KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2005    Firma znovu posiluje energetiku

Firma znovu posiluje energetiku

Publikováno: 12.10.2005, Aktualizováno: 25.12.2008 01:04
Rubrika: 2005

Strojírenská firma Vítkovice Heavy Machinery zprovoznila nové CNC zařízení na výrobu speciálních ohýbaných trubek zejména pro energetiku a teplárenství. Nový stroj navazuje na předchozí technologie pro výrobu klíčových dílů energetických kotlů, do nichž firma letos v létě investovala přes 100 milionů korun.

Díky nejnovější investici vzrostou společnosti tržby z produkce přesných ohýbaných trubek o sto procent, což představuje řádově desítky milionů korun. „Všechny tyto investice dokládají, že energetika je pro nás naprosto klíčovou, strategickou oblastí, “ řekl generální ředitel Vítkovice Heavy Machinery Milan Beněk.

Nová investice umožní dosáhnout takových parametrů produkce, kterých se stávajícími zařízeními nebylo možné dosahovat. Reaguje také na přísnější požadavky trhu. To je důležité pro naplnění záměrů strojírenské společnosti v oblasti dodávek pro energetiku a pro rozšíření sortimentu. „Počítáme s průlomem do české energetiky a teplárenství, kde jsou tyto ohnuté trubky základem hadovitých systémů kotlů – teplosměnných ploch,“ řekl ředitel vítkovické Ohýbárny trubek Zdeněk Hilšer. Hodnota nově zprovozněné investice přesáhla 12 miliónů korun. Návratnost je spočítána na dobu přibližně dvou let.

Vítkovice Heavy Machinery se letos výrazně orientují na modernizaci produkce pro elektrárny, teplárny a petrochemii. A to nejen při nákupu nových strojů a zařízení. Společnost, která je největší výrobní dcerou holdingu Vítkovice a patří do 26členného mezinárodního seskupení Vítkovice holding letos mimo jiné vyvinula a představila parní kotel pro energetiku, který bude součástí elektrárenských zařízení nové generace. Ty by měly v klasických tepelných elektrárnách produkovat stejné či větší množství energie s daleko nižšími náklady a s minimální zátěží pro životní prostředí.

Klíčovým prvkem vítkovického kotle nové generace je řešení spalovacího procesu, jehož výsledkem je snížení okamžité produkce spalin na úroveň 200 miligramů oxidů dusíku (NOx). Vítkovická konstrukce kotle s minimálními dosahovanými hodnotami NOx je zatím jediná svého druhu v České republice a mohla by zcela nahradit dosluhující technologie, u nichž se produkce oxidů dusíku pohybuje ve zhruba dvojnásobných hodnotách. Klíčovou část kotle, tedy nové řešení spalovacích procesů, budou Vítkovice Heavy Machinery v následujících týdnech prakticky ověřovat při modernizaci stávající technologie v Elektrárně Prunéřov. Obdobnou modernizaci, resp. kompletní kotel nové generace, chce firma nabídnout i dalším elektrárnám.

Dalším špičkovým know-how společnosti pro energetiku je náhrada starých zařízení a výstavba nové technologie ve stávajících prostorách elektráren. Tzv. metoda Retrofit, tedy postup, jak postavit nový energetický kotel na místě starého, je použitelná prakticky pro všechny klasické, uhelné elektrárny a teplárny v tuzemsku. Aktuální je nyní zejména projekt Elektrárny Tušimice, kam se firma přihlásila do výběrového řízení.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Další japonská společnost v Brně (37x)
Černovická terasa v Brně bude základnou pro další japonskou společnost. Bude jí Ohmori Technos Corporation a její výrobn...
V Jihlavě vyrostla nová hala (27x)
Ve čtvrtek 5. května byla slavnostně přestřižena páska v prostoru nové výrobní haly společnosti Bosch Diesel v Jihlavě &...
Metrostav navýšil podíl v Subterra na 100% (25x)
Na 100% navýšila stavební společnost Metrostav svůj podíl ve firmě Subterra....

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice