KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2010    Konference ČK LOP potřetí

Konference ČK LOP potřetí

Publikováno: 1.7.2010
Rubrika: 2010

Třetí ročník úspěšné národní konference napříč spektrem sféry lehkých obvodových plášťů přinesl mnoho zajímavých podnětů. Aktéry letošního dění byli například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Ing. Václav Matyáš, zástupce Slovenské komory lehkých obvodových plášťů prof. Ing. Anton Puškár, Ph.D., či architekti doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek a Ing. arch. Josef Pleskot. Akce proběhla 13. května v hotelu Andel‘s v Praze na Smíchově a zaznamenala vysokou účast – 300 odborníků.

Konferenci zahájil Leopold Bareš, předseda představenstva České komory lehkých obvodových plášťů. „Všichni, kteří pracujeme ve stavebnictví, prožíváme těžkou dobu krize. Stavebnictví, tak jako jiné obory, zažívá hluboký pokles. Krize je však svým způsobem očista – je to prostor pro sebereflexi, je to šance na změnu. Přál bych si v této náročné době, abychom se při těžkostech, které prožíváme, chovali korektně a ctili pravidla čistého obchodu,“ pronesl Leopold Bareš.

V úvodním projevu Ing. Václava Matyáše zaznělo: „Když jsem v loňském roce ve Vysočanech hovořil na Svazu podnikatelů ve stavebnictví o krizi, netušil jsem, že její dopady a průběh budou na naše klienty tak dramatické. Stavebnictví jako jeden z protikrizových receptů zůstává bohužel stranou pozornosti, a to, co nám také vadí, je naprostý nezájem státní správy v našem odvětví.“

Ing. Matyáš také zdůraznil vážnost současné situace: „První kvartál letošního roku zaznamenal téměř 40% propad zakázky – z toho pozemní stavitelství je asi na 13 % a propad inženýrských staveb činí 54,5 %, z toho dopravní infrastruktura 76 %. To jsou velice vážná čísla. V jejich kontextu je důležité se zamyslet nad podnikovou strategií jako takovou.“ A dále pokračoval: „Pokles zakázky ve stavebnictví není možné svádět na zimu. Příčiny z pohledu zimy jsou pouze okrajové, podstatné je nevytvoření zakázek, nepřipravenost projektů a nezahajování projektů – tam jsou ty hlavní příčiny.“

Výkonný ředitel České komory lehkých obvodových plášťů Ing. Milan Zápotocký pohovořil o významu Komory a sdělil: „Novinkou je, že ČK LOP se stala kolektivním členem Svazu podnikatelů ve stavebnictví.“

Se svými příspěvky dále vystoupili:

  • Ing. Petr Kučera, CSc. (CSI a. s., Praha) – Vliv lehkých a těžkých obvodových plášťů na pohodu vnitřního prostředí v letním a přechodném období
  • prof. Ing. Anton Puškár, Ph.D. (Stavebná fakulta STU v Bratislavě)
    – Slovenská technická norma STN 73 3134 „Stavebné práce, Styk okenných konštrukcií a obvodového plášťa budovy, Požadavky na zkúšanie“ – Zkušenosti s přípravou normy, praktické aspekty a soulad s evropskými normami
  • Ing. Vladimír Horák (IQ Service, s. r. o.)
    – Problematika rosení skel na oknech
  • doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek (Petr Hájek architekti)
    – Projekty
  • Ing. Robert Žúdel (Aluplast GmbH) – Praktické aspekty aplikace plastových oken ve stavbách
  • Ing. Roman Zahradnický (TPF s. r. o.) – Projektování a realizace LOP, oken a dveří v bludném kruhu zákonů, vyhlášek a norem
  • Ing. arch. Josef Pleskot (AP atelier) – Rozumné stavění
  • Plk. Ing. Zdeněk Hošek (MV GŘ HZS ČR, odbor prevence)
    – Bezpečnostní požadavky na lehké obvodové konstrukce

ZEPTALI JSME SE NA AKCI:

  1. Jaký má podle Vás význam konání takovýchto konferencí, které se týkají konkrétního tématu z mnoha hledisek – zde lehkých obvodových plášťů budov?
  2. Jak byste ohodnotil letošní třetí ročník konference?
  3. Co byste popřál konferenci do příštího roku?

Ing. Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví
Ad 1)
Odvětví stavebnictví není zcela určitě jenom o vlastní produkci a o problémech firem, které s ní souvisejí. To, co je velice podstatné, je technická a technologická úroveň odvětví, a je bezesporu velice pozitivní srovnávat development – ten pokrok v technické, inženýrské a technologické oblasti i se zeměmi „staré“ EU15. Vývoj cca od roku 1995 až do dnešní doby byl o aplikaci nových technických řešení, aplikaci a harmonizaci řady norem a evropských standardů do české legislativy a samozřejmě je to dnes na výsledcích v architektuře, na technické i kvalitativní úrovni vidět. To, co je velice důležité, je potřeba konfrontovat výrobce s vysokými školami, s vývojovými pracovišti, umět sledovat trendy okolního světa, aplikovat nové technologie a nové poznatky do technické a architektonické úrovně našich staveb. Z těchto důvodů je význam takovýchto konferencí neoddiskutovatelný. Je velice významné, že dnes na této konferenci řešíme problematiku lehkých obvodových plášťů, a jsem rád, že se rovněž celá řada jiných konferencí zaměřuje na další odborná témata, jako jsou pozemní stavitelství, tunelová dopravní infrastruktura, rychlostní železnice, problematika dálniční sítě. Je dobře, že u nás existuje spektrum odborných inženýrských komor, které sledují vývoj oboru a přinášejí novinky nejenom pro odbornou ale i laickou veřejnost.

Ad 2) Myslím si, že konference LOPu se nesou ve vysokém odborném standardu. To, co je samozřejmě na první pohled velice pozitivní, je obrovská účast – zájem výrobců i dodavatelů o techniku, o prezentace nových řešení. Když to srovnám s jinými konferencemi, musím organizátorům skutečně „seknout poklonu“. To je první věc. Druhá věc: letošní úroveň prezentací, jejich zaměření je zase o krok dopředu ve srovnání s minulými ročníky. Musím uznat, že jsou to věci velice zajímavé a podnětné a mohu ze své praxe generálního ředitele, předtím šéfa divize a stavbyvedoucího říci, že to finále, ta produkce výrobců, dodavatelů lehkých obvodových plášťů, je takovou „třešničkou na dortu“ na našich stavbách. S úžasem a obdivem sleduji technickou úroveň, na kterou jsme se v tomto segmentu stavebnictví dopracovali.

Ad 3) Přál bych nejenom konferenci ale i nám všem, aby se po této hektické předvolební době usadila taková vláda a ministerstva, kteří budou zcela odpovědně přistupovat k problémům krize, průmyslu, investiční a proinvestiční politiky. To jsou totiž nástroje a recepty na řešení krize. Věřím, že i ve světle deficitu problému veřejných financí převládne v této zemi pragmatický názor ekonomů, profesionálů a skutečných hospodářů k tomu, aby se zde investovalo. A to, že je kam a kde investovat, na to stačí úplně prosté srovnání dnešní civilizační úrovně ve vybavenosti staveb České republiky s úrovní staré EU15. A když oceníme tento rozdíl finančně, tak se pohybujeme v bilionech korun. Myslím si, že jde v současné době o překonání toho pomyslného dna, ale je otázkou, jak dlouho se v něm budeme nacházet. A ten prostor, co jsem nazval civilizační úrovní ve vybavenosti staveb naší země ve srovnání se starou EU15, je pozitivním signálem pro budoucnost.

Ing. Milan Zápotocký, ČK LOP
Ad 1) Téma lehkých obvodových plášťů je velice široké, máme zde zastoupeny architekty, odborníky z tepelné techniky, výrobce a realizátory obvodových plášťů. Musím říci, že se nejedná o komerční akci. Je to setkání odborníků, které by mělo přinést nové informace, poskytnout možnost vzájemné konfrontace. Její další význam je také v tom, že informuje širší veřejnost o veškerém dění v Komoře a seznamuje s tím, co je nového, čeho se za rok podařilo dosáhnout. Na druhou stranu dáváme znát, že existujeme a že Komora sílí – v současné době má již 30 řádných členů.

Ad 2) Letošní ročník konference je odlišný tím, že do jeho příprav vstoupila i řada dalších firem, které se zabývají výrobou plastových komodit. Jsou tu tedy nově výrobci plastových oken a na základě toho se rozšířila i témata konference. Nové jsou i obsáhlé přednášky architektů o použití plastových konstrukcí v architektuře. A rozhodně se od minulých dvou ročníků tato akce liší svou vysokou účastí.

Ad 3) V příštím roce budeme s pořádáním této konference a samozřejmě s činností ČK LOP pokračovat. Máme před sebou hodně úkolů, které se budeme snažit splnit. Přál bych si, aby příští konference byla minimálně tak vydařená, jako ta letošní.

Ing. Petr Nevšímal, Nevšímal a. s.
Ad 1)
Celá konference je v duchu problematiky, kterou nám naše legislativa vystavuje. Tomu je věnováno asi 80 % přednášek. Účelem konference je seznámit odbornou veřejnost, která by zde měla být zastoupena z 80 %, s problematikou, s níž se my zpracovatelé a dodavatelé setkáváme každý den.

Ad 2) V minulém ročníku se mi více líbilo prostředí, kde se konference konala. Na tomto ročníku mne více zaujala témata přednášek. Velmi poutavá byla například přednáška pana architekta Hájka. Účast je dle mého názoru vysoká a tento rok je zde, myslím, více odborné veřejnosti než v minulých letech. Domnívám se, že to je z toho důvodu, že je Komora více v podvědomí a lidé ji začínají vnímat ne jako účelový spolek, ale jako společenství, které funguje za určitým účelem – pro nastavení kvality práce v oboru lehkých obvodových plášťů.

Ad 3) Komoře bych popřál více členů – což znamená větší kvalitu. Dalšímu ročníku konference ještě více odborné veřejnosti. Jediné, co mohu říci, že mne mrzí, je to, že se nezúčastnilo tolik architektů, jak jsme si přáli.

Ing. Milan Šívr, HUECK Hartmann
Ad 1)
Myslím si, že je velice důležité, že vznikla Česká komora lehkých obvodových plášťů. Jak zde již v úvodu řekl Ing. Zápotocký, tato Komora vznikla jako ochranný článek proti nesmyslným požadavkům jednak ze strany tvůrců norem, jednak ze strany investorů, a má podporovat výstavbu konstrukcí, které jsou realizovatelné, a které mají smysl a vývoj.

Ad 2) Jsem potěšen, že se z této konference stává mezinárodní akce. Letos mne zaujal příspěvek pana profesora Puškára ze Slovenska, tvůrce normy týkající se navrhování oken. Myslím si, že je to i důvod tuto normu řádně prostudovat, protože spousta věcí je použitelná i pro nás. Rovněž mne zaujala přednáška pana architekta Hájka, jako pohled z druhé strany a velice se mi líbila jeho slova: „Představil jsem Vám zde devět staveb, a kdybych měl dodržovat veškeré zákony, předpisy a vyhlášky, tak by nestál objekt ani jeden.“ Co se týká účasti na této konferenci, mohu konstatovat, že je velmi vysoká. Jsou zde zastoupeni představitelé jednotlivých systémů – plastových, hliníkových. Jsou zde přední zpracovatelé systémů a řada význačných architektů.

Ad 3) Popřál bych Komoře, aby se jí dařilo minimálně tak, jako v uplynulých třech letech. Mnoho architektů i techniků se těší na ročenku ČK LOP, kterou Komora každoročně vydává. Přeji Komoře, aby se ročenka povedla. Je v ní přehledný souhrn norem a předpisů, týkající se oblasti lehkých obvodových plášťů. Na konferenci zaznělo přání Komory o další rozšíření o dodavatele systémů dřevěných konstrukcí. Je pozitivní, že Komora není uzavřeným nehybným spolkem, ale chce se nadále rozšiřovat.

Conference of Czech Chamber of Light External Cladding for the third time
The third year of successful national conference on the issues of light external cladding has brought many interesting ideas. The participants of this year’s conference included for example the President of Association of Building Entrepreneurs Ing. Václav Matyáš, representative of the Slovak Chamber of light external cladding prof. Ing. Anton Puškár, Ph.D., or Architects doc. Ing. Mgr. Acad. Architect Petr Hájek and Ing. Arch.Josef Pleskot. The conference took place on 13. May in hotel Andel’s in Prague-Smíchov and had a high participation rate – 300 experts.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Ing. Václav Matyáš poukázal na vážnost situace v českém stavebnictví.Konference se konala v prostorách hotelu Andel‘s v Praze na Smíchově.Letošní třetí ročník konference ČK LOP se těšil velkému zájmu posluchačů. Zúčastnilo se ho 300 odborníků.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nový zimní stadion v ChomutověNový zimní stadion v Chomutově (31x)
V roce 2013 bude v Chomutově v blízkosti Zooparku k dispozici kompletní a moderní sportovní a kulturní společenský areál...
Volvo začalo stavět nové Truck Centrum v HavířověVolvo začalo stavět nové Truck Centrum v Havířově (28x)
Společnost Volvo Truck Czech s.r.o. zahájila výstavbu nového Volvo Truck Centra v Havířově. A to v době, kdy se příliš m...
„Od počátku své existence se PSJ, a. s., prosazuje na zahraničních trzích,“„Od počátku své existence se PSJ, a. s., prosazuje na zahraničních trzích,“ (26x)
tvrdí generální ředitel a předseda představenstva PSJ, a. s., Ing. František Vaculík....

NEJlépe hodnocené související články

Trimo představí Qbiss One a ArtMe na veletrhu BAU 2011 (5 b.)
Od 17. do 22. ledna 2011 bude Mnichov hostit veletrh architektury, stavebníchmateriálů a systémů BAU 2011. Trimo na vele...
„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“ (5 b.)
vysvětluje ředitel společnosti STROS – Sedlčanské strojírny a. s. Ing. Ladislav Filip....
Skanska se zaměří na zelené administrativní projekty ve Střední Evropě - prodává logistický pozemek (5 b.)
Společnost Skanska se rozhodla soustředit v České republice ještě výrazněji na development ekologicky šetrných administr...

NEJdiskutovanější související články

Volvo začalo stavět nové Truck Centrum v HavířověVolvo začalo stavět nové Truck Centrum v Havířově (16x)
Společnost Volvo Truck Czech s.r.o. zahájila výstavbu nového Volvo Truck Centra v Havířově. A to v době, kdy se příliš m...
Cemix získal titul Nejlepší výrobce stavebnin roku (3x)
Společnost LB Cemix, s.r.o. si připsala cenný úspěch. V soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku získala titul Nejlepšího...
Ceny stavebních prací klesnou až o 25% (3x)
Ceny stavebních prací klesnou v roce 2010 až o 25% a ceny stavebních hmot klesají nejčastěji mezi 5 až 15%. Pokud jste v...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice