lícem betonového skeletu, přičemž každý je zvolen jako prostý nosník s jednou posuvnou a jednou pevnou podporou, čímž je zajištěna délková dilatace ocelových prvků stěn. V místě betonových sloupů jsou pro vynesení atiky navrženy ocelové konzoly.

Ocelové sloupky jsou kotveny na úrovni –0,275 buď do panelů SPIROL nebo do obvodové stěny 1. PP šířky 200 mm. V horní části je mezisloupek kotven do betonových nosníků střechy přes oválné otvory –15, +55 mm. Paždíky jsou kotveny do betonových sloupů přes ocelové konzolky z úhelníků. Atikové konzoly jsou kotveny přímo do betonových sloupů. Horní kotvení atikové konzoly má, z montážních důvodů, navrženo svislé oválné otvory.

V řadě A a v řadě 11 jsou navrženy v místě zastřešení zásobovacích ramp zesílené sloupy a vodorovné nosníky pro vynesení konstrukce zastřešení. Mezisloupky jsou v místě zastřešení navrženy podobně, avšak podstatnou část vodorovného zatížení v horní části sloupků přenášejí z vodorovné nosníky přímo do sousedních betonových sloupů. Dolní úroveň paždíků je vynechána a zbylé úrovně paždíků jsou navrženy jako u běžné obvodové stěny. Také atikové konzoly jsou stejné jako u běžné stěny, ale (pouze) v dolní části jsou kotveny do OK zastřešení.

Vlastní konstrukce zastřešení jsou navrženy v řadě A (šířka 3,4 m) , mezi řadami 7 – 11 a v řadě J (šířka 4 m) mezi řadami B – D‘. Hlavní nosná konstrukce sestává z příčníků v roztečích po 4 m, mezi než byly ukotveny vaznice. Příčníky jsou vyvěšeny z betonových sloupů nebo z ocelových mezisloupků pomoci šikmých táhel. Tuhost v rovině střechy zajišťuje střešní ztužidlo.

Zastřešení v řadě A je dilatačně odděleno od OK přístavby mezi řadami A – B a od rozvodny v řadě D. Zastřešení v řadě 11 je v části mezi řadami 7 – 8 v místě šikmé rampy rozšířeno na 8,270 m. Tato rozšířená část zastřešení je navržena jako samostatný dilatační celek, bez šikmých závěsů na samostatných sloupcích. Na strojovnu SHZ navazuje konstrukce zastřešení v řadě 11 přes oválné otvory.

Kotvení šikmých závěsů zastřešení do betonových sloupů funguje pomocí závitových tyčí s oboustrannými čelními deskami. Kotevní tyče jsou osazeny do předvrtaných otvorů v betonových sloupech. Kotvení příčníků do betonových sloupů je navrženo pomoci chemických kotev do betonu. Šikmá táhla obsahují čepové přípoje.

Zásobovací dvory zastřešuje trapézový plech výšky 45 mm s podobným profilováním jako zateplené střešní panely rozvodny a strojovny.

Konstrukce fasády je opatřena nátěrovým systémem do vnitřního prostředí. Venkovní část ocelové konstrukce a konstrukce zastřešení je žárově pozinkována.

Přístavba BILLA
Přístavba je navržena v řadě 11 mezi řadami A – B o půdorysných rozměrech 3,505 × 9,765 m s výškou atiky na úrovni +8,000 m. Sklon střechy přístavby a atika navazují na objekt centra. Hlavní nosnou konstrukci tvoří příčné vazby v roztečích cca 5 m, propojené v rovině střechy podélnými nosníky. V rovině střechy se příčné
vazby opírají do betonového skeletu hlavního objektu. Prostorovou stabilitu konstrukce zajišťuje stěnové a střešní ztužení. Po obvodu jsou ve stěně v řadě A před řadou 11 navrženy paždíky. Ve stěně před řadou B je navržen mezi sloupky vazby šikmý nosník pro napojení nosníků zastřešení v řadě 11. Atika je tvořena předsazenými konzolkami, přivařenými k sloupkům přístavby.

Kotvení sloupků je prováděno pomocí chemických kotev do betonové desky na –0,275 m a v úrovni střechy do betonových nosníků skeletu.

Konstrukce fasády je opatřena nátěrovým systémem do vnitřního prostředí. Venkovní část OK, konstrukce zastřešení, je žárově pozinkována.

Konstrukce hlavních vstupů
Konstrukce je navržena v řadě J a v šikmé stěně A – F/1 – 6. Obě konstrukce vstupních portálu jsou totožné, konstrukce je z uzavřených profilů navržena na rozpětí 5,7 m a výšku 8,825 m. Hlavní nosnou konstrukci tvoří prostorová rámová konstrukce, která se skládá s bočních sloupů, propojených v horní části příčlí. Ve středové části navazuje na portál konstrukce zádveří a nad ní konstrukce prosklené stěny. Diagonální pruty ve vodorovné části portálu minimalizují nežádoucí svislý průhyb.

Konstrukce portálu zahrnuje také konstrukci pro osazení loga FRÝDA a pruty pro vynesení písmen nápisu umožňují samostatné ukotvení každého písmene zvlášť.

Hlavní OK je ukotvená do betonových základů a v úrovni střechy opřena do betonového skeletu objektu. V místech opření do betonového skeletu je konstrukce bočních sloupů vyztužená diagonálními pruty.

Konstrukce vstupního portálu je rovněž opatřena nátěrovým systémem do vnitřního prostředí. Venkovní část OK, konstrukce loga, je žárově pozinkována.

Konstrukce světlíků pasáže
Konstrukce je navržena nad koridorem pasáže, přičemž obsahuje tři konstrukční typy světlíků v závislosti na směr betonových vaznic – světlíky rovnoběžně se směrem vaznic, kolmo na směr vaznic a světlíky osazeny šikmo na směr vaznic.

U světlíků osazených rovnoběžně ke směru vaznic tvoří nosný systém výměny mezi vaznicemi, mezi nimiž jsou podélné nosníky světlíků. Zatížení od střešních panelů a od zavěšených SDK stěn pod světlíky vynáší podélné nosníky. Zatížení od zavěšených OK stěn pasáže vynáší výměny.

U světlíků osazených kolmo na směr vaznic tvoří nosný podélné nosníky světlíků, které také vynáší zatížení od zavěšených SDK stěn pod světlíky. Zatížení od střešních panelů a zavěšených OK stěn pasáže vynáší betonové vaznice.

U světlíků osazených šikmo ke směru vaznic tvoří nosný systém výměny mezi vaznicemi, mezi nimiž, a zároveň mezi betonovými vaznicemi, jsou šikmé podélné nosníky světlíků. Zatížení od střešních panelů vynáší jak výměny, tak i podélné nosníky. Pro uložení trapézových plechů jsou přivařeny na boční stěny výměn a podélných nosníků úhelníky. Zatížení od zavěšených SDK stěn pod světlíky vynáší podélné nosníky. Zatížení od zavěšených OK stěn pasáže vynáší výměny nebo betonové vaznice.

Na základní, výše popsaný nosný systém, je osazena vlastní konstrukce světlíku sestavena s příčných rámů, propojených mezi sebou podélnými nosníky (kloubové přípoje). Podélná stabilita je zajištěna ztužidly ve stěnách světlíků.

Mezi světlíky podél řady 9 jsou pro vynesení zatížení od zavěšených SDK stěn pod světlíky navrženy samostatné nosníky.

Kotvení výměn a podélných nosníků světlíků je navrženo do betonových vaznic pomocí chemických kotev do betonu. V jednom případě je, z dispozičních důvodů, roh šikmého světlíku X1 podepřen pomocí sloupku do vazníku v řadě 6. Kotvení sloupku také zajistily chemické kotvy.

Konstrukce světlíků je opatřena nátěrovým systémem do vnitřního prostředí.

Rámy pro jednotky VZT, chladu a SOZ na střeše
Pro osazení jednotek jsou navrženy ocelové rámy nad střechou. Hlavní nosný systém rámů tvoří příčné rámy, které jsou rámově spojeny s podélnými nosníky. Obvodové obslužné lávky jsou vyloženy z hlavní konstrukce rámu jednotky.

Dle požadavku dodavatele VZT jednotek bylo navrženo podepření po obvodu každé jednotky doplněné příčnými výměnami v určených místech projektantem VZT. Předpokládalo se volné uložení jednotek na OK rámu.

U jednotek s lávkou na vnějších stranách se nachází odnímatelné zábradlí podél delší strany plošiny. Vnitřní nebo vnější obslužné lávky jsou navrženy z pozinkovaných roštů. Kotvení sloupků rámů je provedeno pomocí chemických kotev do betonových vaznic. Konstrukce rámů pod jednotkami na střeše žárově pozinkována.

Ocelová konstrukce výtahu
Ocelová konstrukce pro výtah se nachází v obchodní pasáži u řady 3 mezi osami „H“ a „H´“. Jedná se o ocelovou konstrukci nacházející se nad úrovní +0,000 m, ke které je ukotvená skleněná konstrukce opláštění výtahové šachty. Tvoří ji prostorový rám svařený z uzavřených MSH profilů. Čtyři sloupy jsou kotveny v úrovni –0,275 m k ŽB konstrukci pomocí lepených kotev Hilti HVA. Podlití je 20 mm. U stropu konstrukce najdeme nosník pro montáž, resp. pro případnou manipulaci s výtahem o nosnosti 500 kg.

Zavěšená konstrukce stěn pasáže
Zavěšená konstrukce stěn pasáže (shop front) se nachází uvnitř objektu obchodního centra, konkrétně v ose oddělující obchodní pasáž od nájemních jednotek. Jedná se o svislé stěnové příhradové nosníky, na kterých jsou osazeny SDK desky a jsou zde i konzoly pro případné rozvody (maximální hmotnost liniových rozvodů je 150 kg / m2). Konstrukce pro shop fronty jsou zavěšeny do ŽB prvků střechy (vaznice a vazníky) a do OK světlíků. Kotvení k ŽB prvkům je provedeno tak, aby nebyla porušená hlavní nosná výztuž. V případě, kde se k ŽB prvkům vzhledem k její malé výšce (u podpěr) nedalo kotvit, byly provedeny výměny z ocelových nosníků. Kotvení k ŽB prvkům je navrženo vždy do stěn těchto prvků. V naprosté většině případů je vzhledem k malé tloušťce stěn navrženo kotvení pomocí provrtání stěny skrz a protažení kulatin třídy 8.8. V místech, kde tloušťka stěn umožňuje kotvení pomocí lepených kotev Hilti HVA je tohoto způsobu využito. Konstrukce pro shop fronty jsou vždy po určité vzdálenosti vodorovně stabilizovány pomocí šikmých vzpěr. Konstrukce pro shop fronty je navržena na požární odolnost R15 a opatřena nátěrovým systémem do vnitřního prostředí.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

  • Developer a investor: GEMO OLOMOUC, TK Development
  • Generální dodavatel: GEMO OLOMOUC, spol. s r. o.
  • Realizační projekt, finální architektonické řešení: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.
  • Pronajímatelná plocha: 14 800 m2
  • Počet obchodů: 65
  • Podzemní parkování: 572
  • Investice: 700 mil. Kč

FASÁDNÍ SYSTEM RUUKKI FORMA™
Ruukki Forma™ je kompletní fasádní systém, kde Ruukki panely tvoří energeticky efektivní základní konstrukci a designové fasádní produkty Ruukki dokončují vizuální vzhled fasády budovy.

Na projektu OC Frýda byl použit systém Ruukki Forma™ Liberta 102 Grande v rozměrovém modulu 1 000 × 2 393 mm. Firma Ruukki dodala a nainstalovala 3 800 m2 této fasády pro společnost GEMO Olomouc.

Výhody tohoto systému spočívají mimo jiné zejména v rychlé montáži uzavření objektu sendvičovými panely, ve vytvoření vzhledově efektní a variabilní fasády (barevně a rozměrově) a dosažení energeticky úsporného opláštění s vysokou vzduchovou neprůvzdušností.


Z podkladů PROJEKTSTUDIO EUCZ s. r. o.

Frýda Shopping Centre – New Landmark of Frýdek-Místek
The new shopping centre FRÝDA, which was built on the place of the former sports hall became a new eye-catching landmark of the city. The object is distinctive thanks to its colourful exterior. The mall is adjacent to the new “Polárka“ hall and can be found on the right bank of Ostravice river on the way to Ostrava. However, the colourful facade is not the only remarkable thing on this new building. For example, in case of rising level of the groundwater due to the hundred year-flood occurrence in Ostravice river, venting discharge pipes for controlled flooding are implemented to the basic steel-reinforced concrete slab.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obchodní centrum Frýda (foto: Jakub Zdechovan)Zakládání objektu – příprava stavební jámyZakládání objektu – příprava stavební jámyObchodní centrum Frýda – letecký pohledPrefabrikované nosné konstrukceStropní konstrukce je tvořena třemi typy průvlaku podle typu zatížení.Na fasádní sendvičový panel jsou montovány plechové kazety.Na fasádní sendvičový panel jsou montovány plechové kazety.Střecha objektu se světlíky a VZTZavěšená konstrukce stěn pasážeFasáda objektu v průběhu realizaceOcelová konstrukce hlavního vstupuRozvody VZTOcelová konstrukce pro ShopfrontV pasážích jsou navrženy tři konstrukční typy světlíků.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Obchodní centrum FRÝDA – hydroizolace spodní stavbyObchodní centrum FRÝDA – hydroizolace spodní stavby (26x)
Společnost JANEČEK building society s. r. o. byla vybrána jako hlavní dodavatel hydroizolací spodní stavby na zakázce Ob...
Obchodní centrum Frýda – nová dominanta Frýdku-MístkuObchodní centrum Frýda – nová dominanta Frýdku-Místku (14x)
Nové Obchodní centrum FRÝDA, které vyrostlo na pozemku bývalé frýdeckomístecké sportovní haly, se stalo novou nepřehlédn...
„Po celou dobu výstavby bylo nutné respektovat městský provoz, logistiku jsme řešili již od samotného začátku,“ (12x)
vysvětluje Ing. Martin Nevrlý, manažer projektu OC Frýda ze společnosti GEMO OLOMOUC....

NEJlépe hodnocené související články

„Nejdůležitějším faktorem je vhodný výběr lokality,“ (1 b.)
tvrdí Mogens Pedersen, generální ředitel TK Development, co-developer OC FRÝDA....

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice