KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Brno patřilo odborníkům na sanace betonových konstrukcí

Brno patřilo odborníkům na sanace betonových konstrukcí

Publikováno: 20.5.2009
Rubrika: 2009

Již devatenácté mezinárodní sympozium doprovázené odbornou výstavou hostily ve dnech 14. a 15. května důstojné prostory „Rotundy“ Pavilonu A na Brněnském výstavišti. Odborného programu, ale i velmi zajímavých doprovodných akcí se během dvou dnů k potěšení pořadatelů ze Sdružení pro sanace betonových konstrukcí ČR (SSBK) zúčastnilo na 250 návštěvníků sympozia nejen z Čech, ale i Slovenska, Polska, Portugalska nebo Chorvatska.

Sympozium bylo slavnostně zahájeno již 13. května okázalým společenským večerem v prostorách Staré radnice města Brna. Během slavnostního večera, který vyvrcholil houslovým koncertem mistra smyčce Jaroslava Svěceného, udělilo SSBK několik ocenění pro Významnou osobnost v oblasti sanací betonových konstrukcí osobnosti, Sanační dílo roku 2008, Sanační materiál 2008 a ocenilo rovněž diplomové práce studentů.

Čtvrtek již od ranních hodin patřil kvalitním přednáškám v podání Prof. Ing. Huberta Varuma z portugalské Univerzity Aveiro, Dr. Sc. Niny Štirmer z chorvatské Univerzity Zagreb nebo Prof. Ing. Rostislava Drochytky, CSc, z Fakulty stavební VUT v Brně. Prostor byl i pro diskusi účastníků, která pokračovala i po dalších přednáškách v kuloárech Rotundy.

Prostory před ní patřily firmám, které se sanacím betonových konstrukcí věnují profesionálně a jež formou odborné výstavy prezentovaly nejnovější možnosti a trendy v oboru a umožnily předvedení praktických ukázek sanačních technologií přímo v akci, na volné ploše před Rotundou.

„Cílem sympozia je přehledně informovat a seznámit odborně zaměřenou veřejnost s novinkami v oblasti sanací betonových konstrukcí, novými trendy v projektování a technologii provádění. Představit rovněž významné sanační projekty a realizace za uplynulé období. Sympozium se orientuje přednostně na sanaci a údržbu stávajících konstrukcí. Současně však, díky novým materiálům, také na modernizaci procesů výstavby a využití nových technologických možností,“ vysvětlil člen Vědeckého výboru sympozia Ing. Aleš Jakubík. Program byl rozčleněn do jednotlivých tématických bloků, které pokrývaly celou problematiku sanací veškerých betonových konstrukcí.

Sanace betonu s ohledem na životní prostředí
Každoročně je z oblasti betonových konstrukcí navíc stanoveno nosné téma sympozia, kterému je věnován větší časový prostor nejen v úvodní slavnostní části, ale i v jednotlivých blocích. Pro 19. ročník sympozia šlo o Sanace betonu s ohledem na životní prostředí.
„Toto téma odráží důležitý aspekt sanací a oprav betonových konstrukcí tím, že prodlužuje jejich životnost. Prodlužování životnosti konstrukcí je tak mj. významným přínosem pro udržitelný rozvoj stavebnictví a oboru,“ vysvětlil Jakubík.
V technickém smyslu představují sanace širokou technickou a ekonomickou problematiku s velkou dynamikou rozvoje, která vyžaduje spolupráci výrobců sanačních hmot, projektantů, dodavatelů staveb a aplikaci nejnovějších poznatků se souvisejících teoretických oblastí. SSBK si klade za cíl šíření nejnovějších poznatků pro odbornou veřejnost, legislativní posílení oboru, zprostředkování zkušeností z realizací v tuzemsku a v zahraničí, ale i analýzu minulých omylů a důsledků přehnaného optimismu v otázkách životnosti betonových konstrukcí. V neposlední řadě také aplikaci těchto nových materiálů a výrobků v novovýrobě, protože jejich význam a uplatnění již přerostl rámec oprav a údržby stávajících konstrukcí.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Prof.Ing.Rostislav drochytka, CSc., z VUT v Brně nastínil možnosti aplikací druhotných surovin v novodobých stavebních materiálech.Prof. Ing. Humberto varum z portugalské Univerzity Aveiro byl jednou z několika zahraničních kapacit, které na sympoziu přednášely. Varum se zaměřil na seizmické charakteristiky železobetonových objektů.Odborná výstava dala dostaečné množství prostoru pro získání přehledu a informací od předních firem zabývajících se sanacemi betonu.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Navatyp vstupuje do nového roku s novým jménem a strukturou (19x)
Společnost NAVATYP GROUP a. s., jež je jedním z důležitých hráčů na trhu stavebních prací a developmentu v ČR, bude...
PACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základemPACCAR Parts zavádí MAX Card: Snižování provozních nákladů je základem (19x)
Zavedením MAX Card přispěje společnost PACCAR Parts nejen ke zkvalitnění služeb pro své zákazníky, ale také pomůže s dal...
Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (17x)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...

NEJlépe hodnocené související články

Proběhla konference Podlahy 2009Proběhla konference Podlahy 2009 (2.5 b.)
Letošní dvoudenní konference Podlahy 2009 přivítala ve dnech 17. – 18. září celkem 200 účastníků. Konala se již po...
Miniocelárna Strážske: Metrostav plní závazkyMiniocelárna Strážske: Metrostav plní závazky (2.5 b.)
Zajištění infrastruktury obvykle patří mezi přípravné etapy výstavby. Pro stavební firmy je něco jako rozcvička; nasadí ...
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratořeSpolečnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze nové kanceláře včetně moderní laboratoře (2.5 b.)
Společnost BASF Stavební hmoty ČR otevřela v Praze – Horních Počernicích nové rozsáhlé prostory laboratoře, kancel...

NEJdiskutovanější související články

City Center v Ústí nad LabemCity Center v Ústí nad Labem (1x)
Značka PSJ se dostává na stále nová a nová místa nejen po celém světě, ale i v Česku. Od května letošního roku totiž vůb...
Konference Izolace 2009Konference Izolace 2009 (1x)
Koncem ledna letošního roku se v konferenčním centru City Praha na Pankráci konal jubilejní desátý ročník odborné konfer...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice