KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2015    Na hannoverském veletrhu Průmyslové automatizace předvádí KUKA oranžovou továrnu budoucnosti

Na hannoverském veletrhu Průmyslové automatizace předvádí KUKA oranžovou továrnu budoucnosti

Publikováno: 31.3.2015
Rubrika: 2015

KUKA jako přední evropský poskytovatel průmyslových robotů a automatizovaných výrobních řešení prezentuje, jak její výrobky dokážou zvýšit konkurenceschopnost, i jejich kompatibilitu s digitálním světem. Návštěvníci letošního hannoverského veletrhu se mohou důkladněji seznámit s rostoucí digitalizací výroby a kooperativním propojením člověka a stroje. KUKA svými produkty bezprostředně prezentuje zapojení ve čtvrté průmyslové revoluci – Industry 4.0.

Robot je rozhodující složkou pro továrnu budoucnosti, v jejímž středu se nachází člověk. Pouze díky výkonným, efektivním, flexibilním a především bezpečným výrobním systémům vznikají automatizační koncepce, které zohledňují zájmy pracovníků ve výrobě a jsou proto schopné obstát v budoucnosti.

Ve stánku GO4 v hale 17 v úsekuIndustrial Automation se na více než 1000 metrech čtverečných rozkládají inovační řešení KUKA, která mají společnou podstatnou vlastnost: všechna do jednoho jsou připravená po Průmysl 4.0 a vnášejí flexibilitu do kapacity výroby, do kapacity logistiky a do trvale udržitelného hospodaření se zdroji. To se daří pomocí slučování světa informačních technologií s klasickými špičkovými technologiemi průmyslu v systémy Cyber Physical Production Systems (CPPS).

Aby bylo možno flexibilně reagovat, řídit toky dat z komplexních sítí kolem celé zeměkoule, zpracovávat je a vzájemně propojovat digitální řízení nejrůznějších systémů, jsou standardizovaná rozhraní na bázi mainstreamových IT technologií nepostradatelná. Vedena touto ústřední myšlenkou etablovala KUKA ovládání robotů na BÁZI PC již v 90. letech. Také následující inovace a vývoj pocházející z firmy KUKA nepřetržitě sledovaly základní myšlenku jednoduché integrace. S LBR iiwa a jeho ovládáním půjde KUKA nyní o krok dál a poskytne produkty, které budou opravdu „Industrie 4.0-ready“, tedy připraveny pro čtvrtou průmyslovou revoluci. K tomu patří mezi jiným i vlastnosti jako bezpočet externích komunikačních portů, otevřený a modulární řídící Framework (aplikační rámec) nebo také jednoduché využití a možnost napojení na externí systémy a ovládání strojů. Přitom KUKA průběžně vsází na otevřené a interoperabilní standardy.

KUKA určuje stěžejní body: spolupráci člověka a stroje, mobilitu a řízení
V těchto třech stěžejních bodech: spolupráci člověka a stroje, mobilitě a řízení, jsou znázorněny konkrétní robotická a systémová řešení. Že se ve „smart factory“ zítřka nenachází v centru stroj, nýbrž člověk, je zde také viditelné. KUKA udává směr vývoje i letos. Prezentuje se také aplikacemi kolem inovativního, celosvětově prvního kolaborativního robota lehké konstrukce. LBR iiwa pracuje v přímém a bezpečném spojení s člověkem a hodí se pro sériovou výrobu. K tomu se přidružují produkty a služby ze širších oblastí působnosti firmy KUKA.

Aplikace pro skladovou logistiku
Poprvé je prezentován nejnovější člen rodiny KUKA: Swisslog. Švýcarští profesionálové v oblasti logistiky prezentují ve stánku KUKA, jak se spojují roboty a mobilní řešení skladové logistiky v maximální flexibilitu a jak tím může být zvýšena produktivita.

KUKA Industries se představuje
KUKA Industries mezi jiným předvádí standardní řešení pro ovládání zařízení a jednoduché vyhodnocování výrobních ukazatelů z řídicí roviny. Také možnosti obsluhy přes reisPAD, TouchPC nebo propojené tablety PC. Za jménem KUKA Industries  se skrývá Reis GmbH & Co.KG Maschinenfabrik, která byla po úspěšné integraci sloučena s divizí KUKA Systems.

Vědomé šetření energie není tématem k diskusi pouze v hlavním stánku KUKA, ale též u exponátu KUKA v rámci iniciativy VDMA (Informační centrum německé konstrukce strojů a zařízení) „Blue Competence“, rovněž v hale 17. Zde mají návštěvníci veletrhu příležitost na jízdním kole rozjet svůj souboj proti robotu – přitom nejde o rychlost, nýbrž o lepší využití energie.

KUKA Innovation Award přechází do druhého kola
Přímá spolupráce člověka a stroje je v popředí také v případě letošní inovace KUKA Award: Úkolem soutěžících bylo vyvinout aplikaci nebo klíčovou technologii s robotem lehké konstrukce KUKA LBR iiwa. Finalisté z výzkumných týmů vystavují své aplikace na hanoverském veletrhu, na němž KUKA ocení vítězný tým i částkou 20.000 EUR.

I na dalším exponátu KUKA demonstruje spojení člověka a robotu: Také letos mají návštěvníci hannoverského veletrhu příležitost odvážit se k jízdě s robocoasterem  KUKA.

Kromě toho lze produkty firmy KUKA vidět v akci u četných dalších stánků systémových a technologických partnerů augsburského koncernu Hightech.

KUKA aktivně spoluvytváří průmysl 4.0
Zapojení firmy KUKA z Augsburgu ukazuje, že „Industry 4.0“ není pro firmu KUKA pouhým módním trendem. Augsburští se aktivně uplatňují v pracovních společenstvích platformy Industry 4.0, ve VDMA (Informační centrum německé konstrukce strojů a zařízení) a v dalších odvětvových svazech a vytvářejí tak soudržnost s partnery a svazy. Idea „Industry 4.0“ se dá realizovat pouze v těsném spojenectví se všemi jeho účastníky.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

6. odborná konference KONSTRUKCE 20156. odborná konference KONSTRUKCE 2015 (27x)
Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně se stal 12. listopadu dějištěm šestého ročníku odborné konference České asociace...
„Chceme být první, koho přivoláte“„Chceme být první, koho přivoláte“ (23x)
Říká v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ján Fabián, generální ředitel společnosti Schindler pro ČR a SR, která je jednič...
Válcovna každý den vyrobí drát dlouhý jako trasa z Česka do ArgentinyVálcovna každý den vyrobí drát dlouhý jako trasa z Česka do Argentiny (22x)
Kontidrátová trať v Třineckých železárnách denně chrlí tisíce kilometrů kvalitního drátu. Ročně ho vyrobí více než 800 t...

NEJlépe hodnocené související články

Nový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tunNový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tun (5 b.)
V ocelárně huti ArcelorMittal Ostrava byl uveden do ostrého provozu nový mostový jeřáb. Kolos o hmotnosti 500 tun, šířce...
Česká rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologieČeská rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologie (5 b.)
Česká rodinná firma RWT, přední evropský výrobce brousících strojů, rozšiřuje své exportní destinace a expanduje na vyso...
Regus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČRRegus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČR (5 b.)
Společnost Regus, největší globální poskytovatel flexibilních pracovišť, dnes oznámila otevření nového business centra P...

NEJdiskutovanější související články

Právě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM ExcellentPrávě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM Excellent (2x)
Certifikace BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) se pro nově stavěné kancelářské bud...
Pronájem průmyslových prostor a logistických center bude dražší (1x)
Jak potvrdilo 75 % ředitelů developerských společností,  firmy využívající  v Česku logistická a průmyslová centra potře...
Lindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světěLindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světě (1x)
Lindab, přední světový výrobce vzduchotechniky a systémů chlazení a vytápění, byl lodní společností Royal Caribbean Crui...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice