KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2011    Fasáda roku 2010 zná své vítěze

Fasáda roku 2010 zná své vítěze

Publikováno: 22.4.2011
Rubrika: 2011

7. 4. 2011 proběhlo v Hudebním divadle Karlín slavnostní vyhlášení vítězů prestižní soutěže Fasáda roku 2010. Odborná porota udělila celkem osm ocenění. V hlavních kategoriích novostavba a rekonstrukce bylo oceněno vždy po třech stavbách. Navíc odborná porota udělila zvláštní cenu v kategoriích „Rodinný dům“ a „Rekonstrukce bytového domu“. Svého favorita vybrali i zástupci mediálních partnerů, kteří ocenili novou budovu Onkologického centra při Fakultní nemocnici v Plzni v Lochotíně. Zvláštní pozornost si v letošním ročníku vysloužilo i Kongresové centrum Zlín, které si odneslo cenu ředitele společnosti Baumit, Ing. Pavla Meda.

Celkem se v letošním ročníku sešlo rekordních 206 staveb. „Přihlášené stavby vnímáme jako přesné zrcadlo trhu v uplynulých dvou letech. Zaznamenali jsme obrovský propad novostaveb bytových, ale i rodinných domů, naopak stoupl počet staveb v kategorii Rekonstrukce, což je zřejmým dopadem dotačního programu Zelená úsporám,“ komentuje průběh 11. ročníku Ing. Pavel Med. Nepoměr obou hlavních kategorií byl skutečně výjimečný. Z dvou set přihlášených staveb připadaly na novostavby necelé čtyři desítky. Vyváženější poměr panoval naopak z pohledu lokace staveb. V uplynulých ročnících často většina přihlášených i nominovaných staveb pocházela z Prahy a okolí, tentokrát jsou zástupci rovnoměrně rozmístění po celé republice.

O vítězích ve dvou hlavních kategoriích a o dvou mimořádných oceněních rozhodovala porota složená ze stavebních odborníků, které předsedal prof. Ing. Miloslav Pavlík, CSc. Dalšími členy poroty byli: architektka Ing. arch. Iva Poslušná, PhD. z brněnského VUT, Doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. z pražského ČVUT, Ing. Tomáš Chromý, člen ČKAIT, Ing. Pavel Štěpán, viceprezident ČSSI, Ing. arch. akad. arch. Vladimír Štulc a Ing. Pavel Med, jednatel Baumit, spol. s r.o.

V porotě mediálních partnerů zasedali: Mgr. Jitka Korčeková z vydavatelství Economia, PhDr. Matěj Šišolák z Jaga Media, Mgr. Antonín Gottwald z vydavatelství BusinessMedia, s.r.o. a Mgr. Jan Táborský z EXPO DATA, spol. s r.o.

 

Kategorie Novostavba
Porota jako již tradičně hodnotila fasádu z inovačního hlediska, architektonické ztvárnění a krajinný kontext, stejně jako kvalitu realizace a provedení konstrukčních detailů. V kategorii novostavba získal první místo rodinný dům v pražských Modřanech, který si současně odnesl i zvláštní ocenění v kategorii Rodinný dům. Porota na něm ocenila vyvážené proporce a použití kontrastních přirozených materiálů odlišné barevnosti, subtilních ocelových detailů, zábradlí a oplocení, které utváří kompaktní architektonický objekt se soudobou tváří.

Druhé místo putuje do moravské metropole. Odbornou porotu zaujal geometrický rastr fasády nové brněnské dominanty, administrativního centra Triniti o jedenácti podlažích. Autoři projektu vsadili namísto běžně užívané ocelové konstrukce se skleněnou fasádou na železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Nový městský palác oblékli do prvoplánově střídmého, až funkcionalistického pláště, který potvrzuje známé přísloví, že v jednoduchosti je krása.

Třetí místo porotci udělili novostavbě bytového domu v pražských Štěrboholích. Čisté, jednoduché a střízlivé řešení, respektování pouhých dvou barev ve všech detailech celé stavby a precizní řemeslné zpracování – to jsou přednosti, které porota ocenila u této nominované stavby.

1. místo v kategorii Novostavba + zvláštní cena v kategorii Rodinný dům:
Rodinný dům v Modřanech
Architekt/Projektant: Ing. Arch. Vojtěch Čáp, Ing. Arch. Klára Čápová, Ing. Roman Vejmelka
Zhotovitel fasády: FOUKAL, s.r.o.
Investor: soukromý investor

2. místo v kategorii Novostavba:
Administrativní centrum TRINITI, Brno
Architekt/Projektant: Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o.
Zhotovitel fasády:
Investor: Dominikánská, s.r.o.

3. místo v kategorii Novostavba:
Bytové domy, ulice Pod valem/Dragounská, Praha 15 – Štěrboholy
Projektant: Ing. arch. Tomáš Gajdošík
Zhotovitel fasády: P. H. A., akciová společnost
Investor: BOŽÍ DAR a.s.

 

Kategorie Rekonstrukce
První cenu v této kategorii získaly stavební úpravy budovy Městského divadla v Mladé Boleslavi. Porota ocenila použití soudobé technologie (Baumit Nanopor) na tvarově, materiálově a výrazově náročné historické fasádě, stejně jako citlivý přístup autora při obnovování všech původních prvků včetně barevnosti.

Druhé místo získala radikální proměna bývalé štábní budovy v areálu někdejších kasáren v Uherském Hradišti. Tento dům na Zeleném náměstí oživil jednotvárnou kasárenskou architekturu výraznou barevností a členitostí a stal se především pro rodiny s dětmi zajímavou alternativou bydlení v nové městské lokalitě.

Jediným zástupcem panelové výstavby se v letošním roce stala rekonstrukce Polikliniky Opatovská na pražském Jižním městě. Porota ocenila nápadité až provokující barevné řešení fasády, které přineslo oživení do fádního obytného souboru na Jižním městě. „Zatímco u historických domů jsme hodnotili, zda a jak autor dokázal vrátit vzhled stavby do původního stavu, u panelových domů jsme hodnotili, jestli se autorovi podařilo tvář stavby kultivovaně změnit,“ vysvětluje člen poroty, Ing. Pavel Svoboda, jaké bylo jedno z kritérií v této kategorii.

1. místo v kategorii Rekonstrukce:
Městské divadlo, Mladá Boleslav
Architekt/projektant: Ing. arch. Tomáš Šantavý
Zhotovitel fasády: STATUS a.s.
Investor: Statutární město Mladá Boleslav

2. místo v kategorii Rekonstrukce + zvláštní cena v kategorii Bytový dům:
Rekonstrukce BD areál Kasárny, Uherské Hradiště
Architekt/projektant: Ing. Jaroslav Křivánek
Zhotovitel fasády: Porr (Česko) a.s., Brno
Investor: DAJAK, s.r.o.

3. místo v kategorii Rekonstrukce:
Poliklinika Opatovská, Praha 4
Architekt/projektant: Ing. Zdeněk Havlina, Ing. arch. Tomáš Horský, Ing. arch. Patrik Hoffman
Zhotovitel fasády: KASTEN spol. s r.o.
Investor: Medifin a.s.

 

Zvláštní ocenění

Cena ředitele společnosti
Ředitel společnosti Baumit Ing. Pavel Med udělil v letošním ročníku zvláštní ocenění monumentální novostavbě Kongresového centra ve Zlíně. Vyslovil tím uznání výjimečnému architektonickému pojetí a kombinaci materiálů, které ostře kontrastují s tradiční funkcionalistickou baťovskou zástavbou. Skleněná předsazená fasáda v kombinaci s bílými zateplenými plochami zdůrazňuje futuristický dojem, který je umocněn barevnými světelnými efekty. Stavba je dominantou multifunkčního komplexu v centru města.

Kongresové centrum, Zlín
Architekt/projektant: AI-DESIGN, s.r.o.
Zhotovitel fasády: Sdružení PSG-International a.s. a Metrostav a.s.
Investor: Statutární město Zlín


Cena mediálních partnerů
Posledním oceněným je novostavba Onkologického centra Fakultní nemocnice v Plzni, která zaujala porotu mediálních partnerů. Porota ocenila kombinaci copilitové fasády parteru s jednoduchou fasádou hlavního traktu budovy, členěnou jen různě velkými okny. Umírněnost ve výrazu kontrastuje s odvážným konstrukčním řešením vykonzolovaného křídla, které si vyžádalo i zateplení zespodu. Střídmé pojetí obou fasád velmi dobře vystihuje účel stavby jakožto zdravotnického zařízení.

Cena mediálních partnerů:
Onkologické centrum, FN Plzeň – Lochotín
Architekt/projektant: K4 a.s.
Zhotovitel fasády: Skanska a.s.; ATIZ, spol. s r.o.
Investor: Fakultní nemocnice, Plzeň
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Průmyslové zóny v ČR jsou dobrou příležitostí pro investory (28x)
Česká republika je díky své poloze přirozenou křižovatkou mezi západní a východní částí Evropy a balkánskými zeměmi. To ...
Dny svařovací techniky – potřicáté a v novémDny svařovací techniky – potřicáté a v novém (26x)
Vamberský ESAB není třeba příliš představovat. Firma s dlouholetou tradicí stojí na pevných základech, neustále inovuje ...
Stavebnictví čeká tvrdý rok transformaceStavebnictví čeká tvrdý rok transformace (24x)
Ředitelé stavebních společností se na posledním Setkání lídrů českého stavebnictví 2011, konaném 18. ledna v Praze, shod...

NEJlépe hodnocené související články

Společnost Materiálový a metalurgický výzkum vyvinula unikátní zařízení na zkoušení malých vzorků SPUTT 500 (5 b.)
Materiálový a metalurgický výzkum, dceřiná společnost Třineckých železáren, vyvinula nové, kompaktní zařízení na zkoušen...
Touax vybudoval nejekologičtější lakovnu v Olomouckém krajiTouax vybudoval nejekologičtější lakovnu v Olomouckém kraji (5 b.)
Společnost Touax, která se zabývá výrobou a montáží modulových staveb, investovala přes deset milionů korun do inovace l...
AZ TOWER začíná pomalu stoupat k nebiAZ TOWER začíná pomalu stoupat k nebi (5 b.)
AZ TOWER, po dokončení nejvyšší budova v České republice, má úspěšně za sebou první fázi výstavby. V tuto chvíli se doko...

NEJdiskutovanější související články

Společnost Materiálový a metalurgický výzkum vyvinula unikátní zařízení na zkoušení malých vzorků SPUTT 500 (1x)
Materiálový a metalurgický výzkum, dceřiná společnost Třineckých železáren, vyvinula nové, kompaktní zařízení na zkoušen...
KASPER CZ představil novinářům zimní stadion v Jičíně a nový unikátní dřevoobráběcí strojKASPER CZ představil novinářům zimní stadion v Jičíně a nový unikátní dřevoobráběcí stroj (1x)
O společnosti KASPER CZ je známo, že klade důraz spolupráci s médii. Právě proto pozvala zástupce z médií na prohlídku j...
Pražská kancelářská budova Amazon Court byla oceněna zlatým certifikátemPražská kancelářská budova Amazon Court byla oceněna zlatým certifikátem (1x)
Společnost CA IMMO získala zlatý certifikát DGNB pro budovu Amazon Court. Jedná se o nejvyšší možné hodnocení mezinárodn...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice