KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    PR    „Naší filozofií bylo vždy umět velmi pružně a rychle reagovat na požadavky zákazníků,“

„Naší filozofií bylo vždy umět velmi pružně a rychle reagovat na požadavky zákazníků,“

Publikováno: 2.5.2016
Rubrika: PR

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Aleš Pavlín, jednatel společnosti TMETAL.

V loňském roce jste oslavili dvacet let fungování na trhu. Jak složité je pro firmu ze severní Moravy udržet se na trhu s OK a být úspěšný?
Naše firma od svého založení panem Zdeňkem Tylečkem vyrostla na velmi zdravých, ryze českých základech. Růst byl postupný a rozvážný, mohli jsme se opřít vždy o kvalitní zaměstnance a postupem doby se interně vyvíjet dle rostoucích požadavků našich zákazníků. V prvních letech jsme se účastnili jen tuzemských zakázek, po roce 2003 jsme se začali více orientovat i na trhy zahraniční a postupně tento poměr měnit ve prospěch exportu. To byl ten zásadní zlom a základní kámen dnešního úspěchu, kdy jsme diversifikovali rizika spojená s menším tuzemským trhem a významně rozšířili kvalifikace a možnosti firmy TMETAL pro budoucí proexportní zaměření. Pokud bychom se tehdy neorientovali i na zahraniční trhy, určitě bychom se nemohli rozvíjet, investovat a jít za našimi sny v takové míře, kterou dnes realizujeme.

Devadesát procent vaší produkce směřuje mimo ČR. Vzpomenete si na první zahraniční zakázku a co je podle Vás klíčem k úspěchu na těchto trzích?
Po mém příchodu do firmy v roce 2003 jsem nastartoval přímý zahraniční obchod a založil vlastní konstrukční oddělení. Na první zakázku samozřejmě nezapomenu, bylo to ve Švédsku za polárním kruhem, kde jsme společně s naším rakouským partnerem dodali ocelovou konstrukci včetně technologie pro třídění komunálního odpadu. Zde jsme nastavili jasný trend, působit v co možná nejvíce odvětvích úpravárenské technologie, kterému jsme dodnes věrní. Naší filozofií bylo vždy umět velmi pružně a rychle reagovat na požadavky zákazníků a ve velmi krátkém čase jim jejich představy zodpovědně a kvalitně realizovat. Díky tomu jsou nám partneři dlouhodobě věrni a my jim. To je pro nás to nejdůležitější.

Nabízí se otázka co zákazníci v ČR? Nehrnou se nebo je konkurence tak veliká?
Na tuzemském trhu jsme působili do roku 2003 převážně ve výrobě ocelových konstrukcí hal a logistických center pro velké developery. Trend a četnost těchto zakázek se postupem let 2003 – 2008 snižoval, počet tuzemských firem s tímto zaměřením byl veliký a z toho plynuly jasné negativní ekonomické signály pro budoucí orientaci naší firmy. Proto jsme se rozhodli jít více směry v naší proexportně orientované výrobě. Přesto jsme i na tuzemském trhu nadále činní a snažíme se, i když drobnějším objemem zakázek, si jméno udržet.

Jakou roli hrají ve vaší firmě investice?
Obrovské. Od roku 2007, ovlivněni vlivy české a světové ekonomiky, jsme se dali na cestu nekončících investic a rozvoje firmy. Postavili jsme nové haly, vybavili se nejmodernějšími CNC výrobními technologiemi, snažíme se využívat finanční podpory EU. Dá se s pokorou říct, že vše, co vyděláme, reinvestujeme zpět do firmy. Máme zpracovaný plán pro investice let budoucích, jejichž realizace bude závislá na našich ekonomických výsledcích.

Klíčovou roli hrají rovněž kvalifikovaní zaměstnanci. Máte stabilní tým nebo je o některou z profesí nouze? Jak vůbec hodnotíte odbornou připravenost potenciálních uchazečů o zaměstnání u Vás?
Myslím si, že dnes jakákoli průmyslově orientovaná firma vnímá problematiku nalezení anebo vychování mladých lidí zejména na dělnických pozicích. V našem případě zámečník nebo svářeč je velký problém do budoucna. I přesto, že dnes mnoho oborů díky nezájmu z řad mladých lidí na středních školách a učilištích zaniká
nebo jsou z důvodu velmi malého zájmu omezeně obsazené, snažíme se u nás ve firmě každému novému zaměstnanci nabídnout perspektivu a stabilitu v jeho budoucí cestě životem. Mnohdy ze zkušenosti nabízíme pomocnou ruku rekvalifikace mladým lidem se zájmem o práci, kteří ovšem na dané pracovní místo u nás ve firmě nepřichází s potřebnou kvalifikací. V souladu s naší ekonomickou situací neustále vylepšujeme našim zaměstnancům jak mzdovou, tak také sociální úroveň. V našich investičních záměrech dbáme na co nejrychlejší nahrazení těch procesů výroby, které mají přímý vliv na zdraví našich zaměstnanců, a sice automatizací a modernizací pomocí zavedení nových technologií. Jsme hrdí na to, že naši zaměstnanci jsou na potřebné kvalifikační úrovni, a že ti zkušení předávají své dovednosti a umy těm mladým. Tímto doufáme v zachování kontinuity oboru zpracování železa a úcty k ruční práci, kterou nebude ve všech důsledcích v budoucnu možno nahradit vždy stroji a automatizací.

Které zakázky v posledních pěti letech hodnotíte jako klíčové a proč?
Je těžké vypíchnout klíčové zakázky, důležité byly a jsou pro nás všechny. Naší filozofií je se diversifikovat od ostatních výrobců zejména tím, že se snažíme vyrábět zakázky složitějšího charakteru nebo s vysokou komplexní přidanou hodnotou služeb pro zákazníka. V energetickém sektoru jsme certifikovanými dodavateli ocelových konstrukcí zakrytí plynových turbín firem SIEMENS, ALSTOM, GE. Tyto zakázky provádíme od zpracování dílenské dokumentace dle prvotních návrhů zákazníka ve 3D, přes výrobu s podrobným sledováním všech výrobních a materiálových procesů v rámci našeho IS, až po velmi propracované a na zákazníky orientované zámořské balení. Naše konstrukce stojí na všech kontinentech a dopomáhají ve vykrytí rostoucí spotřeby elektrického proudu. Jako mimořádně velikou zakázku můžeme čerstvě uvést 8 jednotek plynových turbín pro projekt EGYPT, kterou jsme obdrželi v roce 2015 s realizací až do roku 2017. V roce 2014 jsme dodali v rámci ražení tunelů podpůrné konstrukce pro výstavbu obchvatu rychlotratě kolem města Sydney, Austrálie, a to v objemu cca 800 t. Naše konstrukce dopomohly také při výstavbě infrastruktury metra pro světový šampionát ve fotbale ve městě Doha v Kataru, a to v objemu cca 650 t. Vedle toho jsme dodavateli nosných konstrukcí létajících kabin, tzv. SKYDIVING arén, které mají své uplatnění ve výcviku simulace volného pádu, jak v civilním, tak také vojenském sektoru.

V neposlední řadě jsme dodavateli těl strojů úpravárenské techniky, jako jsou prosévací stroje, vibrační žlaby a těžkotonážní separační rošty do sléváren, dopravníkových mostů a pylonů. V roce 2015 jsme uzavřeli stěžejní zakázku na dodávku nové slévárenské tratě pro generální rekonstrukci slévárny v Německu s realizací v první polovině roku 2016.

Jaké jsou plány TMETALu na dalších dvacet let?
Chceme i nadále pokračovat ve vizích investic do výrobně technického zázemí firmy, dbát na rozvoj znalostí našich zaměstnanců a jejich motivace pracovat u nás. Naší prioritou je pokračování v automatizaci našich výrobních procesů a přispět tím k navýšení výrobních kapacit, díky kterým bychom se zase mohli významněji vrátit k dodávkám i pro tuzemský trh. Hlavním cílem je dokončit a dotáhnout myšlenky v realizaci vlastní produktové řady technologických stanic v oblasti třídění a zpracování odpadů a dalších materiálů. Pevně věřím, že se nám všechny cíle a sny podaří naplnit, a že budeme stále „silní ve zpracování oceli“.


Aktuálně:

TMETAL DODÁVÁ OCELOVÉ KONSTRUKCE PRO SIEMENS V EGYPTĚ
TMETAL získal zakázku na výrobu a dodávku ocelových konstrukcí pro 8 jednotek odhlučnění plynových turbín pro Siemens, které budou součástí nově budovaných elektráren v Egyptě. V průběhu roku 2016 a 2017 zde TMETAL dodá celkem 450 t ocelových konstrukcí.

Naše zakázka je součástí projektu, v rámci kterého Siemens v Egyptě postaví 3 nové plynové elektrárny a 12 větrných farem o souhrnné kapacitě 16,4 GW. Země aktuálně bojuje s častými výpadky elektrického proudu, neboť její stárnoucí energetická síť nestačí uspokojovat rychle rostoucí poptávku po elektřině. Díky této výstavbě by se energetická výrobní kapacita země měla zvýšit až o 50 %. Podle společnosti Siemens se bude jednat o největší plynové elektrárny na světě.

TMETAL je certifikovaným dodavatelem ocelových konstrukcí do energetického průmyslu pro Siemens, GE a Alstom.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Aleš PavlínPředmontáž ocelové konstrukce pro plynovou turbínu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ocelové průvlakové kotvy – znáte je opravdu tak dobře?Ocelové průvlakové kotvy – znáte je opravdu tak dobře? (86x)
Průvlakové kotvy jsou jedním z nejoblíbenějších typů ocelových kotev. S takovou oblíbeností jde nevyhnutelně ruku v ruce...
Jak efektivně zabezpečit výkopy při zemních pracích?Jak efektivně zabezpečit výkopy při zemních pracích? (69x)
Během zemních prací na výkopech a startovacích šachtách pro protlaky, tuneláže, kanalizace nebo plynové a vodovodní potr...
Použití kamene pro obklad fasádyPoužití kamene pro obklad fasády (61x)
Fasáda je základní estetickou dominantou každé stavby. Způsobů, jak ji lze dekorovat je mnoho. Od klasických omítkovin p...

NEJlépe hodnocené související články

Použití kamene pro obklad fasádyPoužití kamene pro obklad fasády (5 b.)
Fasáda je základní estetickou dominantou každé stavby. Způsobů, jak ji lze dekorovat je mnoho. Od klasických omítkovin p...
REDSTEEL: ideální řešení z oceli jak ve stavebnictví, tak i v designu a uměníREDSTEEL: ideální řešení z oceli jak ve stavebnictví, tak i v designu a umění (5 b.)
Společnost UnionOcel, s.r.o. v minulém roce představila velmi vydařenou realizaci z oceli odolávající atmosférické koroz...
Montovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v ZaječíMontovaná hala v areálu Vinařství U kapličky v Zaječí (5 b.)
Ve známém vinařském areálu Vinařství U Kapličky na Jižní Moravě, kde se natáčel filmový snímek Bobule vyrostla nová mode...

NEJdiskutovanější související články

Jaká plastová okna vybrat?Jaká plastová okna vybrat? (185x)
Plastová okna jsou velmi praktická na údržbu, mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a stejně tak jako udrží teplo...
Chemická kotva funguje v jakémkoliv stavebním materiáluChemická kotva funguje v jakémkoliv stavebním materiálu (15x)
Připevnění umyvadla, zábradlí nebo ocelové konstrukce chemickou maltou je dnes tak snadné jako aplikace silikonového tme...
Potřebuji nová garážová vrata, ale co mám vlastně chtít?Potřebuji nová garážová vrata, ale co mám vlastně chtít? (8x)
Co by byla garáž bez garážových vrat? Existuje vůbec taková? S téměř stoprocentní pravděpodobností ne. Je proto důležité...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice