KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Česko-francouzský seminář na téma « partnerství veřejného a soukromého sektoru » v Praze 28. dubna 2009

Česko-francouzský seminář na téma « partnerství veřejného a soukromého sektoru » v Praze 28. dubna 2009

Publikováno: 5.5.2009
Rubrika: 2009

Více než 100 českých a francouzských účastníků se setkalo 28. dubna v hotelu President v Praze na semináři na téma « Partnerství veřejného a soukromého sektoru », který uspořádala Ekonomická mise při Francouzském velvyslanectví, francouzská agentura pro podporu obchodu Ubifrance a Asociace PPP za přispění a spolupráce českého veřejného i soukromého sektoru.

Cílem této akce bylo podělit se o praktické zkušenosti z již realizovaných projektů formou PPP v oblasti dopravních staveb, vodohospodářství, odpadového hospodářství a výstavby veřejných budov. Téma PPP je dnes v České republice aktuální. Je připraveno 5 pilotních projektů na výstavbu železničního spojení centra Prahy s letištěm Ruzyně (Aircon), úseku dálnice D3, justičního paláce v Ústí nad Labem, věznice v Rapoticích a vojenské nemocnice v Praze.

Mnoho českých měst a krajů se zajímá o výhody, které přináší PPP buď formou delegování veřejné služby - koncese na městskou a meziměstskou hromadnou dopravu, vodárenství a odpadového hospodářství, nebo formou smlouvy PPP, která se používá na stavby nemocnic, škol, sportovních stadionů, věznic, veřejných parkovišť apod. Tento zájem potvrdili ve svých příspěvcích zástupci z české strany : PPP Asosiace, PPP Centra, ministerstva dopravy, ministerstva financí, ministerstva pro regionální rozvoj, advokátní kanceláře Holec, Zuska & Partneři, poradenské firmy Facility a advokátní kanceláře Peterka & Partners.

Představitelé francouzské strany spolu s generálním zmocněncem Institutu pro delegovanou správu (IGD) seznámili zúčastněné s dlouhou tradicí PPP ve Francii. Již v 19. století posloužila forma koncese k vybudování francouzské železníční sítě. Příkladem z poslední doby je viadukt v Millau, který postavila firma Eiffage bez použití veřejných prostředků v rekordním čase (3 roky). Zástupci velkých francouzských firem se podělili o své bohaté zkušenosti s PPP projekty ve Francii a ve světě. Jejich filiálky v České republice těží z těchto zkušeností a mohou tedy okamžitě reagovat na různá zadání: Suez environnement, Veolia Voda, Keolis, Vinci construction, Vces Bouygues, Tchas Eiffage et Vinci Park.

Pozorně sledovaným tématem bylo projektové financování a financování pomocí evropských fondů, o kterých promluvili zástupci bankovního sektoru (KB, CSOB) a ministerstev.

Setkání zřetelně ukázalo, že Česká republika je technicky připravena - jak na národní tak i na regionální úrovni - zahájit dialog o realizaci PPP projektů s potenciálními partnery. Tento dialog umožní veřejné správě optimalizovat rizika, protože tato forma dovoluje přenést rizika z veřejného sektoru na sektor privátní, a to za nejnižší možnou cenu. Ovšem s vědomím hlavního cíle, kterým je poskytování co nejlepší služby občanům.

Právě v období hospodářské krize je PPP velmi zajímavým nástrojem pro motivaci investorů a oživení ekonomiky. Francouzské příklady řešení financování za nižší úrok a se státní zárukou se setkaly s velmi příznivým ohlasem.

Francouzské ministerstvo pro ekologii, energii, udržitelný rozvoj a územní plánování si přeje prohloubit spolupráci se svými českými kolegy. Skupina francouzských specialistů na PPP nabídla českým protějškům své zkušenosti v oblasti metodického řízení této problematiky, případně i formou školení zodpovědných pracovníků.

Seminář ukázal jednu velmi důležitou věc : toto téma si zaslouží dlouhodobou podporu, aby se PPP stalo běžným nástrojem financování projektů v České republice. V tomto procesu hraje nejdůležitější roli politická vůle, aby připravené pilotní projekty mohly přejít do fáze realizace.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice