KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009     Na veletrhu FOR ARCH byly vyhlášeny výsledky soutěže Architect Award ABF

Na veletrhu FOR ARCH byly vyhlášeny výsledky soutěže Architect Award ABF

Publikováno: 2.10.2009
Rubrika: 2009

Poznat soudobou architekturu a přilákat mladou generaci ke studiu architektury. I to byl záměr soutěže Architect Award ABF 2009 určené mladým a začínajícím architektům, nad kterou převzala odbornou garanci Česká komora architektů. Porota v čele s předsedou Ing. arch. Ľubomírem Závodným nominovala z přihlášených 73 děl celkem 17 prací, z nichž vzešel v každé ze tří kategorií vítěz. Výsledky byly oficiálně vyhlášeny na 20. mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Odborná porota pracovala ve složení: Ing. arch. Ľubomír Závodný ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě (předseda poroty), Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů, Ing. arch. MgA. Osamu Okamura, šéfredaktor ERA 21, MgA. Ondřej Císler, Hnilička Cisler Architekti, doc. Ing. arch. Petr Hrůša, Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o. a Ing. arch. Markéta Cajthamlová, Architektonická Projekční Kancelář. Jako odborný poradce byl k hodnocení přizván také prof. Ing. arch. Josef Pechar, DrSc., za Nadaci „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“.

„Ambiciózní soutěž Architect Award, jejíž původní název Young Architect Award více vystihoval její smysl a zaměření, naplňuje jeden z cílů pořadatele – porovnat práci a kvalitu mezi studenty a absolventy jednotlivých škol z různých zemí. S ohledem na své zkušenosti považuji tento ročník Architect Award 2009 za úspěšný, všechny kategorie byly zastoupeny značným množstvím prací, z kterých jsme jako členové poroty vybrali v prvním kole poměrně mnoho nominací na hlavní ceny, což vypovídá o celkové vysoké úrovni přihlášených děl,“ zhodnotil soutěž předseda poroty, který se osobně ujal předání jedné z cen na slavnostním galavečeru.

V kategorii Studie připadlo prvenství projektu Mateřská škola na střeše Provozní budovy Národního divadla, jehož autory jsou Martin Prokš a Marek Přikryl. Kategorii Realizací vévodil projekt Tomar Environmental Monitoring and Interpretation Office z dílny kolektivu mladých autorů ateliéru EMBAIXADA z Portugalska. Člen ateliéru 2arch.com Martin Kropáč se stal vítězem kategorie Studie – školní práce, a to za dílo Muzeum kubánských uprchlíků. Speciální Cenu poroty si odnesl Ing. arch. Tomáš Král za Bydlení ve věžovém domě v Praze – Holešovicích. Mimořádnou cenou Hlávkovy nadace s názvem Cena architekta Josefa Hlávky za revitalizaci Spolkového domu ve Slavonicích se mohou pyšnit architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský. Cena mediálního partnera připadla Michaele Roženské za projekt Plovárna Jenštejn.

První zastávkou putovní výstavy soutěžní přehlídky se stal Minsk, kde se na mezinárodní soutěži Leonardo Award 2009 představilo všech 17 nominovaných prací. S pracemi budoucích i začínajících architektů se budou moci seznámit i tuzemští návštěvníci, výstavy budou organizovány ve spolupráci s partnerskými vysokými školami. Aktuální program na www.architectaward.cz.

 

Rozhovor se členem poroty MgA. Ondřejem Císlerem

V čem vidíte smysl soutěže Architect Award?
Srovnání studentů různých škol a mladých začínajících architektů je jistě velká výzva. Taková soutěž tu doposud nebyla, takže Architect Award má velký smysl, vyplňuje mezeru v nabídce soutěží. Myslím, že ještě bude chvíli trvat, než se její postavení úplně doladí, protože jednak je složité porovnávat věci, které jsou velmi různorodé, a problém je také s účastí zahraničních architektů. Ti samozřejmě laťku zvyšují, a je to dobře, ale organizačně se soutěž komplikuje. Byly tu i úvahy, že by soutěž měla postihnout celý středoevropský prostor, ale to je myslím ještě v nedohlednu.

Jaký byl poměr domácích a zahraničních účastníků?
Domácích architektů bylo víc, zahraniční na soutěž narazili asi spíše náhodou a zkusili to. Ale byli velmi úspěšní, řada se jich dostala do nejužšího výběru a jeden zahraniční projekt získal cenu v kategorii realizací. Byl skutečně vynikající. Šlo o rekonstrukci starší budovy, vlastně jakousi vestavbu domu do domu, provedenou sochařským způsobem, výtvarně velmi zralým. A bylo také zajímavé, že to byla veřejně prospěšná stavba, financovaná z peněz Evropské unie.

V kategorii studií zvítězila neobvyklá stavba, mateřská škola na střeše Provozní budovy Národního divadla.

Nad tímto tématem proběhla rozsáhlá debata, zajímavá je především samotná idea domu. Autoři zřejmě částečně navázali na školní zadání v ateliéru Hájek-Šépka na Fakultě Architektury ČVUT, ale to téma je pěkné a autoři se ho zhostili svěžím způsobem. I když jsme chvíli váhali, jestli síla projektu nespočívá víc v kongeniální prvotní myšlence, rozhodli jsme se nakonec cenu udělit, protože je to přístup k architektuře, který nám byl sympatický. Autoři projekt evidentně dělali s nadšením a jejich práce je nezatížená a inspirující, zkrátka chytrá současná architektura.

Cenu v kategorii školních projektů získalo Muzeum kubánských uprchlíků. Čím vás projekt zaujal?
Jedná se o velmi zajímavý projekt, monumentální architekturu, která pracuje s přírodním prostředím, konkrétně s mořským břehem. Dům je zčásti pod mořem, pěkně pracuje se světlem, s fungováním přílivu a odlivu. Asi by byl technicky velmi náročný na realizaci, ale přitom není nereálný. Zároveň je nositelem hlubšího smyslu. Je to projekt na závažné téma. Asi lze vystopovat významný vliv vedoucího ateliéru, profesora Bočana, ale student sám za sebe určitě dokázal naplnit úlohu beze zbytku, povedlo se udělat opravdu velkolepý dům – kdyby se zrealizoval, měl by moc pohnout myšlením lidí. Jedná se o ten typ domu, do kterého když člověk přijde, je to zážitek na celý život. Takové architektury u nás moc není.

Soutěž nebyla omezena tematicky, autoři mohli přihlásit jakýkoliv projekt?
Byla víceméně omezena jenom věkem a kategoriemi. Soutěž je tím zajímavá, ale i obtížná pro hodnocení, protože se potkají různorodé projekty, srovnávají se velmi rozdílné věci. Porotci musí velmi pečlivě vážit kvalitu v proporci ke složitosti úkolu nebo k jeho objemu.

Hodnotili jste projekty společně, nebo každý porotce individuálně?
Jako porota jsme se sešli dvakrát, nejdříve bylo ustavující zasedání, kde se dlouho rozmýšlel způsob fungování soutěže. To bylo dobře, podařilo se ideu soutěže trochu rozpohybovat, aby nedošlo k nejasnostem během průběhu. Pak jsme se sešli znovu, ale v trochu jiném složení, k samotnému hodnocení. Byla to bohatá diskuze, reagovali jsme jeden na druhého, na některých věcech jsme se shodli jednoznačně, o jiných jsme hodně diskutovali.

Souběžně bylo vyhlášeno také veřejné hlasování o projektech.
To byla aktivita pořadatele nezávislá na porotě. Nepřikládal bych hlasování velký význam, protože při něm hraje roli množství vnějších faktorů, pro architekturu samotnou méně podstatných a výsledek může být poněkud zavádějící. Odborná porota je schopná dojem líbí-nelíbí konfrontovat s odbornými znalostmi, kontextem a zkušenostmi, takže její hodnocení vždycky bude podstatně spravedlivější.

Budou se soutěžní projekty vystavovat?
Myslím, že ano. Důležité je, že se vybraly nominace, medializuje se a vystavuje více projektů, není prezentován jenom jediný laureát z každé kategorie. Umožňuje to srovnání, debatu, a v tom vidím přínos.

Míní pořadatelé soutěž opakovat i v dalších letech?
Myslím si, že určitě ano, vyhlašovatel chce pokračovat a má ambici, aby se soutěž stala jakýmsi měřítkem kvality, získala prestiž a stala se srovnáním práce mladých architektů. Což je velmi cenné.

Připravila Věra Konečná, www.bydleni-iq.cz
Více informací naleznete na www.architectaward.cz
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice