KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Česko nabízí více než půl milionu volných skladů

Česko nabízí více než půl milionu volných skladů

Publikováno: 14.4.2009, Aktualizováno: 20.4.2009 08:19
Rubrika: 2009

Utlumení činnosti v průmyslových odvětvích v České republice má dopad i na segment logistických nemovitostí.

Jen v prvním čtvrtletí letošního roku přibylo na trh 263.100 m2 nových skladů, což ruku v ruce s klesající poptávkou vyhnalo míru neobsazenosti k 16,5 %. Podle nejnovější studie mezinárodní poradenské společnosti DTZ se nyní v ČR nachází 555.000 m2 prvotřídních průmyslových ploch připravených pro okamžité nastěhování nájemců.

„Rychlost, s jakou byly nové projekty dokončovány, je neúměrná uzavíraným nájemním smlouvám. Za první tři měsíce letošního roku si nájemci pronajali pouze 72.700 m2 ploch v distribučních centrech, což je o 40 % méně ve srovnání s předchozím čtvrtletím a je odrazem zhoršujících se ekonomických podmínek,“ komentuje výsledky Martijn Kanters, vedoucí oddělení Consulting & Research v DTZ. Odhaduje, že do konce roku má být dokončeno dalších přibližně 173.000 m2 v industriálních projektech. Procento neobsazenosti by však nemělo výrazně růst, protože developeři nových projektů již zahajovali stavbu se zajištěnými předpronájmy.

Na začátku dubna se v celé České republice nachází 3.351.700 m2 moderních skladových ploch. Více než polovina veškerých průmyslových projektů se nachází v okolí hlavního města – kolem 1.562.000 m2, 17 % kapacity je soustředěno v Plzeňském kraji a 14 % v Jihomoravském kraji.

Meziroční srovnání ukazuje na 40 % pokles realizované poptávky oproti poslednímu kvartálu v roce 2008. V případě meziročního porovnání je propad ještě markantnější – 60 %. Více než 4/5 pronájmů pak byly v 1. kvartálu 2009 sjednány v projektech okolo Prahy. I z toho důvodu se míra neobsazenosti v jednotlivých regionech značně liší: Praha a její spádová oblast nabízí 15,5 % volných ploch, v Brně a na dalších uzlech jižní Moravy se neobsazenost pohybuje těsně nad 1 procentem. Pravým opakem je střední Morava se 46 % neobsazeností, Moravskoslezský region s 36 % volných skladů a dále západní Čechy s 27 % prázdných prostor v distribučních centrech. Střední Morava má nejvyšší neobsazenost především kvůli zahrnutí projektu CTPark Hranice, kde je neobsazeno více než 50 % prostor.

Výše nominálního nájemného se značně odlišuje v závislosti na objemu volných prostor v dané lokalitě. V prověřených a úspěšných regionech (Praha - západ, Brno) dosahuje nejvyšší nájemné úrovně 4,50 EUR / m2 / měsíc. V problematických oblastech (Plzeňsko, Ostravsko, Praha – sever) se nájemné pohybuje na úrovni 3,80 EUR / m2 / měsíc.

„Výstavba na spekulativní bázi v podstatě skončila. Developeři se nyní snaží zaplnit stávající kapacity a jsou přístupní jednat o benefitech pro nájemce. Toho využívají společnosti, které uvažují o relokaci ze starších prostor. I s ohledem na další očekávaný pokles výše nájemného v některých lokalitách v průběhu roku 2009 se trh průmyslových nemovitostí stává trhem nájemců. Ustálení rovnováhy na trhu očekáváme až v roce 2010,“ uzavírá Martijn Kanters z DTZ.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice